Bron: Riri Hylton op Electronic Intifada, 1 July 2019 ~~~
De Duitse autoriteiten verhinderden de Palestijns-Canadese journalist Khaled Barakat om te spreken over Palestina tijdens een solidariteitsbijeenkomst in Berlijn, met de bewering dat zijn ‘antisemitische’ toespraken een bedreiging zouden vormen voor de openbare orde, en de betrekkingen tussen het land en Israël zouden kunnen ondermijnen.
Het is de activist verboden om toekomstige politieke gebeurtenissen bij te wonen onder dreiging van maximaal een jaar gevangenisstraf. Een nieuw succes van de Israëlische lobby in haar poging om kritiek in het buitenland aan te pakken.
Barakat was uitgenodigd om op een bijeenkomst van de Arabische gemeenschap in Berlijn op 22 juni te spreken over de Palestijnse bevrijding, de implicaties daarvan voor andere Arabische gemeenschappen, en over de zogenaamde Deal of the Century van de Amerikaanse president Donald Trump.
Maar hij werd bij aankomst aangeklampt door de politie.
“Zodra we het U-Bahn station dichtbij bij de locatie uit kwamen, bemerkten mijn vrouw en ik zware politie-aanwezigheid in het gebied, waaronder meerdere bestelwagens vol met politie,” vertelde Barakat aan The Electronic Intifada.
“Ik werd benaderd door een groep politieagenten en één officier sprak tegen me. Hij zei: ‘U hebt hier vanavond een evenement en u bent de spreker … u kunt niet spreken.’ “
De politie nam Barakat en zijn vrouw mee naar een politiebureau waar overheidsfunctionarissen hem een document van acht pagina’s overhandigden dat hem verbood politieke activiteiten te ontplooien.
Het document, uitgegeven door het Berlijnse bureau voor de registratie van buitenlanders en gezien door The Electronic Intifada, stelt in het Duits dat Barakat wordt geconfronteerd met een verbod op deelname aan specifieke evenementen en een algemene “limiet op uw politieke activiteit totdat u de Bondsrepubliek Duitsland verlaat”.
“Zij [vertegenwoordigers van het kantoor van de vreemdelingen] vertelden me dat het mij verboden is om op een openbaar evenement in Berlijn te spreken en zelfs vergaderingen en bijeenkomsten bij te wonen,” zei Barakat.
Hij zei dat ook werd bevolen om sociale gebeurtenissen van “meer dan 10 mensen” te vermijden, of een gevangenisstraf van een jaar te riskeren.
Barakat’s vrouw is ook een Palestijnse rechten activist, maar zelf geen Palestijn en ze was niet verboden.
“Nadat mij werd verteld dat ik moest bevestigen dat ik het document had ontvangen, werden we vrijgelaten van het politiebureau. We merkten ook een aanzienlijke aanwezigheid van de politie op weg naar huis, “voegde Barakat toe.
Duits-Israëlische relaties spreken de vrijheid van meningsuiting
De casus van Barakat weerspiegelt die van de Palestijnse activist Rasmea Odeh die werd besmeurd in de Duitse media voordat zij werd verboden om te spreken tijdens een evenement in Berlijn voor Internationale Vrouwendag eerder dit jaar.
Ze werd uiteindelijk gedwongen het land te verlaten.
In het officiële document staat dat de politieke activiteiten van Barakat “een bedreiging vormen voor de openbare veiligheid”, dat zijn toespraak het vreedzaam samenleven van Duitsers en buitenlanders zou “schaden en in gevaar zou brengen” en dat de relatie van Duitsland tot Israël “aanzienlijk zou kunnen worden bedreigd” als hij toestemming zou krijgen om spreken.
Het document vermeldt ook dat dat Barakat mogelijk werkt voor het Volksfront voor de bevrijding van Palestina – PFLP – die, volgens het document, door de VS, Israël en de Europese Unie als een “terroristische” organisatie beschouwd wordt.
Het erkent echter dat de groep “niet verboden” is in Duitsland. Israël beschouwt vrijwel alle Palestijnse politieke partijen en organisaties die zich militair verzetten tegen bezetting als “terroristische” groepen.
“Als je kijkt naar de campagnes die worden uitgevoerd door Israël en het Ministerie van Strategische Zaken tegen BDS-organisaties over de hele wereld, of Students for Justice in Palestina in de VS, doen ze hun best om alle bewegingen voor Palestina of zelfs mensenrechtenorganisaties te criminaliserendoor door zogenaamde verbindingen met Hamas en de PFLP te leggen, “zei Barakat.
Barakat merkte op dat in de gelekte Al-Jazeera undercoverfilm The Lobby-USA “vertegenwoordigers van de Stichting ter verdediging van de democratieën openlijk voor deze tactiek hebben gepleit en nu zien we het in de praktijk.”
BDS staat voor boycot, desinvestering en sancties – een wereldwijde campagne voor Palestijnse rechten naar het model dat heeft bijgedragen aan het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika in de jaren tachtig.
De Stichting tot verdediging van democratieën is een neoconservatieve denktank in Washington en agent van het Israëlische ministerie van strategische zaken.
Het document vervolgt met een aantal toespraken van Barakat in Duitsland, maar geeft geen voorbeelden van antisemitisme.
Barakat is van mening dat dit komt omdat de autoriteiten moeten “overdrijven om hun repressieve maatregelen te rechtvaardigen”.
Ondanks het feit dat Barakat geen voorbeelden van anti-joodse fanatisme levert, benadrukt het regeringsbevel dat het draconische verbod op zijn politieke activiteiten gerechtvaardigd is omdat “het publiek moet worden beschermd tegen uw verwachte antisemitische en anti-Israëlische uitspraken.”
Angst voor een verenigd front
Barakat weerlegt krachtig de bewering dat zijn toespraak spanningen zou hebben veroorzaakt tussen Joodse en Arabische gemeenschappen in Berlijn en beweert eerder dat autoriteiten proberen te voorkomen dat er een eenheidsfront ontstaat.
“Dezelfde krachten die pleiten voor en het uitvaardigen van dit politieke verbod tegen mij zijn betrokken bij het onderdrukken van Joodse stemmen die kritiek leveren op het zionisme, het Israëlische beleid en het Duitse beleid ten aanzien van Israël,” zei hij.
Barakat merkte op dat onder de druk van de Israëlische lobby, de directeur van het Joods Museum Berlijn onlangs werd gedwongen af te treden.
Bovendien werd de bankrekening van de groep Joodse stem voor een rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten gesloten. En twee Joodse activisten met de Israëlische nationaliteit staan terecht voor een aanklacht wegens misdaad samen met een Palestijnse activist uit Gaza voor het onderbreken van een Israëlische politicus die de Israëlische aanval op Gaza in 2014 steunde, waarbij meer dan 2200 Palestijnen, waaronder 550 kinderen, om het leven kwamen.
De afgelopen jaren hebben Duitse muziekfestivals ook internationale kunstenaars verboden die weigeren de geweldloze BDS-campagne voor Palestijnse rechten aan de kaak te stellen.
Deze feiten, evenals de recente resolutie van het Duitse parlement die de BDS-beweging als antisemitisch beschouwt, maken het voor activisten steeds moeilijker om voor de Palestijnse mensenrechten te pleiten.
De mensen die de dupe worden van deze aanvallen zijn de Palestijnen zelf.
Ondanks het racisme, politieke verbod en groeiende repressie terzijde, blijft Barakat onverschrokken: “Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de mensen in Duitsland de rechtvaardigheid voor het Palestijnse volk steunt en Israëlische oorlogsmisdaden en apartheid verwerpt, maar ze leven in angst en ik begrijp dat.”