Bron: Sonja Van den Ende
covertactionmagazine 28 september 2022

“Koning van zuinigheid” ijvert voor conservatief begrotingsbeleid – maar niet betreffende Oekraïne

De centrumrechtse regering van Mark Rutte onderscheidt zich van zijn Europese tegenhangers door haar felle anti-Russische beleid en trouw aan de corrupte regering van Oekraïne.

Ten tijde van de Napoleontische oorlogen speelde de Russische tsaar Alexander een centrale rol in het herstel van Nederland als soevereine natie door de Fransen te helpen verdrijven.

Maar tegenwoordig steunt de Nederlandse regering, onder leiding van premier Rutte van de centrumrechtse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), Oekraïne krachtig in zijn oorlog tegen Rusland en veroordeelt de Russen bij elke gelegenheid.

Meer nog dan veel van zijn Europese collega’s.

De harde anti-Russische houding van Rutte komt de Nederlandse bevolking niet ten goede, want de oorlog in Oekraïne draagt bij aan stijgende energieprijzen en inflatie. Hoe lang het Nederlandse volk deze situatie nog zal tolereren blijft de vraag.

Premier Mark Rutte [Bron: telegraph.co.uk]

Rutte, een voormalig personeelsmanager die elke dag op de fiets naar zijn werk gaat, overtrof in augustus Ruud Lubbers (1982-1994) als langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis. Rutte’s bekende conservatisme mbt overheidsuitgaven – Europese wetgevers beschouwen hem als de “koning van de zuinigheid” – is opmerkelijk verdwenen als het gaat om Oekraïne.

Nederlandse verpleegsters, boeren en leraren protesteren tegen loonsverlagingen onder het neoliberale programma van premier Mark Rutte. [Bron: nytimes.com]

In een toespraak voor het Oekraïense parlement in mei, waarin hij de Russische agressie en misdaden aan de kaak stelde, pochte Rutte over het feit dat Nederland anti-tank en luchtafweer apparatuur naar Oekraïne stuurde, samen met gepantserde houwitsers en andere militaire wapens.

Rutte spreekt het Oekraiense volk toe [Bron: pledgetimes.com]

Maar Rutte is niet zo gul geweest met zijn eigen volk.

Tak van de Britse inlichtingendienst?

Er is rede voor bezorgdheid dat Nederland zich onder het leiderschap van Rutte ontwikkelt tot een voorpost van de Britse inlichtingendienst. Dat komt omdat organisaties die ervan verdacht worden banden te hebben met de Britse inlichtingendienst, zoals Bellingcat en de Witte Helmen, nu hun hoofdkwartier in Nederland hebben.

Ook de Oekraïense oligarch Rinat Akhmetov, eigenaar van Azov Steel Factory, houdt zijn hoofdkwartier in Nederland.

Rinat Akhmetov [Bron: steelguru.com].

In een documentaire en boek getiteld Donetsk Mafia: Anthology, beweert de Oekraïense auteur Serhiy Kuzin dat Akhmetov in zijn vroege jaren de rol vervulde van een “maffia schurk”. Hans van Zon, hoogleraar Midden- en Oost-Europese studies aan de Universiteit van Sunderland, zei dat “al in 1986 Rinat en zijn broer Igor betrokken waren bij criminele activiteiten”. Het boek en de documentaire zijn uiteraard niet meer beschikbaar op het internet.

Rinat Akhmetov (voormalig) eigenaar van de Azov staalfabriek in Mariupol, DPR. [Bron: mronline.org]

Nieuw bewijs onthult dat Akhmetov veel van zijn geld heeft geïnvesteerd in Nederland – een witwasparadijs – in een holding genaamd Metinvest B.V.. Dit is een nep bedrijf geregistreerd in Nederland.
Onderdeel van de Metinvest groep is de Illich staalfabriek, die net als de Azov staalfabriek werd vernietigd.

Metinvest Group is een geïntegreerde groep van Oekraïense staal- en mijnbouwbedrijven die elke schakel van de waardeketen beheert, van de ontginning en verwerking van ijzererts en steenkool tot de productie en verkoop van half afgewerkte en afgewerkte staalproducten. Het werd opgericht op 6 juni 2006. [Foto Bron: Nederlandse Kamer van Koophandel Kamer van Koophande].

Akhmetov is grootaandeelhouder van Metinvest Group en sinds 2013 algemeen directeur; Yuriy Ryzhenkov is een Young Global Leader bij het World Economic Forum (WEF). WEF CEO Klaus Schwab zei enige tijd geleden trots dat hij tot bijna elke regering [in het Westen] is doorgedrongen.

Yuriy Ryzhenkov [Bron: metinvestholding.com].
Klaus Schwab [Bron: time.com]

Nederlanders moeten de oorlog winnen-Democratie wordt verdoemd

Mark Rutte zei meerdere malen tijdens een recente wekelijkse persconferentie dat Nederland in oorlog is met Rusland en dat “wij Nederlanders” de oorlog moeten winnen.

De “Koning der Zuinigheid” weet echter heel goed dat hij niet zomaar de oorlog kan verklaren; dat mag niet volgens de Nederlandse grondwet, noch volgens het internationaal recht.

Mark Rutte met Volodymyr Zelensky in juli 2022. [Bron: president.gov.ua]

Op 6 april 2016 hield Nederland een referendum over de ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne, dat nauwere banden tussen beide landen beoogde. Het Nederlandse volk stemde NEE. Maar Rutte’s regering ging toch door met de overeenkomst – een blijk van minachting voor democratie die aansluit bij zijn neoliberale economische programma’s die vooral de rijken ten goede komen.

Wanhopige poging om legitimiteit te behouden temidden van financieel schandaal

De Nederlanders hebben aanzienlijke investeringen in Oekraïne – ten minste 315 Nederlandse bedrijven zijn er actief.

[Bron: euromaidanpress.com]

Het is echter duidelijk dat Rutte en andere leiders zoals hij zich verbinden met de Oekraïense zaak en de Russofobie kaart spelen in een wanhopige poging om de legitimiteit van de aftakelende neoliberale orde in stand te houden en de aandacht af te leiden van hun eigen corruptie en wanbeleid.

Naast de “Koning van de zuinigheid” staat Rutte ook bekend als “Teflon Mark” vanwege zijn vermogen om schandalen te ontwijken – waaronder een schandaal waarbij duizenden jonge gezinnen in schulden en wanhoop werden gestort nadat zij ten onrechte waren beschuldigd van fraude met kinderbijslag.

In 2019 werden leden van Rutte’s kabinet beschuldigd van het achterhouden van belastingen en ontstond er een schandaal in het parlement. Rutte probeerde te beweren dat er “niets vreemds of onbehoorlijks” was gebeurd toen zijn bewindslieden collectief besloten om feiten en informatie over het belastingschandaal niet volledig aan de Tweede Kamer voor te leggen.

Ondertussen werd minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra genoemd in de Pandora Papers waarin verborgen eigenaren van off-shore bedrijven worden ontmaskerd. Hij had jarenlang een belang in een brievenbusmaatschappij op de Britse Maagdeneilanden, aldus Trouw, Het Financieele Dagblad en Investico.

Wopke Hoekstra [Bron: overheid.nl]

Dit is een goed voorbeeld van de corruptie in Nederland die steeds meer verweven lijkt met die van Oekraïne, gezien de nauwe betrekkingen die tussen beide landen zijn ontstaan.

Nederland staat in de Financial Secrecy Index 2021 (FSI) op de achtste plaats van de meest geheime landen ter wereld op het gebied van financiële diensten en witwassen. Nederland staat bekend als een belastingparadijs voor bedrijven en jaarlijks stromen miljarden euro’s aan winsten door het land. Volgens de laatste cijfers uit 2021 telt Nederland maar liefst 15.000 “speciale financiële instellingen” (SFI’s), zogenaamde brievenbusmaatschappijen, die door buitenlandse multinationals worden gebruikt om jaarlijks 4.000 miljard euro door Nederland te transporteren.

De oprichting van het Britse Bellingcat en zijn connectie met Nederland

In 2014 onmiddellijk na de MH17-ramp – de crash van een Nederlands vliegtuig boven Oost-Oekraïne waarbij 298 burgers omkwamen – richtte een voormalige blogger en journalist genaamd Eliot Higgins met hulp van MI5 en MI6 het zogenaamde onderzoeksplatform Bellingcat op.

Bellingcat oprichter Eliot Higgins. [Bron: reuters.com]

Dit platform startte het onderzoek naar de MH17-ramp en kwam snel met de conclusie, zonder “hard bewijs”, dat Rusland het vliegtuig uit de lucht had geschoten. Aanzienlijke bewijzen wijzen eigenlijk naar Oekraïne als schuldige. Veelzeggend is dat de milities in de Donbas in 2014 nog niet eens militair gesteund werden door Rusland, zoals nu in de speciale operatie.

De steun van Oekraïne aan de illegale staatsgreep van de EU in Syrië (die gelukkig mislukte) wijst op een connectie met MI5 of MI6 en met een instituut genaamd het Statecraft Institute, waar plannen werden bedacht voor de staatsgrepen in Syrië en Oekraïne.

Op 11 juli 2016, toen vijf Oekraïense ambtenaren het Verenigd Koninkrijk bezochten, werden ze in officiële documenten omschreven als “reserveofficieren”, hoewel ze in de ontwerpaanvraag voor het ministerie van Defensie worden omschreven als een “Oekraïens Special Forces-team”.

Bellingcat is geen journalistiek onderzoeksbureau, maar het spionagebureau voor de Europese Unie (EU). Sinds 2018 wordt de website van Bellingcat beheerd door Stichting Bellingcat, een Nederlandse stichting.

Deze wordt gefinancierd door de familie Brenninkmeijer, een rijke familie afkomstig uit Nederland (C&A), samen met de Open Society Foundation van George Soros, de Nederlandse Postcode Loterij en de Sigrid Rausing Trust.

Familie Brenninkmeijer. [Bron: alchetron.com]
George Soros – WikipediaGeorge Soros [Bron: wikipedia.org]


Bellingcat ontving een geldprijs van 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij van Nederland; het gebruikte dit geld om in 2019 een nieuw kantoor in Den Haag te openen. Bellingcat verplaatste zijn hoofdkantoor echter naar Amsterdam.

Het geld van de stichting wordt waarschijnlijk witgewassen in Amsterdam Zuidoost, een stadsdeel met lege kantoorgebouwen, alleen brievenbussen.

Andere organisaties gerelateerd aan de UK connectie-inlichtingendienst MI5/MI6-EU Bellingcat, is de voormalige (Syrische oorlog) White Helmets organisatie, een pseudo hulporganisatie opgericht door de UK. Haar CEO was James Le Mesurier die, nadat de EU en het Westen de oorlog in Syrië hadden verloren, niet langer “nuttig” was en onder mysterieuze omstandigheden in Turkije werd gedood, waarbij velen geloven dat hij werd vermoord.

Verklaring van een voormalig lid van de Witte Helm

Mijn naam is Abdulhadi Kamil. Mijn vader is Ahmat Kamil en ik ben 26 jaar oud.

Ik werkte voor de “withelmen” sinds mei 2013 – 2019.

Eerst dacht ik dat het een burgerlijke hulporganisatie was. Toen werd mij verteld dat ik betaald zou worden om als acteur op te treden.

Ik was erbij toen ze hun video opnamen in de wijk Salah al-Din, Aleppo. Er was een brandende bus (zelf in brand gestoken door de withelmen), ernaast stonden kinderen. Maar het was allemaal nep. Kinderen wachtten op ons om hen zogenaamd te helpen, maar ze waren niet gewond of in nood, het waren ingehuurde kindacteurs, ze hadden allemaal make-up op hun gezicht en handen, bloed en zogenaamd puin van bombardementen waren opgeschilderd, bombardementen die niet hadden plaatsgevonden. Wij hielpen zogenaamd de kinderen en een andere groep mensen werd ook geholpen (zogenaamd) in de kelder van het gebouw.

Dit is wat ik zag, ik weet dat sommige scènes werden gefilmd in het Bustan al-Qasr gebied. We werden voortdurend in scène gezet. Onder ons waren veel mensen die met militanten werkten (al-Queda, al-Nusra, Fatah-as-Sham). Zij namen deel aan de “making” van de video op het “al-Mashan” plein, video’s die viraal gingen, bij CNN, Al-Jazeera, BBC, enz.

Uit deze verklaringen blijkt hoe belangrijk de Witte Helmen zijn om het westerse publiek te misleiden over de oorlog in Syrië – een tactiek die met betrekking tot Oekraïne wordt herhaald.

Nederland staat algemeen bekend om zijn liberale cultuur en progressief drugsbeleid, maar onder Mark Rutte verandert het land snel in iets heel anders.

Topfoto: [Bron: telegraph.co.uk]