Bron: Romana Rubeo Palestine 
Chronicle 2 september 2024 ~~~

De Israëlische krant Yedioth Ahronoth onthulde op maandag dat de Israëlische regering afgelopen juli een document heeft opgesteld met als doel de onderhandelingen met de Palestijnse verzetsbeweging Hamas te saboteren.

De krant meldde dat Hamas afgelopen mei “verrassend genoeg” akkoord ging met de meeste voorwaarden van een door Israël voorgestelde overeenkomst die gericht was op het bereiken van een staakt-het-vuren en het sluiten van een overeenkomst voor het uitwisselen van gevangenen.

“Binnen een paar weken werd er echter een nieuw document opgesteld door Israël, officieel bestempeld als ‘verduidelijkingen’, maar in werkelijkheid wijzigingen inhielden die elke kans op een akkoord effectief saboteerden,” aldus Yedioth Ahronoth.

“In de namiddag van zaterdag 27 juli voltooide Israël een document van zeven pagina’s in het Engels” dat werd gestuurd naar de Verenigde Staten, Qatar en Egypte, de drie landen die bemiddelen tussen Israël en Hamas, aldus het rapport.

Het document werd “in zijn geheel voorgelegd” tijdens een vergadering in Rome door het hoofd van de Mossad, David Barnea, aan topambtenaren van deze landen. Het begon naar verluidt met “twee pagina’s tekst, niet volledig, gevolgd door drie pagina’s met kaarten en twee pagina’s met tabellen”, inclusief een lijst van enkele gevangenen die momenteel in Gaza worden vastgehouden.

Een niet nader genoemde Israëlische hoge ambtenaar vertelde Yedioth Ahronoth dat “de geschiedenis op een dag heel hard over dit document zal oordelen”.

“De namen van vier van hen staan in de appendix aan het einde van het document. Als er geen opzettelijke sabotage in het document was geweest om een deal te voorkomen – was er een goede kans dat ze al een maand geleden zouden zijn vrijgelaten en hier levend bij ons zouden zijn,” voegde de ambtenaar er naar verluidt aan toe.

De ambtenaar zei naar verluidt dat het document “gedrenkt was in het bloed van de zes vermoorde ontvoerden”.

De rol van Smotrich

Het document werd naar verluidt opgesteld nadat Hamas de meeste voorwaarden van Israël had geaccepteerd uit een ontwerpakkoord dat op 27 mei werd voorgesteld.

“Toen de eerste positieve echo’s Israël bereikten, en een dag voordat Hamas zijn antwoord indiende, legde minister Bezalel Smotrich uit dat Yahya Sinwar misschien positief zou reageren op het voorstel en beweerde dat dit een teken van zwakte van zijn kant was,” aldus het rapport.

Daarom besloot het kantoor van de Israëlische premier naar verluidt om het antwoord van Hamas als een “flagrante weigering” te beschouwen nog voor het ontvangen was.

Integendeel, volgens het rapport dachten “de Israëlische inlichtingendienst en hooggeplaatste leden van het onderhandelingsteam eigenlijk dat (het antwoord van Hamas – PC) een zeer positieve ontwikkeling was”.

‘Verduidelijkingen’

Yedioth Ahronoth meldde dat, toen het kantoor van de premier zich realiseerde dat een deal binnen handbereik was, ze terugkrabbelden en Barnea stuurden om “verduidelijkingen” over te brengen die de onderhandelingen effectief ondermijnden.

Deze wijzigingen, waaronder het herzien van Israëls standpunt over de Philadelphi Corridor en het heropenen van besprekingen over eerder overeengekomen kwesties, werden gezien als opzettelijke pogingen om de potentiële overeenkomst te saboteren.

“Dat is eigenlijk waar de saga begint die nu de onderhandelingen blokkeert: de kwestie van de Philadelphia Route. In het oorspronkelijke Israëlische voorstel werd beloofd dat de IDF zich uit de hele Strook zou terugtrekken,” aldus het rapport.

Volgens de krant was er in Israël hoop dat druk van zowel het onderhandelingsteam als van de Amerikaanse president Joe Biden “ertoe zou leiden dat Netanyahu zich zou terugtrekken uit de toevoegingen.” Deze berekeningen bleken onjuist.

Het ‘definitieve voorstel’ van de VS

Het rapport lijkt in tegenspraak met het standpunt van de VS dat Israël het akkoord had geaccepteerd en dat Hamas de partij was die weigerde de voorwaarden te accepteren.

Volgens de verstrekte details was het Israël dat belangrijke wijzigingen aanbracht in de overeenkomst, die werden omschreven als “verduidelijkingen”, waardoor de oorspronkelijke voorwaarden waarmee Hamas grotendeels had ingestemd, in feite werden gesaboteerd.

Op maandag uitte Biden zijn twijfels over de inspanningen van Netanyahu om een akkoord te bereiken. In antwoord op een vraag van een verslaggever toen hij aankwam op het Witte Huis, verklaarde Biden dat hij niet gelooft dat Netanyahu genoeg doet.

Na hevige kritiek op Netanyahu’s acties na het terughalen van de lichamen van zes gevangenen op zondag, geven berichten aan dat Biden nu overweegt om een definitief voorstel voor een Gaza-deal in te dienen.

De Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldde maandag dat Witte Huis Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan de families van Amerikaanse burgers die momenteel worden vastgehouden in Gaza heeft geïnformeerd dat Biden overweegt om een definitief voorstel in te dienen om tot een staakt-het-vuren deal met Hamas te komen.

Volgens Axios, “gaat Biden maandagochtend vergaderen met zijn nationale veiligheidsteam om de strategie te bepalen voor het laatste zetje met betrekking tot de deal, aldus een bron die bekend is met de kwestie.”

Daarnaast “zal vice-president Kamala Harris zich maandag bij Biden voegen tijdens een bijeenkomst met het onderhandelingsteam van de Amerikaanse gijzelingsdeal, volgens de planning van het Witte Huis.”

De bronnen vertelden Axios dat “Biden’s topadviseurs de families ook hebben geïnformeerd dat de VS in de komende dagen een bijgewerkte versie van hun overbruggingsvoorstel zou kunnen voorleggen aan zowel Israël als Hamas, waardoor de partijen nog een week de tijd hebben om te reageren met een definitief ja of nee”.

Topfoto: Hamas neemt niet deel aan de staakt-het-vuren onderhandelingen in Doha. (Ontwerp: Palestine Chronicle)