Bron: Moonofalabama 15 oktober 2022 ~~~

De afgelopen weken waren er enkele rellen in Iran. Eerst waren er protesten over de valselijk gemelde dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini, die plotseling in elkaar was gezakt (video) terwijl ze in een politiebureau stond te wachten. Ze overleed een paar dagen later. Mahsa Amini had eerder een hersenoperatie ondergaan en haar instorting en dood hielden daarmee verband, niet het optreden van de politie.

De protesten van voornamelijk vrouwen, en gesteund door een bekende Amerikaanse regeringsmedewerker, werden al snel overgenomen door separatistische groeperingen die er rellen van maakten. Dit vooral in de noordwestelijke Koerdische grensregio en de zuidoostelijke Baloch regio. Het is bekend dat deze groepen buitenlandse steun hebben. Politiebureaus werden aangevallen, auto’s werden in brand gestoken en er ontstonden nachtelijke rellen. In totaal kwamen ongeveer 24 politieagenten en ongeveer 100 demonstranten om het leven.

Het is niet de eerste keer dat dergelijke rellen plaatsvinden in Iran. De rellen van 2007 ontstonden na vreedzame protesten tegen een verhoging van de benzineprijs en de rellen van 2017 na vreedzame protesten over algemene economische tegenspoed. Telkens werden de protesten overgenomen door buitenlands geregisseerde groepen en eindigden in ernstige rellen waarbij enkele doden vielen. Na een maand of twee kalmeerden de situaties.

Nu gebeurt iets soortgelijks.

Zoals gewoonlijk krijgen de rellen steun van de “westerse” media, vooral van de New York Times. Hier is een mooi voorbeeld:

It Was a Massacre’: How Security Forces Cracked Down in Southeastern Iran.
Een analyse door de New York Times van getuigenverklaringen en video’s onthult een bloedig tafereel dat zich vorige maand in Zahedan tijdens het vrijdaggebed ontvouwde, met matten als brancards en lichamen die in auto’s werden opgestapeld.

Sommige gewonden probeerden weg te kruipen om aan het geweervuur te ontsnappen. Anderen bloedden dood op gebedsmatten terwijl mensen probeerden hen in veiligheid te brengen.

Maar de sluipschutters en agenten bleven de trekker overhalen en schoten kogel na kogel af op mannen en jonge jongens in een gebedsruimte waar het vrijdaggebed aan de gang was.

Dat klinkt alsof de politie naar believen en zonder aanleiding schoot. Maar sommige details die verder in het verhaal zitten, schetsen een heel ander beeld. Als men de propagandabagger over enkele videoscènes en anonieme Iraanse stemmen die oncontroleerbare beweringen doen, weglaat, kan men een minder belemmerende blik werpen op de werkelijke situatie:

De afschuwelijke scène ontvouwde zich op 30 september in Zahedan, een stad in het zuidoosten van Iran waar de etnische Baluch-minderheid woont, nadat een kleine groep gelovigen uit het Grote Mosalla gebedscomplex tevoorschijn kwam om de confrontatie aan te gaan met veiligheidstroepen die bij een politiebureau aan de overkant van de straat waren geposteerd.

De Islamitische Revolutionaire Garde, een elitetak van de strijdkrachten, heeft bevestigd dat haar strijdkrachten aanwezig waren in Zahedan en dat zes van haar leden die dag zijn gedood, waaronder haar regionale hoofd van de inlichtingendienst, kolonel Ali Mousavi, en officieren van de gevreesde Basij-militie. Zij hebben ontkend op burgers te hebben geschoten.

Getuigen zeiden dat een aantal Iraanse veiligheidsagenten waren gedood, maar dat zij later tijdens botsingen op straat stierven.

De demonstranten scandeerden antiregeringsleuzen en gooiden stenen naar de agenten, waarop de veiligheidstroepen volgens getuigen lukraak op de menigte vuurden. Terwijl de demonstranten zich verspreidden, trokken de schutters zich terug naar het complex, waar duizenden nog steeds aan het bidden waren.

Maar volgens de geestelijke en twee andere getuigen verliet een groep van 10 tot 15 jonge gelovigen het complex voordat het gebed was afgelopen om zich te verzamelen bij het politiebureau.

Op een door The Times geverifieerde video is te zien hoe enkele demonstranten stenen gooien naar het politiebureau, waar veiligheidstroepen op het dak staan, terwijl er geweerschoten te horen zijn. Getuigen zeiden dat sommige demonstranten molotovcocktails gooiden.

De troepen reageerden met geweerschoten, aldus getuigen.

Op een door The Times geverifieerde video is te zien hoe twee mannen in uniform naast een andere man op het dak van het politiebureau staan en schieten met wat lijkt op een luchtdrukgeweer in de richting van de moskee.…
Naarmate de dag vorderde, stroomden meer burgers de straat op toen ze zich bewust werden van het geweld in de stad.

Ze werden geconfronteerd met Perzisch sprekende veiligheidstroepen, in traditionele Baluch-kleding, die uit auto’s tevoorschijn kwamen en op de demonstranten schoten, van wie sommigen terugvochten met molotovcocktails en kogels, aldus getuigen. De meeste botsingen vonden plaats in een straat nabij de Makki-moskee waar honderden zich hadden verzameld.

De rellen in Zahedan werden georganiseerd door een groep met veel middelen, waarschijnlijk gefinancierd door een of ander Amerikaans overheidsprogramma:

De dag voor de schietpartij in Zahedan begonnen demonstranten op te roepen tot een “brede opstand” in “alle steden van Baluchestan”, als een daad van “solidariteit met Koerdistan en uit protest tegen de verkrachting van het Baluch meisje”, aldus een poster die reclame maakte voor de demonstraties. Ook in de regio Koerdistan in Iran hebben de afgelopen weken grote protesten plaatsgevonden en zijn er aanvallen geweest van regeringstroepen.

De vermeende “verkrachting van het Baloch-meisje” is niet bevestigd en waarschijnlijk gewoon weer een valse beschuldiging.

Samengevat:

Een groep goed georganiseerde en gewapende provocateurs viel politieagenten aan en probeerde een politiebureau in brand te steken. De politie was het daar niet mee eens. Ze gebruikten luchtdruk geweren. Er kwamen meer mensen. Sommigen van hen hadden geweren.

Wie de mensen en de omgekomen IRGC-mannen daadwerkelijk neerschoot is niet opgehelderd. Wie de vermeende ‘sluipschutters’ waren is ook niet opgehelderd. The Times veronderstelt dat het de politie was, maar geeft geen bewijs voor die conclusie. Net als tijdens de Maidan-rellen in 2014 zouden de sluipschutters provocateurs kunnen zijn geweest die waren ingehuurd om op beide partijen te schieten, op demonstranten en politieagenten.

Zahedan ligt vlakbij de soms onrustige grens met Pakistan. Daarom zijn de IRGC en andere veiligheidstroepen daar gestationeerd.

Ik vind deze zin enigszins grappig:

Ze werden opgewacht door Perzisch sprekende veiligheidstroepen, in traditionele Baluch kleding…

Wordt dit verondersteld sinister te zijn?

Hoewel Baloch mensen vaak Balochi spreken, is het een lokaal Iraans dialect. Perzisch (Farsi) is de officiële regeringstaal van Iran en wordt op alle scholen onderwezen. Dat sommige “Perzisch sprekende” veiligheidstroepen de gebruikelijke lokale burgerkleding droegen (losse lange hemden zonder knopen) zou niemand moeten verrassen. Dergelijke undercovertactieken worden overal ter wereld toegepast.

Hossein Amir-Abdollahian, minister van Buitenlandse Zaken van Iran, is niet geamuseerd dat hij door “westerse” ambtenaren de les wordt gelezen over het gedrag van de politie tijdens gewapende rellen:

De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Hossein Amir-Abdollahian, heeft onderstreept dat Iran het anker van stabiliteit en veiligheid in de regio is en niet het land van de fluwelen of kleurrijke staatsgrepen, waarbij hij de buitenlandse inmenging van sommige westerse landen in Iran hekelde.

In een telefoongesprek met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dat “de dood van wijlen Mahsa Amini pijnlijk is voor ons allen”, maar hij wees erop dat deze kwestie slechts wordt beschouwd als een voorwendsel voor (interventie van) sommige westerse autoriteiten.

“Vreedzame eisen zijn anders dan rellen, moorden, brandstichting en terroristische acties,” wees hij erop.

Over hetzelfde onderwerp vroeg de Iraanse FM zich ook af: “Wie gelooft dat de dood van een meisje zo belangrijk is voor westerlingen? Als dat zo is, wat hebben ze dan gedaan met de honderdduizenden martelaren en doden in Irak, Afghanistan, Syrië en Libanon? Zij wilden een sektarische oorlog beginnen in Iran.”…
De Iraanse FM zei dat bijvoorbeeld in Zahedan, “er was geen slogan of foto van Mahsa, en een bekende terreurgroep probeerde een conflict tussen sjiieten en soennieten te starten, en zij eisten de verantwoordelijkheid daarvoor op. (De terreurgroepen) deden hetzelfde in een deel van Koerdistan, maar het inzicht van soennitische geleerden en mensen verijdelde hun pogingen.”

De rellen zijn geluwd. De CIA zal de separatistische groepen die zij financiert voorbereiden op een nieuwe ronde die zal worden gelanceerd wanneer de volgende willekeurige reden voor een of ander vreedzaam protest kan worden gevonden om zich in te verschuilen. Iran is inmiddels goed op de hoogte van deze tactiek en zijn veiligheidstroepen zijn getraind om zich tegen dergelijke onzin te verdedigen.

De regering Biden zal het optreden van de Iraanse politie tegen de relschoppers gebruiken om te rechtvaardigen dat zij haar verkiezingsbelofte om de nucleaire overeenkomst met Iran opnieuw te sluiten, breekt. De VS zullen niet blij zijn met de langetermijngevolgen van die mislukking.