Bron: RT 12 september 2022 ~~~

Een aanval heeft 45.000 ton munitie geëlimineerd in het zuiden van Oekraïne, aldus het Russische ministerie van Defensie

Russische troepen hebben een groot munitiedepot in het zuiden van Oekraïne uitgeschakeld terwijl ze “zeer precieze aanvallen” blijven uitvoeren op de strijdkrachten van Kiev, meldde het Russische ministerie van Defensie op maandag.

Volgens het ministerie heeft de aanval een depot uitgeschakeld waar 45.000 ton munitie lag opgeslagen in de buurt van de stad Voznesensk in de regio Nikolaev. Volgens de verklaring zouden in de afgelopen 24 uur in dit gebied in Kiev “meer dan 300 Oekraïense militairen zijn gedood en tot 1000 gewond”.

Het ministerie van Defensie verklaarde dat zijn strijdkrachten ook de Kievse militairen in de regio Charkov onder vuur hadden genomen, waar de Moskouse troepen zich onlangs uit een aantal nederzettingen hadden teruggetrokken om zich te hergroeperen, te midden van een Oekraïens offensief. Volgens de verklaring heeft Rusland een aanval uitgevoerd op de nationalistische eenheid Kraken, de 113e Brigade van de Territoriale Verdediging en de 93e Gemechaniseerde Brigade, waarbij tot 250 dienstleden werden gedood en meer dan 20 militaire voertuigen werden uitgeschakeld.

Rusland heeft sinds het begin van zijn militaire offensief op 24 februari herhaaldelijk munitiedepots in Oekraïne onder vuur genomen, in een poging om door het Westen geleverde wapens en munitie te vernietigen en om de algemene militaire capaciteiten van Kiev te verminderen.

De nieuwe aanvallen volgen op een kennelijke opmars van de Oekraïense troepen in de regio Charkov, waarbij de president van het land, Vladimir Zelenski, zaterdag juichte over de “bevrijding” van “2.000 [vierkante] kilometer van ons grondgebied”. Tegelijkertijd meldde het Russische Ministerie van Defensie dat het vijfdaagse offensief van Kiev in zowel het oosten als het zuiden van het land meer dan 12.000 slachtoffers heeft geëist.

Rusland stuurde op 24 februari troepen naar Oekraïne, omdat Kiev had nagelaten de akkoorden van Minsk uit te voeren die de regio’s Donetsk en Lugansk een speciale status binnen de Oekraïense staat moesten geven. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Pjotr Porosjenko heeft sindsdien toegegeven dat het hoofddoel van Kiev was om het staakt-het-vuren te gebruiken om tijd te winnen en “krachtige strijdkrachten te creëren.”

In februari 2022 erkende het Kremlin de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste het dat Oekraïne zich officieel tot neutraal land zou verklaren dat zich nooit bij een westers militair blok zal aansluiten. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig ongeprovoceerd was.

Topfoto: Servicemensen van pro-Russische strijdkrachten vuren een BM-21 Grad meervoudig raketlanceersysteem af in de loop van de militaire operatie van Rusland, in Oekraïne. © Sputnik / Russische ministerie van Defensie