Bron: Michele Crudelini 
byoblu, italie  16 december 2022 ~~~

Nieuwe gegevens lijken eerdere veronderstellingen met betrekking tot de Qatargate-affaire te bevestigen.

De centrale rol van de Europese Commissie

Vanaf het begin heeft byoblu-TV benadrukt dat de werkelijke beslissingsmacht in Brussel bij de Europese Commissie berust. Wie van buitenaf de besluiten van de Europese Unie naar believen wil sturen, moet dus eerder naar de door Ursula von der Leyen voorgezeten instelling kijken dan naar het Parlement.

Het is dus meer dan waarschijnlijk dat de Qatargate-zaak zich tot de Commissie zal uitbreiden, zoals ook parlementslid Silvia Sardone voor onze microfoons verklaarde. Nu lijken zelfs de advocaten van Eva Kaili, de voormalige ondervoorzitter van het Parlement, dit spoor te bevestigen.

Advocaten noemen Josep Borrell

Volgens de verdediging volgde de Griekse politica in feite gewoon superieure bevelen op, met name de richtlijnen van de voorzitter van het Parlement, Roberta Metsola, maar ook van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Unie, Josep Borrell, en de commissaris voor binnenlandse zaken, Ylva Johansson. “Ik zal u vertellen wat mevrouw Kaili zei: zij voerde een plan uit dat in 2019 was gestart, Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell en Ylva Johansson hadden op het niveau van de Commissie besloten om samen te werken met Qatar, Koeweit en Oman,” dit waren de woorden van de advocaat van Eva Kaili.

En inderdaad, de agenda van Josep Borrell van de afgelopen maanden lijkt de grote belangstelling van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken voor het emiraat te bevestigen. Afgelopen maart bezocht Borell bijvoorbeeld Qatar om het Doha Forum 2022 bij te wonen, een internationaal evenement dat de wereld van de politiek en het bedrijfsleven samenbrengt. Kortom, een soort World Economic Forum van de woestijn.

En bij die gelegenheid had Borrell het belang van Qatar voor de Europese Unie benadrukt, met name wat betreft de energievoorziening: “Met het recente besluit van de Europese Unie om haar afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, bevestigt Brussel opnieuw haar bereidheid om haar strategisch partnerschap voor energievoorziening met Qatar uit te breiden,” had Borrell enthousiast verklaard ten overstaan van Emir Al Thani.

Borrell’s lof voor Qatar

De onderliggende hypothese is dus dat de omkoopronde van Doha het sluiten van overeenkomsten over de levering van vloeibaar aardgas heeft vergemakkelijkt. Maar daar houdt Borrell’s gekonkel over Qatar niet op. Commissaris Stella Kyriakides had immers afgelopen 21 november nog een toespraak gehouden voor het Parlement in haar hoedanigheid van Hoge Vertegenwoordiger.

“Qatar heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van arbeidsrechten. Het was het eerste Golfland dat het discriminerende “kefala-systeem” ontmantelde en Qatar nam een nieuwe wet aan tot vaststelling van een niet-discriminerend minimumloon. Bovendien heeft zij gezorgd voor een strenger toezicht op de infrastructuurprojecten van het WK”.

Aan de andere kant werden de meer dan 6.000 arbeiders die stierven bij de bouw van de stadions, in de toespraak van Borrell slechts 50.

De rol van commissaris Johansson

De andere commissaris die door de advocaten naar voren is gebracht, Ylva Johansson, speelde daarentegen een leidende rol bij het promoten van de overeenkomst om de visumplicht voor Qatarese burgers die de EU binnenkomen af te schaffen. Een overeenkomst die zonder het uitbreken van het schandaal tegen het einde van het jaar in werking zou zijn getreden.

En ook de agenda van Ylva Johansson bevestigt de toenadering tot het emiraat. Zoals blijkt uit de ontmoeting afgelopen februari tussen de commissaris zelf en de Qatarese ambassadeur bij de Europese Unie Abdulaziz Al-Malki. Dezelfde ambassade die is beschreven als een bron van voortdurende uitnodigingen voor diners en informele bijeenkomsten voor leden van het Europees Parlement.

Tegenover dit alles blijft het hoofd van de Commissie, Ursula von der Leyen, zwijgen, alsof er niets is gebeurd. Een steeds genantere stilte.