Bron: BDS Movement 1 augustus 2020 ~~~

Mahmoud Nawajaa, een prominente Palestijnse mensenrechtenverdediger, is weggesleept van zijn familie door Israëlische bezettingstroepen in een nachtelijke inval op donderdag 30 juli en wordt momenteel gevangen gehouden in het Israëlische Jalameh high-security ondervragingscentrum, waarbij hem de toegang tot advocaten wordt ontzegd.

Rond 3.30 uur bestormden tientallen Israëlische bezettingssoldaten, vergezeld van ten minste één hond (made in Holland), het huis van Mahmoud Nawajaa, de Algemeen Coördinator van het Palestijnse BDS Nationaal Comité (BNC), in de buurt van Ramallah, waarbij ze hem handboeien omgooiden, blinddoekten en bij zijn vrouw en drie jonge kinderen weghaalden.

Mahmoud Nawajaa, 34 jaar oud, werd geboren in Jatta, in het zuiden van Hebron, en heeft een masterdiploma in Internationale Betrekkingen.

Voordat hij werd weggeleid, zei Nawajaa tegen zijn vrouw: “Zorg voor de kinderen.”

Mahmoud’s twee oudere kinderen, 9 en 7, schreeuwden tegen de soldaten die hun huis binnenvielen om hun vader te arresteren. De oudere zoon zei: “Laat papa met rust”. Ga weg. Je hond maakt me niet bang.”

Onder de internationale conventie van de VN over de onderdrukking en bestraffing van de misdaad van de apartheid, is de “Vervolging van organisaties en personen, door hen te beroven van fundamentele rechten en vrijheden, omdat ze zich verzetten tegen de apartheid,” een van de onmenselijke daden gepleegd om een apartheidssysteem in stand te houden.

De wereldwijde, vreedzame boycot-, desinvesterings- en sanctiebeweging (BDS) werd in 2005 gelanceerd door de overgrote meerderheid van de Palestijnse vakbonden, massabewegingen, vrouwenorganisaties en campagnes. Het roept op om een einde te maken aan de bezetting en de apartheid van Israël en om de rechten van de Palestijnse vluchtelingen, die sinds 1948 onder dwang ontheemd zijn, om naar hun huizen terug te keren, te realiseren.

De BNC, de grootste coalitie in de Palestijnse samenleving, leidt de BDS-beweging wereldwijd.

In een recente verklaring van BNC die het standpunt van tientallen VN-mensenrechtendeskundigen verwelkomt die de formele annexatieplannen van Israël hebben veroordeeld als een kristallisatie van “een 21e eeuwse apartheid”, zei Mahmoud Nawajaa:

Decennia lang hebben internationale inactiviteit en medeplichtigheid Israël in staat gesteld om de wetten van de oorlogszuchtige bezetting te overtreden, zijn kolonisatie van het bezette Palestijnse gebied te bevorderen en een apartheidsregime op te leggen dat is vastgelegd in de binnenlandse wetgeving van Israël.

Geconfronteerd met de illegale annexatie van Israël, zijn apartheidsregime en zijn ontkenning van ons onvervreemdbaar recht op zelfbeschikking, is het de hoogste tijd dat alle staten en internationale organisaties zich aan hun wettelijke verplichtingen houden door effectieve tegenmaatregelen te nemen, waaronder sancties.

In de afgelopen jaren is de BDS-beweging wereldwijd in de schijnwerpers komen te staan en heeft zij invloed op parlementen over de hele wereld, van Zuid-Afrika tot het Amerikaanse Congres, politieke partijen, grote vakbonden, kerken, campussen, bewegingen voor rassenrechtvaardigheid en gerenommeerde culturele en artistieke figuren.

De extreem-rechtse regering van Israël vecht al jaren tegen de BDS-beweging, erkent haar strategische impact en wijst enorme financiële en personele middelen toe in haar “oorlog” tegen de BDS.

De medeoprichter van de BDS-beweging, Omar Barghouti, riep op tot effectieve internationale druk om Mahmoud Nawajaa’s onmiddellijke vrijlating te bewerkstelligen:

Mahmoud is een vooraanstaand Palestijns mensenrechtenverdediger die in Palestina en de rest van de wereld hoog aangeschreven staat om zijn onvermoeibare en gepassioneerde verdediging van de Palestijnse rechten. Als een jonge leider van het maatschappelijk middenveld is Mahmoud een rolmodel voor de Palestijnen, jong en oud, en een inspiratiebron voor de verdedigers van de Palestijnse rechten overal ter wereld. Het Israëlische regime van militaire bezetting, kolonialisme en apartheid probeert de Palestijnse BDS-activisten en hun families wanhopig te terroriseren, nadat ze er niet in geslaagd zijn de groei van de beweging te vertragen.

We roepen alle BDS-activisten overal op om de BDS-campagne om Israël ter verantwoording te roepen verder te versterken. Nu Israël een rolmodel wordt voor de racistische, autoritaire extreemrechtse beweging, wordt BDS een belangrijk onderdeel van de wereldwijde progressieve golf die vecht voor inheemse, raciale, economische, sociale, gender- en klimaatrechtvaardigheid.

Het is de hoogste tijd dat staten niet alleen de Palestijnse en andere mensenrechtenactivisten, zoals Mahmoud, verdedigen, maar ook wettige, gerichte sancties opleggen om een einde te maken aan de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en het hele onderdrukkingsregime van de inheemse Palestijnen. Alleen dat kan ons helpen om vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid te bereiken.

De arrestatie van Mahmoud komt in de context van Israëls plannen voor de jure annexatie van een groot deel van de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever, bovenop de decennialange de facto annexatie en apartheid. Zijn arrestatie maakt deel uit van de pogingen van Israël om verdedigers van de mensenrechten, zoals Mahmoud, aan banden te leggen en vormt het zoveelste element van het Israëlische apartheidsregime.

Mahmoud is een van de meer dan 4700 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. In de huidige omstandigheden, met de verspreiding van het COVID-virus19 , verergert massale opsluiting de gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor alle gevangenen, waardoor de gebruikelijke cultuur van marteling en vernederende en onmenselijke behandeling van Palestijnen in Israëlische gevangenissen nog wordt verergerd.

Leave a Reply