Bron: Voltaire Network 5 november 2022 ~~~


Zoals elke vrijdag is het nieuwe, 13e nummer van de wekelijkse nieuwsbrief Voltaire Internationaal Nieuws verschenen.

Met een vijftigtal nieuwsberichten, waaronder :

 • Brazilië: President Lula zal thuis niet veel kunnen veranderen. Hij spaart zichzelf voor de internationale arena.
 • Verenigde Staten: het katholieke electoraat tegen de katholieke president, Joe Biden.
 • Heilige Stoel: de paus tegenover moslimautoriteiten, die tolerant zijn maar hun aanhang nog steeds het recht ontzeggen om van godsdienst te veranderen.
 • Duitsland: een slecht doordachte decriminalisering van cannabis.
 • Oekraïne: het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt naar verdwenen wapens.
 • Rusland: een wet tegen propaganda voor een bepaalde seksuele geaardheid.
 • Libanon: Het land heeft geen president van de republiek of premier meer.
 • Arabische Liga: Palestijnse kwestie blijft prioriteit ondanks normalisatie rond Israël.
 • Ethiopië: Een vredesakkoord, zodra Jeffrey Feltman vertrekt.
 • China: de nieuwe commandant van de Militaire Commissie.
 • Australië: uitbreiding van het Pine Gap Electronic Intelligence Centre.

En in de documenten bijlage, deze week meer dan 6 pagina’s politieke wetenschapsartikelen van de laatste vier weken.

Ter introduktie voor de Nederlandse lezers is het vorig exemplaar, Voltaire Internationaal Nieuws n°12, nog vrij beschikbaar.


Wekelijkse Nieuwsbrieven van het Voltaire Netwerk

Aanbeveling van de redaktie

De meeste bezoekers van het openbaararchief zullen de analyses en opinies van het Voltaire Netwerk, voltairenet.org (ook Nederlandstalig ) mogelijk al kennen en waarderen.

De laatste 10 jaren werden die aangevuld met korte berichten die specifiek ingingen op internationale actualiteiten en deze in een noodzakelijke context plaatsten. Het is waardevolle informatie die onmisbaar geworden is naarmate de traditionele mediakanalen in dit opzicht meer en meer verstek gingen.

Dit concept is nu de basis van indrukwekkende weekoverzichten met veel internationaal nieuws, die het Voltaire Netwerk sinds augustus uitgeeft. De nummers 5, 6, 7, en 8 ervan werden als proefexemplaren op de website van het Voltaire Netwerk geplaatst, beschikbaar voor iedereen in de 4 talen, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Inmiddels worden ze ook in de talen Engels en Nederlands uitgegeven en kunt u de laatste daarvan nog op https://voltairenet.org/nl inzien – of als PDF downloaden om als offline naslagwerk ter beschikking te hebben.

Dit digitale weekblad “Voltaire, Internationaal Nieuws“, is geleidelijk uitgebreid. Tegenwoordig bevat het ongeveer tien paginas met overzichtelijk gerangschikte en in context geplaatste nieuwsberichten en daarnaast een bijlage met de meest recente documenten (afwisselend: 1- artikelen uit academische tijdschriften op het gebied van politieke wetenschappen 2- officiële documenten 3- rapporten van denktanks en 4- boeken).

Het zal nog verder worden verbeterd door er landen in op te nemen, die op dit moment nog niet bestreken worden.

Het is een referentie geworden, die breed inzicht verschaft in het actuele wereldgebeuren, te vergelijken met wat een persbureau zou moeten leveren (doch helaas niet doet). Ik hoop dat u er kennis van wilt nemen en een abonnement wilt overwegen.

Het wordt gemaakt met de inzet van veel medewerkers en kan helaas niet gratis blijven. De vergoeding bedraagt 150 euro per jaar, dan wel 15 euro per maand.