Bron: Palestinechronicle v.a. 22 april 2021
(dagelijkse update) ~~~

De Jeruzalemopstand, zoals het is genoemd (in het Arabisch: intifada al-Quds), woedde afgelopen nacht in bezet Jeruzalem voor de 11e nacht op rij uit protest tegen de Israëlische politie en kolonistenprovocaties en aanvallen op de Palestijnse bewoners van de stad, en breidde zich uit naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Chronologie van de gebeurtenissen

Zon, 25 apr, 10 p.m. (GMT+3)

Na 13 dagen van botsingen in en rond Jeruzalem’s Damascus Poort, waren de Palestijnen in staat om de Israelische politie te dwingen het plein te heropenen en de barricades te verwijderen die het gebied afsloten voor de jongeren.

Zon, 25 apr, 18 uur (GMT+3)

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken en Expatriates, Riyad Malki, en zijn Jordaanse ambtgenoot, Ayman Safadi, waarschuwden vandaag voor ernstige gevolgen als gevolg van de recente ontwikkelingen in de bezette stad Jeruzalem en benadrukten dat Israël moet stoppen met alle provocerende maatregelen en aanvallen van extremistische Israëliërs die aansturen op een nieuwe golf van spanning en geweld.

Zon, 25 apr, 11 uur (GMT+3)

Jordanië heeft de Israëlische politie veroordeeld voor hun voortdurende aanvallen op de Palestijnse bevolking van bezet Jeruzalem, die in de afgelopen dagen hebben geleid tot een piek van spanningen in de bezette hoofdstad.

Woordvoerder Defaillah Fayez van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de internationale gemeenschap Israël moet oproepen “een einde te maken aan zijn voortdurende schendingen en provocaties”, en dat Israël als bezettende macht verantwoordelijk is voor het extremistische geweld.

Zaterdag 24 apr, 23.00 uur (GMT+3)

Politieagenten vielen de gelovigen bij de Damascuspoort aan met traangasgranaten, verdovingsgranaten en vies ruikende waterkanonnen. De politie heeft ook enkele gelovigen fysiek mishandeld toen zij probeerde de gelovigen met geweld uit het gebied te evacueren.

Er werden geen ernstige verwondingen gemeld, en minstens één gelovige werd gearresteerd.

Zaterdag 24 apr, 19.00 uur (GMT+3)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep op tot “kalmte aan alle kanten” na verscheidene nachten van onrust in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem.

De premier waarschuwde ook dat Israël “op alle scenario’s voorbereid” blijft.

Hij maakte de opmerkingen na het bijwonen van een spoedvergadering over veiligheid met hoge ambtenaren, waaronder legerchef Aviv Kohavi, uren nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen begin zaterdag Gaza hadden getroffen en de tweede nacht van botsingen tussen Palestijnen en politie in Jeruzalem.

Zaterdag 24 apr, 18.00 uur (GMT+3)

“Egypte veroordeelt de daden van geweld en provocatie uitgevoerd door extremistische Joodse groepen die zich richten tegen de Palestijnse broeders die in de Oude Stad van Oost-Jeruzalem wonen en die hebben geleid tot het verwonden van tientallen burgers,” zei het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Zaterdag 24 apr, 18.00 uur (GMT+3)

Honderden Palestijnen nemen deel aan een demonstratie in de stad Beit Hanoun ten noorden van de Gazastrook, ter ondersteuning van Jeruzalem en zijn opstand tegen de Israëlische bezetting, vandaag.

Zaterdag 24 apr, 14.00 uur (GMT+3)

De Verenigde Naties werken samen met alle betrokken partijen om de situatie in Jeruzalem en de Gazastrook te de-escaleren, zei Tor Wennesland, speciaal VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, over de recente escalaties in Jeruzalem en Gaza.

“Ik ben verontrust door de recente escalaties in Jeruzalem en rond Gaza. In de afgelopen 48 uur was er een piek van gewelddadige confrontaties tussen Israëli’s en Palestijnen in Jeruzalem en de lancering van raketten door militanten in Gaza,” zei de VN-functionaris in een verklaring, waarin hij opriep om een einde te maken aan de provocaties in Jeruzalem en het afvuren van raketten vanuit Gaza.

Wennesland riep “alle partijen op om maximale terughoudendheid te betrachten en verdere escalatie te vermijden, in het bijzonder tijdens de heilige maand Ramadan en deze voor iedereen politiek beladen tijd”.

vr, 23 april, Gaza

In Gaza verzamelden zich tientallen Palestijnen bij de grens in het noorden van de Gazastrook, waar ze slaags raakten met Israëlische soldaten aan de andere kant van de grens. Israëlische soldaten openden het vuur op de Palestijnen, waarbij drie mensen gewond raakten.

Mensen in de Gazastrook demonstreerden ook in de steden tegen de Israëlische acties in het bezette Jeruzalem, en verschillende projectielen werden afgelopen nacht vanuit Gaza afgevuurd en vielen in het zuiden van Israël zonder gewonden of schade te veroorzaken.

Vr, 23 apr, Westelijke Jordaanoever

De Palestijnse Rode Halve Maan behandelde 13 gewonden van de botsingen met Israëlische soldaten afgelopen nacht bij het Qalandia checkpoint, ten noorden van Jeruzalem, en bij het DCO checkpoint, ten noorden van Ramallah, twee van hen werden naar ziekenhuizen gebracht. De botsingen braken gisteravond uit ter ondersteuning van de opstand in Jeruzalem en tegen de Israëlische behandeling van de Palestijnen in de heilige stad.

vr, 23 apri, Jeruzalem

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat het 20 mensen heeft behandeld die gewond waren geraakt bij de botsingen met de politie in en rond de oude stad van Jeruzalem, vier van hen werden overgebracht naar ziekenhuizen in de stad terwijl de rest ter plaatse werd behandeld.

Het agentschap behandelde ook 13 gewonden van de botsingen met Israëlische soldaten gisteravond bij het Qalandia checkpoint, ten noorden van Jeruzalem, en bij het DCO checkpoint, ten noorden van Ramallah, twee van hen werden naar ziekenhuizen gebracht. De botsingen braken afgelopen nacht uit ter ondersteuning van de opstand in Jeruzalem en tegen de Israëlische behandeling van de Palestijnen in de heilige stad.

Joodse kolonisten vielen Palestijnse huizen en eigendommen aan in de buurt van de Sheikh Jarrah buurt, waarbij ze stenen en molotovcocktails gooiden naar huizen en auto’s. Een Palestijnse vrouw raakte gewond aan haar hoofd toen kolonisten stenen gooiden naar een auto waarin ze zat.

22 april

Meer dan 100 Palestijnen raakten gewond en 50 anderen werden gearresteerd in nachtelijke gewelddadige confrontaties met de Israëlische politie en joodse kolonisten temidden van sudderende spanningen rond de heilige maand Ramadan in de bezette stad Oost-Jeruzalem.

Gewelddadige botsingen braken uit tussen extremistische joodse kolonisten en Palestijnen nadat ongeveer 300 extremistische joodse kolonisten naar de Damascuspoort buiten de Oude Stad van Jeruzalem marcheerden, roepend “Dood aan de Arabieren” en “Arabieren wegwezen”.

De Israëlische terreurgroep Lahava, die ervoor pleit Palestijnen in Jeruzalem te doden en hun huizen over te nemen, heeft zich aangesloten bij de politie om de Palestijnse inwoners van de stad aan te vallen.

13 april

Ongeveer 70.000 Palestijnen nemen elke avond deel aan de eredienst, en de politie ging door met het aanvallen van de mensen en het afsluiten van het gebied met metalen barricades in een poging om te voorkomen dat mensen rondhangen rond de Damascus Gate, een van de belangrijkste poorten naar de oude stad van Jeruzalem.

maandag 12 april

De opstand in Jeruzalem begon met de komst van de heilige islamitische vastenmaand Ramadan, toen de Israëlische politie de draden van de luidsprekers van de minaretten van de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem afknipte om de oproep tot het gebed te verhinderen, die de mensen waarschuwt voor het begin en het einde van het vasten en de tijd voor het gebed.

De Israëlische politie heeft inwoners van Jeruzalem lastiggevallen die na het nachtgebed de Al-Aqsa Moskee verlieten, een van de belangrijkste bestemmingen voor devote moslims tijdens de maand Ramadan, en die zich gewoonlijk verzamelen op het plein van de Damascus Poort in de oude stad van Jeruzalem om de Ramadan-nacht te vieren.

De politie heeft de honderden mensen die zich op het plein hadden verzameld niet alleen lastig gevallen, maar ook aangevallen en gedwongen het gebied te verlaten, waarbij vaak veel gewonden vielen en mensen door de politie werden vastgehouden.

(The Palestine Chronicle, WAFA, Agencies)

Topfoto: Palestijnen in Gaza gaan de straat op in solidariteit met de Palestijnen in bezet Jeruzalem. (Foto: Fawzi Mahmoud, The Palestine Chronicle)