Bron: Officieel bericht 
RT, 7 oktober 2022 ~~~

De twee landen versterken hun handelsbetrekkingen om de westerse sancties te compenseren.

Iran verwacht in december een overeenkomst van 40 miljard dollar te ondertekenen met de Russische energiegrootmacht Gazprom, zei de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Mahdi Safari deze week.

“We hebben een overeenkomst van 6,5 miljard dollar gesloten met Gazprom. We hopen dat de resterende overeenkomsten van in totaal 40 miljard dollar volgende maand zullen worden ondertekend,” zei Safari tegen het persbureau ISNA, eraan toevoegend dat de onderhandelingen gaande zijn.

De Nationale Iraanse Oliemaatschappij en Gazprom kwamen in juli overeen om samen te werken bij de ontwikkeling van twee gasvelden en zes olievelden in Iran. Het document omvat ook de uitwisseling van aardgas en olieproducten, de uitvoering van LNG-projecten en de aanleg van gaspijpleidingen.

Begin oktober kondigde de Russische vice-premier Aleksandr Novak aan dat Moskou en Teheran mogelijk instemmen met een ruil van 5 miljoen ton olie en 10 miljard kubieke meter gas, die tegen het einde van het jaar voltooid moet zijn.

Op dinsdag zei Novak dat Rusland en Iran al zijn begonnen met het ruilen van energiebronnen, met name aardolieproducten, en zijn overeengekomen de lijst van verhandelde goederen uit te breiden. Hij merkte ook op dat “de hoeveelheid Russische investeringen in de Iraanse olievelden zal toenemen.”

De ontwikkeling komt op een moment dat Rusland en Iran hun energie- en handelsbetrekkingen snel uitbreiden te midden van de westerse sancties die aan beide landen zijn opgelegd. Ruildeals helpen de landen om problemen met het westerse financiële systeem te vermijden. Zij hebben ook rechtstreekse handelsverbindingen via de Kaspische Zee.

De Iraanse minister van Olie Javad Owji zei op het bilaterale forum dat de openbare en de particuliere sector in beide landen ernaar streven “de sancties te neutraliseren”.

Topfoto: © Global Look Press / Allexander Makarov / Russian Look