Bron: telesurenglish 5 mei 2021 ~~~

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft woensdag namens zijn land de bezorgdheid geuit over de conflicten in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

Dinsdag melddehet agentschap Palestina Hoy dat Israëlische kolonisten Palestijns land in brand staken in het dorp Burin, in Nablus. Dit gebeurde enkele uren nadat een andere groep Israëlische kolonisten stenen had gegooid naar Palestijnse huizen in het dorp Qusra, ten zuiden van de bezette stad Nablus.

Volgens de getuigenis van Ghassan Daghlas, die toezicht houdt op de activiteiten van de Israëlische nederzettingen op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, konden de dorpelingen zich verdedigen tegen de agressie.

veroordeeldeHij meldde ook dat Israëlische soldaten Palestijnen onderdrukten in het district Nablus, waar 11 mensen werden gearresteerd. Israëlische kolonisten plunderden daar ook het land van de dorpelingen en staken het in brand.

Israël “breekt bijna dagelijks Palestijnse huizen en structuren af als middel om ‘demografische controle’ over de bezette gebieden te bereiken,” benadrukte het agentschap WAFA nogmaals.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov uitte woensdag zijn bezorgdheid over de oplopende spanningen in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

“Wij zijn overtuigd van de noodzaak om de spanningen zo snel mogelijk te de-escaleren, wat in het belang is van zowel de Palestijnen als de Israëli’s,” zei Lavrov op een gezamenlijke persconferentie met zijn Palestijnse ambtgenoot, Riyad al-Maliki, in Moskou.

Deze verklaringen volgen op verscheidene dagen van Palestijnse protesten in de nabijheid van de Oude Stad van Jeruzalem, die eind april gepaard gingen met demonstraties in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever en botsingen met de Israëlische politiemacht.

Moskou acht het van belang een ontmoeting te organiseren tussen vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie om de inspanningen voor een regeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict nieuw leven in te blazen.

Topfoto: Palestijnse olijfboomgaarden van het dorp Burin met lange benzinesporen in brand gestoken door de Israëlische kolonisten van Yitzhar, 4 mei 2021. | Foto: Twitter/ @HoyPalestina