Bron: MoonOfAlabama 3 september 2022 ~~~

Op 24 augustus bracht de Britse premier Boris Johnson een bezoek aan Kiev:

In een commentaar naast de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het Mariyinsky Paleis, zei Johnson dat Oekraïne “deze oorlog kan en zal winnen.”

Het bezoek van Johnson was het startsein voor het lang aangekondigde Oekraïense “tegenoffensief” richting Kherson.

Begin april had Johnson een oproep gedaan aan en een bezoek gebracht aan Kiev om een einde te maken aan goed lopende vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne:

“Russische en Oekraïense onderhandelaars leken het voorlopig eens te zijn geworden over de hoofdlijnen van een door onderhandelingen tot stand te brengen tussentijdse regeling,” schreven Fiona Hill en Angela Stent. “Rusland zou zich terugtrekken tot zijn positie van 23 februari, toen het een deel van de Donbas-regio en de hele Krim controleerde, en in ruil daarvoor zou Oekraïne beloven geen NAVO-lidmaatschap na te streven en in plaats daarvan veiligheidsgaranties van een aantal landen te krijgen.”

Het nieuws benadrukt de impact van de inspanningen van de voormalige Britse premier Boris Johnson om de onderhandelingen te stoppen, zoals journalist Branko Marcetic opmerkte op Twitter. Het besluit om de deal af te breken viel samen met Johnsons bezoek aan Kiev in april, waarbij hij er naar verluidt bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op aandrong de besprekingen met Rusland om twee belangrijke redenen af te breken: Met Poetin valt niet te onderhandelen, en het Westen is nog niet klaar voor het einde van de oorlog.

De afgelopen maanden heeft Groot-Brittannië enkele duizenden Oekraïense troepen en hun officieren opgeleid. Samen met de Oekraïense speciale eenheden plande de Britse geheime dienst MI-6 een speciale operatie voor Oekraïne om de controle terug te krijgen over de kerncentrale van Zaporizja aan de zuidkant van het Kachovka-Dnjepr-stuwmeer. Dit moest samenvallen met een bezoek van IAEA-inspecteurs, dat al lang door Oekraïne werd tegengehouden, aan de ZNPP.

Het Kherson offensief begon op 30 augustus op vijf fronten. Het was gedoemd te mislukken. Drie van deze pogingen om terrein te winnen dat in handen was van de Russische troepen mislukten. Eén as werd gestopt na het innemen van een paar kleine dorpen van geen strategische waarde. De enige ‘succesvolle’ aanval was langs de Inhulet rivier bij Andriivka in de richting van de dam en de rivieroversteek die het Kakhovka Dnjepr stuwmeer afsluit.

groter

Het plan was al krankzinnig om mee te beginnen. Het hele gebied is vlakke open steppe. De troepen zouden een 50 kilometer (30 mijl) lange corridor door open vijandig gebied hebben moeten creëren. De steden onderweg zijn meestal kleine landbouwdorpjes met één of twee straten en huizen van één verdieping die weinig bescherming bieden. De Oekraïense strijdkrachten hebben geen luchtverdedigings- of aanvalscapaciteit om de oprukkende troepen te dekken. De artilleriecapaciteit is slechts een tiende van wat het Russische leger in het gebied kan bieden. Het was vanaf het begin duidelijk dat dit een zelfmoordmissie was.

Naar verluidt was de Oekraïense legerleiding tegen deze missie. Maar de Oekraïense politieke leiding, het Zelenski regime, gaf het bevel om door te gaan. Het stond onder politieke druk van zijn buitenlandse aanhangers om tenminste enig succes te boeken.

De aanval werd gelanceerd op 30 augustus. Het Oekraïense leger maakte drie rivierovergangen over de Inhulet bij Andriivka. Dit rook al slecht. Waarom heeft de Russische luchtmacht of artillerie die oversteekplaatsen niet meteen vernietigd?

Het was duidelijk dat dit een valstrik was.

In een CNN stuk, mede geschreven door de beruchte ‘inlichtingen’ stenografe Natasha Bertrand, distantieerde het Amerikaanse leger zich van de komende catastrofe:

In de aanloop naar het huidige Oekraïense tegenoffensief drong de VS er bij Kiev op aan om de operatie beperkt te houden, zowel wat betreft de doelstellingen als de geografie, om te voorkomen dat de operatie te ver zou uitdijen en op meerdere fronten vast zou lopen, vertellen meerdere Amerikaanse en westerse functionarissen en Oekraïense bronnen aan CNN.

Deze gesprekken hielden in dat er met Kiev aan “war-gaming” werd gedaan, aldus de bronnen — analytische oefeningen die bedoeld waren om de Oekraïense strijdkrachten te helpen begrijpen welke troepensterkte ze zouden moeten mobiliseren om in verschillende scenario’s succesvol te zijn.

De Oekraïeners overwogen aanvankelijk een breder tegenoffensief, maar beperkten hun missie tot het zuiden, in de regio Kherson, in de afgelopen weken, zeiden Amerikaanse en Oekraïense functionarissen.

Ambtenaren zeggen dat ze geloven dat er nu een grotere gelijkheid is tussen de Oekraïense en Russische militairen. Maar westerse functionarissen aarzelen om de ontluikende Oekraïense operatie – die maandag leek te beginnen in de zuidelijke provincie Kherson – een echt “tegenoffensief” te noemen.

Hoe succesvol Oekraïne waarschijnlijk zal zijn in het terugwinnen van verloren gebied blijft een open vraag, vertellen bronnen die bekend zijn met de laatste inlichtingen aan CNN.

Drie dagen lang stuurde het Oekraïense leger bataljon na bataljon naar de salient. Dit waren goede professionele troepen getraind door Groot-Brittannië. Ze waren uitgerust met gemoderniseerde Poolse T-72 tanks en gepantserde Nederlandse Infanterie Gevechtsvoertuigen (YPR-765 IFV). Maar terwijl deze troepen in staat waren om een diepere omheining te creëren zou het spoedig hun graf worden.

Zoals ik schreef op 1 september.

Het Oekraïense Kherson offensief gaat door ondanks extreem zware verliezen. De kaart van Rybar toont een van de assen waar het Oekraïense leger nog steeds probeert door te drukken na uit Bruskyns’ke te zijn verdreven.

groter

Het gebied is vlakke open steppe zonder dekking voor troepen om zich te verbergen. De Russische kant is veruit superieur in artillerie en heeft luchtoverwicht. Degene die de Oekraïeners onder deze omstandigheden opdracht gaf tot deze zelfmoordcampagne, is schuldig aan moord en zou voor de rest van zijn leven de gevangenis in moeten.

Op 1 september, precies de dag waarop de delegatie van de IAEA zou aankomen, deed Oekraïne een gewaagde aanval om de ZNPP in beslag te nemen. Maar de Russen waren gewaarschuwd. De twee golven Oekraïense speciale troepen, die eveneens door Groot-Brittannië waren opgeleid, werden gedood bij het oversteken van het stuwmeer of liepen in hinderlagen zodra zij waren geland. Ze eindigden dood. De IAEA-inspectie verliep zoals gepland.

Jeffrey Kaye @jeff_kaye – 21:18 UTC – 2 sep, 2022

Woordvoerder Stephane Dujarric van de secretaris-generaal van de VN zei donderdag:
“We zijn blij dat de Russische Federatie alles heeft gedaan om onze inspecteurs veilig te houden”!
Ik verwacht dat de mainstream pers dit niet zal melden.
Link naar Interfax-verslag

Op de derde dag van het offensief waren de bruggen over de Inhulet rivier nog intact. De Russische tactiek was duidelijk. Een plan dat het eerder had gebruikt aan het Karkiv front:

Will Schryver @imetatronink – 22:28 UTC – 2 sep, 2022

De waarheid van het Kherson “offensief” staat voor iedereen zichtbaar op de landkaarten geschreven: AFU valt aan; Ru slaat hard toe, maar trekt zich terug; AFU rukt op; Ru slaat opnieuw toe, maar trekt zich verder terug; AFU voegt troepen toe aan salient; Ru flankeert hen en snijdt hun achterhoede af; val gesloten; kalkoen schieten.

Gisteren laat heeft de Russische luchtmacht voor het eerst echt van zich laten horen in dit ’tegenoffensief’. Zij viel de Oekraïense troepen aan het front van de linie in het piepkleine dorpje Bezimene aan met zo’n 24 ‘domme’ 500 kilogram bommen. Dit maakte een einde aan het bestaan van het dorp en van alle Oekraïense strijdkrachten in het dorp.

De Russische luchtmacht ging vervolgens over tot het vernietigen van alle rivierovergangen over de Inhulet.

De Oekraïense troepen zitten in de val:

groter

Ze hebben maar één keuze. Opgeven, met witte vlaggen zwaaien of sterven.

Hier is het huidige Rybar overzicht van de grotere Kherson regio. Alle Oekraïense pogingen in dit ’tegenoffensief’ hebben gefaald om enige vooruitgang van betekenis te boeken.

groter

Het aantal Oekraïense slachtoffers is enorm. Rapporten uit Odessa, Nikolajev en Kryvy Rih spreken van duizenden gewonden. Nog veel meer zijn omgekomen. Honderden Oekraïense tanks en infanteriegevechtsvoertuigen zijn door Russische troepen vernietigd of veroverd.

De 128e brigade voor bergaanvallen uit de Oekraïense regio Transkarpatië was betrokken bij de algemene aanval en werd vernietigd. (Waarom zou men in de open steppe gebruik maken van specialisten op het gebied van “bergaanvallen”?) De gouverneur van de regio heeft naar verluidt een dag van rouw afgekondigd.

De Russen hebben nu zelf enkele aanvallen gelanceerd om gebieden en steden in te nemen die de Oekraïners al enige tijd in handen hadden. De Oekraïners zijn druk bezig met het mobiliseren van lokale reserves in Nikolajev om deze aanvallen af te slaan.

In de “westerse” media, die medeplichtig zijn aan het Zelenski-regime, is noch de bloedige nederlaag van het “tegenoffensief” in Kherson, noch de poging tot een inval in de ZNPP ooit gebeurd.

De enige vermelding die ik vond in de New York Times is dit:

In een verklaring beweerde het [Russische defensie] ministerie dat Russische troepen twee groepen Oekraïense commando’s hadden onderschept, samen tot 60 manschappen, die in boten de Dnipro rivier overstaken om de centrale te saboteren of in te nemen.

In totaal was de “tegenaanval” op Kherson een complete mislukking die voorspelbaar eindigde met de vernietiging van Oekraïnes voornaamste militaire reserves en een groot deel van de voorraad zware voertuigen die het van het “westen” had ontvangen.

De ZNPP, die het belangrijkste “public relation” doelwit van de hele affaire was, is nog steeds in Russische handen en wordt nu beveiligd door de aanwezigheid van een permanente IAEA-delegatie.

bruno bertez @BrunoBertez – 7:27 UTC – 3 sep 2022

“De IAEA is er om te blijven zolang het nodig is. We gaan niet weg.” Aldus [IAEA-directeur] Grossi. “Voor degenen die mogelijk bedoelingen hebben met de centrale, heeft de kennis dat er internationale inspecteurs zijn, die getuige zijn en onmiddellijk informeren wat er gebeurt, een belangrijk stabiliserend effect.”

Koppen in Kiev moeten en zullen hier waarschijnlijk over rollen. Maar dat is niet genoeg. Degenen in Londen die met dit krankzinnige idee op de proppen zijn gekomen, moeten uit hun functie worden ontheven.

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd om 13,7 miljard dollar extra geld voor Oekraïne.

Hij wil Rusland bevechten tot de laatste Oekraïner. Een gevecht dat Rusland niet wil, maar dat het zeker zal winnen.

Kan Biden hiervoor ter verantwoording worden geroepen?