Bron: Roger Stoll,
popularresistance.org 22 oktober 2022 ~~~

In de Algemene Vergadering van de VN weigerde de mensheid de Russische referenda in Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia af te wijzen.

Dit is een analyse van de stemming in de Algemene Vergadering van de VN van 12 oktober 2022 over de resolutie met de titel “Territoriale integriteit van Oekraïne: Defending the Principles of the Charter of the United Nations.”

Op 12 oktober 2022 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een resolutie aangenomen waarin de toetreding tot Rusland van de regio’s Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia in Oekraïne wordt afgewezen.

De resolutie is getiteld “Territoriale integriteit van Oekraïne: Verdediging van de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties”. Er staat onder meer

“[De AVVN] verklaart dat de onwettige acties van de Russische Federatie met betrekking tot de illegale zogenaamde referenda die van 23 tot 27 september 2022 zijn gehouden in delen van de Oekraïense regio’s Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia die gedeeltelijk onder de tijdelijke militaire controle van de Russische Federatie staan of hebben gestaan, en de daaropvolgende poging tot illegale annexatie van deze regio’s, geen geldigheid hebben op grond van het internationaal recht en niet de basis vormen voor een wijziging van de status van deze regio’s van Oekraïne…”.

Een meerderheid van de 193 landen van de AVVN stemde VOOR de resolutie. Dit was de definitieve uitslag:

143 VOOR

5 TEGEN

35 STEMMINGEN

10 NIET STEMMEN

Laten we de stemmen in de laatste drie categorieën noemen: NEE, STEMMING en NIET STEMMEN, kortweg NAN. De telling ziet er dan als volgt uit:

143 VOOR

50 NAN

Uit dit resultaat blijkt dat de resolutie overweldigende steun krijgt, zoals de westerse media melden. Maar stemmen in de AVVN is uiterst ondemocratisch. Zo krijgen Tuvalu (12.000 inwoners), het Vorstendom Liechtenstein (38.128 inwoners) en China (1.439.323.776 inwoners) elk één stem in de AVVN. [1] Daarom ziet het aantal stemmen er heel anders uit wanneer het wordt afgemeten aan de wereldbevolking:

54,56% van de wereldbevolking: NAN

45,44% van de wereldbevolking: VOOR

Als de stemming werd gemeten naar bevolking, dan heeft deze resolutie resoluut gefaald. De westerse pers begraaft dit overduidelijke feit terloops en routinematig. Maar dat is het allerminst alles. Als het gaat om de resolutie van 12 oktober en de andere AVVN-resoluties van dit jaar waarin Rusland wordt veroordeeld, heeft de pers ook vermeden te melden dat deze stemmingen consequent worden gekenmerkt door de mondiale kloof van ras, rijkdom en positie in de economische wereldorde: de witste, rijkste, machtigste en imperiale landen steunen deze resoluties, en de armere, zwakkere gekleurde landen in het algemeen niet.

Zoals je zou verwachten, net als bij de AVVN resoluties die Rusland veroordeelden op 2 maart en 7 april van dit jaar, omvat de NAN stemming ’s werelds meest socialistisch georiënteerde en herverdelende regeringen, evenals de belangrijkste anti-imperialistische landen in het vizier van de VS, zoals China, Cuba, Iran, Nicaragua, Eritrea, Syrië, Noord-Korea, Venezuela en Vietnam. [2]

Statistieken over de kloof tussen ras en rijkdom bij de stemming op 2 maart en 7 april in de AVVN zijn te vinden in twee artikelen, hier en hier. [3] Maar neem alleen de raciale verdeling in de stemming van 2 maart, want dat resultaat leek sterk op dat van de stemming van 12 oktober. Op 2 maart stemde de AVVN voor een veroordeling van de Russische interventie van 24 februari. Deze veroordeling kreeg slechts de steun van 41% van de wereldbevolking. De raciale verdeling in de stemming was duidelijk. Hoewel “blanke” landen ongeveer 14% van de wereldbevolking uitmaken, vormden zij een derde van de stemmen VOOR de resolutie van 2 maart, en slechts 3% van de geregistreerde NAN-stem.

Alvorens de stemming van 2 maart en die van 12 oktober te vergelijken, zij erop gewezen dat de positie van blanke landen nauw verbonden is met de rijkste landen, en met een centrale, of “kern”-positie in de wereldorde, volgens de analyse van de wereldsystemen. [4] In die analyse zijn de “kernstaten” van het wereldsysteem de landen van Noord-Amerika en West-Europa, plus Australië, Nieuw-Zeeland, Israël, Japan en Singapore, terwijl alle andere landen tot de “periferie” of “semi-periferie” van het wereldsysteem behoren. [5])

Met dat in gedachten, vergelijk de stemming van 2 maart met die van 12 oktober. De anti-Rusland resolutie van 12 oktober kreeg iets meer steun dan de resolutie van 2 maart (45% op 12 oktober tegen 41% op 2 maart). [6] Toch was de verdeling van de twee stemmen naar rijkdom, kleur en kern/periferie status van de landen vrijwel identiek. [7] Wat betekent dat de meerderheid van de gekleurde landen, de armere landen en de landen van de mondiale periferie acht maanden lang hebben vastgehouden aan hun weigering om de acties van Rusland in Oekraïne te veroordelen.

Dit is opmerkelijk gezien de wereldhistorische gebeurtenissen in Oekraïne. De oorlog duurt nu al acht maanden, tienduizenden soldaten en burgers zijn gedood, nog veel meer zwaargewond en miljoenen ontheemd. De westerse pers is onverbiddelijk in haar kritiekloze steun aan de VS/NAVO inspanningen in Oekraïne, met bijna dagelijkse berichten over Russische wreedheden en het negeren van alle rapporten die deze weerleggen, en het negeren van vele rapporten over Oekraïense wreedheden en oorlogsmisdaden. De VS en de EU hebben Rusland strenge sancties opgelegd, die vreemd genoeg de West-Europeanen en de mensen in het Zuiden meer schijnen te treffen dan het zogenaamde doelwit. [8]

Het belangrijkste voor de naties van de AVVN is wellicht dat de resolutie van 12 oktober betrekking heeft op de belangrijkste gebeurtenissen in Oekraïne sinds 24 februari: de toetreding van Oekraïens grondgebied tot Rusland. Dit zou een veel ernstiger schending van het VN-Handvest kunnen zijn dan de veronderstelde schending door Rusland met zijn interventie van 24 februari. En toch weigert een meerderheid van de wereldbevolking de territoriale verwervingen te veroordelen.

Even opmerkelijk is het tegenovergestelde verschijnsel: de ononderbroken eenheid van de rijke, bijna geheel blanke naties van de imperiale kern. Al deze landen stemden VOOR de resolutie van 12 oktober. In het licht van de wereldschokkende gebeurtenissen als gevolg van de oorlog is dit bevoorrechte stemblok onverbrekelijk gebleken in zijn vijandigheid jegens Rusland.

Maar AVVN-resoluties zijn niet de enige maatstaf voor deze wereldwijde verdeeldheid over Rusland/Oekraïne. Als de steun voor het westerse sanctieregime tegen Rusland een indicatie is, is de verdeeldheid wellicht dramatischer. Zoals Gfoeller en Rundell schreven in Newsweek (15/9/22): “Terwijl de Verenigde Staten en hun nauwste bondgenoten in Europa en Azië zware economische sancties hebben opgelegd aan Moskou, heeft 87% van de wereldbevolking geweigerd ons te volgen”. En merk op dat de landen die instemmen met de sancties tegen Rusland bijna allemaal landen van de imperiale kern zijn.

Racistische imperiale relaties zijn anders dan persoonlijk racisme. Rusland is een blank land, hoewel het niet tot de rijke landen behoort en tot de periferie van het wereldsysteem behoort. Japan en Singapore zijn rijke kernlanden, ook al zijn het gekleurde landen. Toch heeft Rusland, net als de Sovjet-Unie daarvoor, zich politiek afgestemd op het Zuiden. Dit geldt vooral nu, met betrekking tot Syrië, Iran, China en de linkse regeringen van Latijns-Amerika, zoals Cuba, Nicaragua en Venezuela. Dit bezorgt Rusland een speciale raciale status in de westerse pers en de wereldorde. [9] Aan de andere kant hebben Japan en Singapore al lang een nationale positie die vergelijkbaar is met de positie die bestond voor sommige individuen in apartheid Zuid-Afrika, die van “ere-blanken”. Geen van beide feiten verloochent het racisme van het globale systeem. Integendeel, het wordt duidelijker. Mensen uit het Zuiden lijken dit in te zien als ze Rusland de confrontatie met de wereldhegemonie in Europa zien aangaan.

En dus blijft de westerse pers, net als bij eerdere AVVN-stemmen waarin de Russische acties in Oekraïne werden veroordeeld, de stemming van 12 oktober met maximale dubbelhartigheid behandelen als een klinkende wereldveroordeling van Rusland, terwijl het in feite een bewijs is van de weigering van de wereldmeerderheid om de Russische acties in Oekraïne te veroordelen.

Oekraïne is nu het tragische slagveld van het mondiale Noorden, maar de stemming over deze AVVN-resolutie en de wereldwijde afwijzing van sancties tegen Rusland onthullen een dieper, mondiaal conflict dat gedrenkt is in het bloed van eeuwen imperialisme en blanke suprematie.

Voetnoten

  1. Voor cijfers over de wereldbevolking in dit artikel, zie wereldbevolking; bevolking per land; bevolking van India).
  2. Onthouding van stemming over dergelijke resoluties moet niet worden gelezen als stilzwijgen. De NAN-stemming omvat bijvoorbeeld de onthouding van China, dat onlangs zijn steun uitsprak voor de Russische acties in Oekraïne: “Ten aanzien van de kernbelangen van Rusland en belangrijke punten van zorg spreekt China zijn begrip en volledige steun voor Rusland uit. In de kwestie-Oekraïne bijvoorbeeld breiden de Verenigde Staten en de NAVO zich direct voor de deur van Rusland uit, waardoor de nationale veiligheid van Rusland en de levens van Russische burgers worden bedreigd. Gezien de omstandigheden heeft Rusland de nodige maatregelen genomen. China begrijpt het, en er vindt op verschillende punten coördinatie plaats. Ik geloof dat Rusland in het nauw werd gedreven. In dit geval heeft Rusland resoluut gereageerd om de kernbelangen van het land te beschermen.” (Li Zhanshu, voorzitter van het Permanent Comité van het Chinese Nationale Volkscongres, 8 september 2022)
  3. “De VN-veroordeling van Rusland wordt onderschreven door landen die worden geleid door de rijkste, oudste, witste mensen op aarde, maar slechts 41% van de wereldbevolking” (28 maart 2022), hier, of hier; “Global Divide: 76% of Humanity (& Nearly All Poorer Nations of Color) Did Not Vote To Kick Russia Out the UN Human Rights Council” (25 april 2022), hier, hier, of hier.
  4. De wereldsysteemtheorie relativeert de verdeling van de wereldrijkdom en verdeelt de landen van de wereld in de “kern” en de “periferie” van het wereldsysteem. In de wereldsysteemtheorie vloeit de meerwaarde van arbeid onevenredig van de periferie naar de kern: “De landen van de wereld kunnen worden verdeeld in twee grote wereldregio’s: de ‘kern’ en de ‘periferie’. De kern omvat de grote wereldmachten en de landen die een groot deel van de rijkdom van de planeet bevatten. De periferie omvat de landen die niet de vruchten plukken van de wereldwijde rijkdom en globalisering.” (Colin Stief, ThoughtCo.com, 1/21/20)
  5. Volgens Salvatore Babones (2005) zijn de kernlanden: Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongkong, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten.
  6. Het kleine verschil tussen de stemming van 2 maart en die van 12 oktober wordt verklaard door een herschikking van de stemmen van vijf landen die in maart VOOR en in oktober NAN hebben gestemd, en zeven landen die in maart NAN en in oktober VOOR hebben gestemd. De eerste groep omvat Djibouti, Honduras, Lesotho, Sao Tomé en Principe en Thailand. De tweede groep omvat Angola, Bangladesh, Guinee-Bissau, Irak, Madagaskar, Marokko en Senegal.
  7. Zie voetnoot 3.
  8. De Verenigde Naties deden verslag van verklaringen tijdens de zitting van 12 oktober waarin de resolutie werd besproken: “India sloot zich aan bij verschillende andere sprekers die hun diepe bezorgdheid uitspraken over het feit dat de bevolking van het Zuiden in de wereld de pijn voelt van een tekort aan voedsel, brandstof en meststoffen, en torenhoge prijsstijgingen, als gevolg van de oorlog.”
  9. Af en toe wordt de vijandigheid vrijmoedig uitgesproken. Hier is de voormalige Amerikaanse directeur van Nationale Inlichtingen James Clapper op NBC’s Meet the Press in 2017: “…de historische praktijken van de Russen, die typisch, bijna genetisch, [zijn] gedreven om te coöpteren, te penetreren, in de gunst te komen, wat dan ook…”

Topfoto: Kiezer brengt stem uit op 23 september 2022.

Roger Stoll woont in de San Francisco Bay Area en heeft artikelen, boekbesprekingen en politieke poëzie gepubliceerd in Black Agenda Report, Counterpunch, Dissident Voice, Internationalist 360, Jewschool, Marxism-Leninism Today, MintPress News, MRonline, New Verse News, Orinoco Tribune, Popular Resistance, Resumen Latinoamericano, San Francisco Examiner en ZNet.