Bron: telesur 7 januari 2022 ~~~

Het bezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi aan Kenia kwam na een tweedaagse stop in Eritrea De twee ministeries van Buitenlandse Zaken kwamen een nieuw strategisch partnerschap overeen, en China bevestigde opnieuw zijn steun aan Eritrea tegen eenzijdige sancties van de Verenigde Staten.

Op donderdag kondigde de Chinese staatsraad en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi tijdens een bezoek aan verschillende landen in de Hoorn van Afrika aan dat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe speciale liaison voor de regio zou oprichten, waar de VS worstelen om hun eerdere invloed te behouden.

In een toespraak in Mombasa, Kenia, zei Wang dat de twee landen “partners voor vrede in de regio” zijn en zullen blijven coördineren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en op andere plaatsen om die rol te vergroten.

Later, tijdens een ontmoeting met de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, Raychelle Omano, kondigde Wang aan dat hij een speciale gezant voor de Hoorn van Afrika zou benoemen om deze doelstellingen te bevorderen. “Ik geloof dat dit is wat we nodig hebben,” antwoordde de Keniaanse president Uhuru Kenyatta. “Kenia-Afrika heeft geen lessen nodig; Kenia-Afrika heeft vrienden nodig die bereid zijn met ons samen te werken om onze doelen en aspiraties te verwezenlijken.

Het bezoek van Wang aan Kenia kwam na een tweedaagse stop in Eritrea. De twee ministeries van Buitenlandse Zaken verklaarden een nieuw strategisch partnerschap, en China bevestigde opnieuw zijn steun aan Eritrea tegen eenzijdige sancties van de Verenigde Staten. “Regionale landen kennen de problemen in de regio het best, en het is aan de bevolking van een land om zijn interne aangelegenheden naar behoren af te handelen,” zei Wang in Asmara.

Een maand eerder maakte hij soortgelijke opmerkingen in Addis Abeba, waar Washington de Ethiopische regering van premier Abiy Ahmed sancties heeft opgelegd om dezelfde reden als Eritrea: het bestrijden van een gewapende opstand van het Tigray People Liberation Front (TPLF), de vroegere langdurige heersers van Ethiopië. Het TPLF had een rampzalige oorlog tegen Eritrea gevoerd toen het aan de macht was.

Het bezoek van Wang en de aankondiging van de nieuwe gezant komen ook op een moment dat de VS zware druk uitoefent op de Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed, alias Farmaajo, omdat hij zijn premier, Mohamed Hussein Roble, heeft geschorst na beschuldigingen dat Roble zich had bemoeid met een corruptieonderzoek tegen hemzelf.

Aan de overkant van de Rode Zee blijven de VS de door Saoedi-Arabië geleide oorlog in Jemen steunen, die bijna 400.000 levens eist. De coalitie vecht tegen de rebellenbeweging Houthi, die naar zij zeggen een door Iran gesteunde proxy force is, hoewel zowel de Houthi’s als de Iraniërs deze bewering verwerpen.

Eerder deze week nam de speciale gezant van de VS voor de Hoorn, Jeffrey Feldman, ontslag nadat hij er maandenlang niet in was geslaagd de oorlog in Ethiopië te beëindigen of Abiy uit de macht te zetten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, kondigde donderdag aan dat David Satterfield, de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur in Turkije, de plaats van Feltman in de Hoorn zal innemen.

Satterfield vertegenwoordigt al lange tijd de belangen van de VS in het Midden-Oosten, onder meer als ambassadeur in Libanon van 1998 tot 2001 en in verschillende functies onder de regering George W. Bush, waaronder Principal Deputy Assistant Secretary for Near East Affairs, Deputy Chief of Mission met de rang van ambassadeur in Irak tijdens de Amerikaanse bezettingsoorlog, en als coördinator voor Irak en Senior Advisor van de minister van Buitenlandse Zaken toen Condoleeza Rice aan het hoofd stond van het departement.

Hij werd ook Chef van de Missie op de Amerikaanse ambassade in Caïro in augustus 2013, nadat de door de VS opgeleide Gen. Abdel Fattah el-Sisi de eerste democratisch verkozen president van het land omver had geworpen en de macht had gegrepen.

Topfoto: De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi kondigde donderdag aan dat Beijing een speciale gezant voor de Hoorn van Afrika zal aanstellen, waarmee hij aangeeft dat zijn land van plan is een grotere rol te spelen in de door conflicten verscheurde regio. | Foto: Twitter @AFP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *