Bron: thecradle en orinocotribune 15 september 2021 ~~~

Op maandag 13 september is Zakaria al-Zubaidi, een van de zes Palestijnse gedetineerden die vorige week waren ontsnapt uit een Israëlische maximaal beveiligde gevangenis, in het ziekenhuis aan een hersendood overleden, meldden Palestijnse media. Hij was maandag overgebracht naar de intensive care van een ziekenhuis nadat hij ernstig was gemarteld door de bezettingsautoriteiten.

Het nieuws komt slechts twee dagen na zijn gevangenneming, toen hij naar verluidt door Israëlische veiligheidstroepen werd geslagen. Op zondag 12 september nam Zubaidi’s broer Jibril al-Zubaidi contact op met de sociale media om te melden dat Zakaria sinds zijn her-arrestatie was “onderworpen aan de meest extreme vormen van marteling,” eraan toevoegend dat de Israeli’s “hem sloegen, elektrocuteerden, en zijn been braken.” Hij deelde ook mee dat zijn broer niet had mogen slapen van de gevangenisautoriteiten.

Palestijnen hebben zich verzameld in de stad Jenin, de geboortestad van al-Zubaidi, op de bezette Westelijke Jordaanoever, om hun steun te betuigen aan Zubaidi en andere Palestijnse gevangenen en om de daden van de bezettingsautoriteiten te veroordelen.

Eerder had de Palestijnse verzetsbeweging Hamas aangekondigd dat de bezettingsautoriteiten verantwoordelijk zouden worden gehouden voor alle schade die aan de gevangengenomen ontsnapten zou worden berokkend.

Zakaria al-Zubaidi ontsnapte, samen met vijf andere Palestijnse gevangenen, op 6 september uit de maximaal beveiligde Gilboa gevangenis nabij Nazareth in het noorden van bezet Palestina. Afgelopen weekend werden hij en drie andere gevangenen echter teruggevonden en opnieuw gearresteerd door de Israëlische strijdkrachten.

Zubaidi’s verdediger, Avigdor Feldman, had de rechtbank ook gevraagd om Zubaidi over te brengen naar een ziekenhuis voor behandeling, waarbij hij aan de kaak stelde dat Israëlische politieagenten Zubaidi’s gezicht verborgen hielden voor camera’s tijdens de rechtszitting van zaterdag om te voorkomen dat zijn verwondingen zouden worden gezien.

Volgens een exclusief verslag van The Cradle, had Zubaidi, voormalig commandant van de Al-Aqsa Martelaren Brigades, een lange geschiedenis van gewapend verzet en was hij eerder een politieke gevangene geweest. In 2002 kreeg hij amnestie aan het einde van de tweede intifada nadat ‘Operation Defensive Wall’ was afgesloten, en werd toen gedwongen een “rehabilitatieproces” te ondergaan. In 2019 werd hij opnieuw gearresteerd wegens het schieten op illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Sinds de gewaagde ontsnapping van vorige week hebben Palestijnen in de hele bezette gebieden marsen gehouden om hun steun te betuigen aan de gedetineerden en om het Israëlische geweld te veroordelen. Als reactie daarop hebben de bezettingsautoriteiten de Gazastrook de afgelopen dagen meerdere malen gebombardeerd en invallen gedaan in tientallen huizen in de bezette gebieden en familieleden van de ontsnapten gearresteerd.

Het laatste nieuws over Zubaidi kwam op een moment dat bijna 1400 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen aanstaande vrijdag een hongerstaking voor onbepaalde tijd zullen beginnen, waarin ze eisen dat er een einde komt aan mishandeling, overplaatsingen en het beleid van administratieve detentie, aldus WAFA News.

Het Palestijnse Comité voor de Zaken van Gedetineerden en Voormalige Gedetineerden deelde mee dat op vrijdag 1.380 gevangenen uit verschillende gevangenissen hun hongerstaking zullen beginnen-400 gevangenen uit de Ramon gevangenis, 300 uit de Ofer gevangenis, 200 uit de Nafha gevangenis, 200 uit de Megiddo gevangenis, 100 uit de Gilboa gevangenis en 80 gevangenen uit de Eshel gevangenis, 50 uit de Shatta gevangenis en 50 gevangenen uit de Hadarim gevangenis. Nieuwe groepen gevangenen zullen zich komende dinsdag bij de hongerstaking aansluiten, terwijl 100 oudere gevangenen, waaronder de legendarische leider Marwan Barghouti, zich vanaf vrijdag zullen onthouden van het drinken van water.

Topfoto: Zakaria al-Zubaidi wordt door de Israëlische politie naar de rechtbank gebracht. Foto: Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency