Bron: Jessica Buxbaum 
Mintpressnews 20 mei 2021

Grote wapen- en vliegtuigfabrikanten – Boeing, Lockheed Martin, en Raytheon – halen enorme winsten uit Israëls aanval op Gaza, en allen zullen naar verwachting hun winsten zien stijgen door de kwart miljard dollar wapendeal die de regering Biden erdoor probeert te drukken.

GAZA – Terwijl diplomatieke machten en regionale spelers achter gesloten deuren bijeenkomen voor besprekingen over een staakt-het-vuren, blijft Israël Gaza bestoken met raketvuur. Bij de Israëlische luchtaanvallen zijn tot nu toe ten minste 230 Palestijnen gedood, onder wie 65 kinderen, en 1.710 anderen gewond geraakt. Het zware bombardement heeft ook hele woongebouwen en huizen weggevaagd, waardoor 72.000 mensen dakloos zijn geworden, en heeft mediakantoren, scholen, bibliotheken en liefdadigheidsinstellingen verwoest.

Volgens de Israëlische luchtmacht (IAF) heeft Israël woensdagnacht 120 raketten afgevuurd in een tijdsbestek van 25 minuten. De meest recente aanval trof de stad Khan Yunis in Gaza, waarbij één dode en acht gewonden vielen. De Israel Defense Forces (IDF) kon geen exact aantal geven van hoeveel bommen er per uur op Gaza worden gegooid. De IAF heeft niet gereageerd op vragen van de pers. The Times of Gaza meldde echter dat er op 14 mei in een periode van 30 minuten meer dan 100 luchtaanvallen plaatsvonden.

Tussen het puin hebben Palestijnen in Gaza niet-ontplofte raketten gevonden met opschriften waaruit blijkt dat deze bommen in de Verenigde Staten zijn gemaakt. Het gebruik van wapens van Amerikaanse makelij bij de jongste aanval van Israël op Gaza doet de discussie herleven over de buitenlandse hulp van de VS aan Israël en de medeplichtigheid van de VS aan het geweld van de Israëlische staat.

Medeplichtigheid van bedrijven

Op zijn Twitter-pagina schreef Muhammad Shehada, Gazaans schrijver en analist manager bij Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, dat Israël zaterdag de Al-Jalaa toren, waarin het kantoor van Associated Press en Al Jazeera gehuisvest is, met een GBU-31 bom heeft getroffen. Israël heeft in zijn huidige aanval ook GBU-39 bommen met kleine diameter en Mark 84 bommen gebruikt. De GBU-31 en GBU-39 bommen worden gemaakt door Boeing en de Mark 84 bommen worden geproduceerd door General Dynamics. Beide raketten worden in de VS geproduceerd.

Verschillende berichten op Twitter melden dat F-15, F-16 en F-35 gevechtsvliegtuigen ook boven Gaza hebben gehangen. En voor verdere verificatie: de website van de IAF pocht met deze drie gevechtsvliegtuigen als onderdeel van haar arsenaal.

Boeing maakt de F-15 gevechtsvliegtuigen en Lockheed Martin vervaardigt de F-16 en F-35 gevechtsvliegtuigen. Maar dit zijn niet de enige Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de productie van Israëls militaire vliegtuigen.

General Electric produceert de motoren voor de F-15 en F-16 jets. Raytheon Technologies maakt de raketten die worden gebruikt om F-15 en F-35 vliegtuigen te bewapenen. Volgens de Investigate Database van het American Friends Service Committee produceert Northrop Grumman “ongeveer 35% van het Lockheed Martin F-35 vliegtuig, inclusief de centrale romp, radar, avionica, elektro-optica, navigatie, communicatie en identificatiesubsystemen, en missiesystemen en missieplanningssoftware”. De wapenproducent heeft ook samengewerkt met de Israëlische militaire industrie om de LITENING targeting pod te bouwen, een wapenlasernavigatiesysteem dat gebruikt wordt op F-16 gevechtsvliegtuigen.

Militaire verkopen aan Israël genereren enorme winsten voor deze Amerikaanse bedrijven. Boeing verzekerde zich vorig jaar van een verkoop aan Israël door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ter waarde van 2,4 miljard dollar. In februari scoorde de lucht- en ruimtevaartreus een overeenkomst van maar liefst 9 miljard dollar met het Israëlische ministerie van Defensie. In de afgelopen tien jaar hebben de contracten van Raytheon met Israël in totaal meer dan $4 miljard bedragen. Lockheed Martin’s meest recente verkoop aan Israël wordt geschat op meer dan $ 2 miljard. In 2016 verkreeg General Electric een deel van een verkoop van 300 miljoen dollar aan Israël. Northrop Grumman is minder transparant over zijn internationale verkopen. Van de gerapporteerde 36,8 miljard dollar omzet van Northrop Grumman in 2020, was 14 procent internationaal.

Deze bedrijven hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar van MintPress News.

Een gecoördineerde militaire alliantie tussen de V.S. en Israël

Ondanks de oproep tot de-escalatie gaat de regering van president Joe Biden door met een wapendeal van 735 miljoen dollar met Israël.

De grote wapen- en vliegtuigfabrikanten – Boeing, Lockheed Martin, en Raytheon Technologies – zullen naar verwachting allen hun inkomsten zien stijgen door de aanstaande verkoop. Boeing is de voorspelde voornaamste begunstigde van de deal, gezien de verkoop van zijn Joint Direct Attack Munitions.

Israël ontvangt jaarlijks 3,8 miljard dollar aan buitenlandse militaire steun van de VS, waarvan Israël 75% moet besteden aan wapens van Amerikaanse makelij op grond van een overeenkomst tussen de twee regeringen. De recente verkoop van 735 miljoen dollar kwam uit die jaarlijkse hulp, volgens Danaka Katovich, coördinator van het Midden-Oosten en Vredescollectief bij de door vrouwen geleide anti-oorlogsorganisatie CODEPINK.

Katovich wees erop dat deze wapendeals niet de enige manier zijn waarop de VS en Israël samenwerken in een defensiecapaciteit: “De VS en Israël hebben een sterke militaire alliantie sinds de Nakba,” zei Katovich, verwijzend naar Israëls etnische zuiveringscampagne van Palestina in 1947 en 1948, bekend als de Nakba, of “catastrofe” in het Arabisch. “Israël en de VS doen samen militaire oefeningen, en de landen werken ook vaak samen om systemen en wapens te ontwikkelen.”

Katovich zinspeelde ook op rapporten waarin aan de orde wordt gesteld hoe het Amerikaanse National Security Agency Israël ongefilterde inlichtingen verschaft, waaronder gegevens van Amerikaanse burgers.

Biden krijgt te maken met groeiende Democratische oppositie

De protesten van het Congres tegen de wapendeal van de regering-Biden zie je strakswaren snel en scherp. Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) stelde een resolutie op die de kwartmiljard-dollar deal blokkeert, en schreef woensdag in een tweet dat de VS geen “rubber-stamping” wapens aan Israël zouden moeten leveren.

Ook afgevaardigde Betty McCollum veroordeelde de wapenverkoop. “Wapens van Amerikaanse makelij verkopen aan Israël terwijl leden van het Congres vragen om een staakt-het-vuren is compleet toondoof,” zei de Democraat uit Minnesota tegen MintPress News.

Israël moet een einde maken aan het bombarderen van Palestijnse families in Gaza en de regering Biden moet meer doen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze vreselijke crisis”.

McCollum is een prominent pleitbezorger voor Palestijnse rechten in het Congres. In april diende ze een wetsvoorstel in “[dat verzekert] dat fondsen van de Amerikaanse belastingbetaler niet worden gebruikt door de regering van Israël om” militaire detentie van Palestijnse kinderen en verdere annexatie van Palestijns land te ondersteunen. Ze zei dat de steun voor H.R. 2590 met de dag groeit, waarbij ze benadrukte hoe vier politici in het Congres het wetsvoorstel hebben ondertekend sinds 12 mei – rond de tijd dat Israël zijn bombardementscampagne tegen Gaza begon.

Nu de Democratische Partij lijkt te verschuiven in haar standpunt over Palestina-Israël, bevestigt Katovich van CODEPINK dat er verandering op komst is, zij het langzaam:

Veel Democraten die al lang in het Congres zitten, hebben nog niet veel beweging gebracht in hun denken en handelen over deze kwestie. Maar ik denk dat er enige hoop is met de moedigere mensen in het Congres zoals Rashida Tlaib, Ilhan Omar, en Alexandria Ocasio-Cortez. We gaan dus de goede kant op.

De niet aflatende druk van AIPAC tegengaan

Te midden van groeiende oproepen van progressieve politici en activistische groepen in de VS om een einde te maken aan Israëls bombardement van de Palestijnse enclave, voert het American Israel Public Affairs Committee, een pro-Israël lobbygroep, de druk op de Amerikaanse regering op om “ondubbelzinnig achter…Israël te staan.

Katovich zei dat de krachten in de pro-Israël lobby van de V.S. enorm invloedrijk zijn in het bevorderen van de voortdurende militaire alliantie tussen de twee regeringen, eraan toevoegend:

De Israël-lobby zegt dat haar belangrijkste doel is om de belangen van Israël te bevorderen. En wat is Israëls grootste belang anders dan het in stand houden van een militaire bezetting van de Palestijnen? Dus, Israël heeft de steun van de VS nodig om die bezetting voort te zetten.”

Voor Katovich kan inzicht in waar ons belastinggeld en onze financiële investeringen aan bijdragen, helpen om de imperialistische inspanningen van de VS te ontmantelen:

Het is iets waar we als gemeenschap in zekere zin controle over kunnen hebben, omdat veel van onze stads-, pensioen- en overheidsgelden in deze bedrijven worden geïnvesteerd en de grotere oorlogsmachine in de Verenigde Staten financieren. Dus, als mensen dit weten en ze kunnen het onderzoeken en bestuderen, kunnen ze hun steden mobiliseren om af te zien van oorlog.

Topfoto: Israëlische meisjes schrijven boodschappen op bommen bij een zware artilleriestelling in de buurt van Kiryat Shmona, in het noorden van Israël. Sebastian Scheiner | AP

Jessica Buxbaum is een journaliste uit Jeruzalem voor MintPress News die verslag doet van Palestina, Israël en Syrië. Haar werk is gepubliceerd in Middle East Eye, The New Arab en Gulf News.