Bron: Russian Today,  06 april 2022 ~~~

President voorspelt dat soldaten de openbare ruimte in Oekraïne zullen bewaken na beëindiging van het conflict met Rusland

President Volodymyr Zelensky heeft gewaarschuwd dat Oekraïne naar Israël zal kijken voor inspiratie met betrekking tot zijn toekomstige veiligheidsregelingen, met het argument dat een “absoluut liberaal” Kiev nu “onmogelijk” is na de aanval van Moskou eind februari.


In zijn toespraak tot journalisten op dinsdag zei de president dat veiligheid het “belangrijkste” probleem voor de Oekraïners in het volgende decennium zal zijn, en hij ging zelfs zo ver om een blijvende gewapende militaire aanwezigheid in de straten te voorspellen.

“Oekraïne zal zeker niet zijn wat we vanaf het begin wilden dat het zou zijn. Het is onmogelijk. Absoluut liberaal, Europees – zo zal het niet zijn,” zei hij. “Wij zullen een ‘groot Israël’ worden met een eigen gezicht. We zullen niet verbaasd zijn als we vertegenwoordigers van de strijdkrachten of de Nationale Garde hebben in bioscopen, supermarkten, en mensen met wapens.”

Tegenover Haaretz, na Zelensky’s opmerkingen, zei de Oekraïense ambassadeur in Israël Jevgen Korniychuk: “wat er ook verder gebeurt, [de dingen] in Oekraïne zullen vergelijkbaar zijn met de veiligheidssituatie in Israël,” eraan toevoegend dat “je meer gewapende mensen in de straten zult zien, zelfs wanneer de dingen vrediger worden dan ze nu zijn.

“Israëli’s hebben gedurende hun hele geschiedenis omringd door vijanden geleefd en Oekraïne zal hetzelfde doen,” vervolgde hij.

Ondanks een korte woordenwisseling tussen Zelensky en Israëlische wetgevers vorige maand, nadat de president de situatie in Oekraïne vergeleek met de Holocaust, heeft premier Naftali Bennett verschillende malen aangeboden om te bemiddelen bij onderhandelingen tussen Kiev en Moskou, waarbij hij zei zich verplicht te voelen om te helpen een einde te maken aan de gevechten. Turkije heeft een vergelijkbare rol gespeeld door de afgelopen weken meerdere gesprekken op hoog niveau op zijn grondgebied te houden.

Zelensky was openlijk kritisch over Tel Aviv in opmerkingen voor de Knesset in maart, waarbij hij de regering beschuldigde van “apathie” en “bemiddeling zonder een kant te kiezen”, terwijl hij militaire steun eiste voor Oekraïne. Later krabbelde hij echter terug en erkende dat “Israël zijn belangen heeft” en een “strategie om zijn burgers te beschermen”.

“De premier van Israël, de heer Bennett, probeert een manier te vinden om gesprekken te voeren, en daar zijn we dankbaar voor,” zei hij. “We zijn dankbaar voor zijn inspanningen, zodat we vroeg of laat zullen beginnen met besprekingen met Rusland, mogelijk in Jeruzalem.”


Topfoto: Een menigte verzamelt zich om een televisietoespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor de Israëlische Knesset te bekijken, in Tel Aviv, Israël, 20 maart 2022. © AFP / Jack Guez


Commentaar van Sott.net-redaktie:

Israëls ‘geschiedenis’ gaat minder dan een eeuw terug, en het is verantwoordelijk voor het zichzelf tot vijand van de vrede maken; met die punten in het achterhoofd delen de twee staten echt een aantal overeenkomsten: De dubieuze geschiedenis van Oekraïnes moderne grenzen.

Men vraagt zich af of de reden voor de opmerkelijke gelijkenissen tussen de twee landen is dat Israël de hand heeft gehad in het ontstaan, de leiding, en waarschijnlijk binnenkort de neutralisatie, van Oekraïne?

Het is typerend voor de pathologische types in Israël dat ze, ondanks het feit dat ze de neonazi’s al in 2018 bewapenden, nog steeds brutaal beweren dat ze bemiddelaars in de oorlog zouden kunnen zijn.