Bron: Aseel Saleh peoplesdispatch.org 04 oktober 2024 ~~~

Israël heeft zijn luchtaanvallen in heel Libanon opgevoerd, in het bijzonder in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, omdat het IOF er niet in slaagde te infiltreren in de zuidelijke gebieden van het land als onderdeel van de geplande grondinvasie van Israël.

Ten minste 37 mensen werden gedood en 151 anderen gewond in een reeks Israëlische luchtaanvallen die verschillende delen van Libanon troffen, vooral de zuidelijke buitenwijk Dahiyah in de Libanese hoofdstad Beiroet, op donderdag 3 oktober en vrijdag 4 oktober.

In de vroege uren van vrijdag lanceerden Israëlische gevechtsvliegtuigen tientallen luchtaanvallen op de zuidelijke buitenwijk, in de buurt van Beirut International Airport. Naar verluidt waren Libanese burgerbeschermingsteams die bezig waren met puinruimen en reddingsoperaties ook het doelwit van Israëlische gevechtsvliegtuigen.

De Israëlische bezettingsmacht (IOF) verklaarde dat de zware luchtaanvallen op Beiroet gericht waren op het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van Hezbollah. Sommige internationale media meldden echter dat het hoofd van de uitvoerende raad van Hezbollah, Hashem Safieddine, het doelwit was. Hij wordt verondersteld de overleden secretaris-generaal van Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, op te volgen nadat hij vorige week door Israël werd vermoord.

Op vrijdagochtend trof een Israëlische luchtaanval een gebied in de buurt van Libanon’s grensovergang Masnaa met Syrië, waardoor een belangrijke weg die de twee landen verbindt werd afgesneden en die werd gebruikt door honderdduizenden mensen die op de vlucht waren voor Israëlische luchtaanvallen op Libanon. Volgens mediaberichten veroorzaakte de luchtaanval een krater van vier meter breed. Een Israëlische droneaanval mikte vrijdag ook op een openbaar ziekenhuis in de stad Marjeyoun in het zuiden van Libanon, waarbij ten minste vier paramedici omkwamen.

Terwijl Israël zijn luchtaanvallen in Libanon opvoerde, herhaalde Iran zijn belofte om de Libanese regering, het Libanese volk en het Libanese verzet te steunen in hun strijd tegen de Israëlische agressie. “Wees er zeker van dat de Islamitische Republiek Iran stevig achter de vrienden in Libanon staat,” vertelde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi, die vrijdag Beiroet bezocht, aan verslaggevers.

Araghchi schreef ook op zijn account op X: “Ik ben in Beiroet – samen met leden van ons parlement en de Rode Halve Maan – om duidelijk te maken dat Iran ALTIJD achter de mensen in Libanon zal staan. We nodigen andere regionale regeringen uit om ook standvastigheid te tonen in hun steun voor Libanon, vooral te midden van de aanvallen van het Israëlische regime.” Bovendien benadrukte de Iraanse topdiplomaat de voortdurende steun van zijn land aan Hezbollah door te zeggen: “Mijn aanwezigheid vandaag in Beiroet in deze moeilijke omstandigheden is het beste bewijs dat Iran achter Hezbollah staat.”

Hezbollah-strijders bleven hevige grensoverschrijdende gevechten leveren met de IOF-troepen die hen verhinderden Libanon binnen te dringen als onderdeel van de geplande grondinvasie van Israël in Zuid-Libanon. Bovendien stopte Hezbollah niet met haar vergeldingsaanvallen op strategische locaties in Israël, waaronder een raketaanval op een gebied in de buurt van de residentie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Caesarea op vrijdag. Volgens Israëlische mediabronnen dwong het spervuur van raketten die vanuit Libanon werden gelanceerd Netanyahu om zich naar een schuilplaats te haasten nadat de sirenes hadden geklonken.

Topfoto: Israël heeft de luchtaanvallen in Zuid-Libanon en in Dahiyah de afgelopen dagen opgevoerd, zelfs na het uitschakelen van topleider Sayyed Hassan Nasrallah. Foto: X