Bron: Artsen Zonder Grenzen 
dewereldmorgen  18 mei 2021 ~~~ 

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de luchtbombardementen op Gaza door het Israëlisch leger. Daarbij werden minstens 42 burgers, waaronder 10 kinderen gedood en werd de AZG-kliniek zwaar beschadigd.

Op zondag 16 mei 2021 hebben Israëlische luchtaanvallen nabij de kliniek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in de stad Gaza minstens 42 mensen, waaronder 10 kinderen gedood, meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

Het bombardement in het gebied heeft daar ook de kliniek van AZG beschadigd, waardoor een sterilisatiekamer onbruikbaar is geworden en een wachtruimte werd beschadigd. Niemand raakte gewond in onze kliniek, waar de organisatie trauma’s en brandwonden behandelen.

Een AZG-medewerker ter plaatse was getuige van enorme explosies die de buurt deden schudden en vrouwen en kinderen schreeuwend en huilend de straat op joegen.

Vlakbij deze AZG-post werd de weg naar het hospitaal beschadigd. Foto: press.msf-azg.be

“De situatie was deze week al verschrikkelijk, met elke dag meer en meer burgerslachtoffers, maar toen ik de ochtend na de aanval de schade aan het gebied en de AZG-kliniek zag, was ik sprakeloos”, zegt Dr. Mohammed Abu Mughaiseeb, adjunct medisch coördinator van AZG in Gaza.”

“Overal was schade – huizen, wegen, bomen waren omvergeblazen. De kliniek, waar we meer dan 1000 kinderen per jaar zien met brandwonden en trauma’s, miste een muur en overal lag puin. De kliniek is nu niet alleen gesloten door de schade aan het gebouw zelf, maar ook omdat de weg ernaartoe is vernield en omdat het gebied nog steeds onveilig is.”

“Slachtoffers met levensbedreigende verwondingen hebben heel erg moeilijke toegang tot gezondheidszorg, aangezien Israëlische luchtaanvallen veel wegen naar ziekenhuizen hebben beschadigd. Bovendien maakt veel medisch personeel zich zorgen over hun veiligheid op weg naar het werk en sommige medische voorraden zijn bijna op. Ook twee artsen kwamen om bij de luchtaanvallen nabij onze kliniek.”

“Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in Gaza nu al ten minste 200 mensen gedood, waaronder 59 kinderen. In Israël zijn tien mensen, waaronder twee kinderen, gedood door raketten die vanuit Gaza zijn afgevuurd door gewapende Palestijnse groepen. (cijfers 17 mei om 12.00 uur lokale tijd)”

“De gruwelijke aanvallen op burgers en civiele infrastructuur waarvan we getuige zijn in Gaza, zijn onvergeeflijk en ontoelaatbaar”, zegt Ely Sok, hoofd van de AZG-missie in de bezette Palestijnse Gebieden. “De situatie is kritiek. Het aantal gewonden en ontheemden neemt toe, terwijl extra humanitair personeel en voorraden Gaza nog steeds niet kunnen binnenkomen. De lokale gezondheidsautoriteit meldt dat de voorraad bloedzakken over 24 uur uitgeput zal zijn. Patiënten zullen daarna dus geen bloed krijgen, nochtans een cruciale interventie bij de zorg voor oorlogsgewonden.”

Foto: press.msf-azg.be

Een AZG-team werkt 24 uur per dag om het medisch personeel te ondersteunen in de spoeddienst en operatiekamers van het Al-Awda ziekenhuis, in de buurt van Jabalia en behandelt dagelijks 40 tot 45 patiënten met diepe wonden en ernstige brandwonden.

Artsen Zonder Grenzen schonk in de week van 10 mei ook medische benodigdheden aan verschillende medische instellingen in de Gazastrook. Door de onveiligheid kan de organisatie zijn normale brandwonden- en postoperatieve traumazorgprogramma’s niet uitvoeren.

Volgens de VN zijn te midden van de Israëlische lucht- en artilleriebombardementen op Gaza meer dan 38.000 Palestijnen hun huizen ontvlucht en zijn minstens 2.500 mensen dakloos geworden, waaronder enkele AZG-medewerkers. Veel van de AZG-medewerkers hebben onderdak gevonden bij familieleden, maar AZG heeft tijdelijk onderdak gevonden voor zij die dat niet konden.

“Israël moet deze aanvallen in het hart van Gaza stoppen. Keer op keer zien we dat ze burgers doden, hoe ‘doelgericht’ ze ook zijn. Op zo’n dichtbevolkte plaats is het niet mogelijk is om de effecten van de bombardementen te beperken”, meldt Sok. “En ook veilige toegang voor humanitair personeel en voorraden moet dringend worden geregeld.”