Marwa Haidar 
Al Manar TV September 19, 2024 ~~~

De secretaris-generaal van Hezbollah, Sayyed Hasan Nasrallah, heeft dat woensdag duidelijk gezegd: De aanslagen met apparaten waarbij duizenden doden of gewonden vielen in Libanon zullen een moeilijke afrekening krijgen en zullen de Libanese verzetsgroep niet dwingen om haar religieuze en morele plicht op zich te nemen om het onderdrukte volk van Gaza en Palestina te steunen.

In een toespraak waarnaar werd uitgekeken, na de ontploffingen van semafoons en draadloze apparaten in Libanon, benadrukte Sayyed Nasrallah dat dergelijke aanvallen bedoeld waren om Hezbollah onder druk te zetten om te stoppen met zijn pro-Gaza aanvallen op de Israëlische vijand.

Hij benadrukte echter, “in de naam van de martelaren, de gewonden en degenen die hun ogen verloren samen met hun families,” dat het Libanese steunfront standvastig zal blijven totdat de agressie tegen Gaza stopt.

De Hezbollah-chef stelde ondertussen geen tijdslimieten vast voor de vergelding van de groep voor de aanvallen van dinsdag en woensdag, en benadrukte dat “de Israëlische vijand een moeilijke afrekening te wachten staat”.

“Wat betreft de moeilijke afrekening, het nieuws (reactie) is wat je zult zien, niet wat je hoort, omdat we ons in de meest delicate, gevoelige en diepgaande fase van de confrontatie bevinden.”

In reactie op de Israëlische dreigementen om een zogenaamde veiligheidszone in te stellen in Zuid-Libanon, bevestigde Sayyed Nasrallah dat elke Israëlische inval op Libanees grondgebied een wens en een historische kans is voor Hezbollah.

Piepers, apparaten bloedbaden

Terwijl hij zijn felicitaties en oprechte medeleven uitsprak aan de families van de martelaren die de afgelopen twee dagen omkwamen bij aanvallen met semafoons en draadloze apparaten, prees Sayyed Nasrallah de nationale eenheid tegenover de Israëlische agressie en bedankte hij de Libanese regering en de hele gezondheidssector in Libanon.

Zijne eminentie bedankte ook de landen die steun hebben aangeboden en verleend aan de Libanese regering.

De S.G. van Hezbollah benadrukte dat de Israëlische vijand dinsdag de rode lijn heeft overschreden door duizenden semafoons tegelijkertijd tot ontploffing te brengen.

“De vijand gebruikte een civiel instrument dat door grote delen van de samenleving wordt gebruikt en deed dat woensdag opnieuw door draadloze apparaten op te blazen.”

Hij zei dat de “vijand ervan uitging dat het aantal semafoons de 4000 overschreed en dus van plan was om opzettelijk 4000 mensen in één minuut te doden”.

“De vijand was van plan om ook op de tweede dag duizenden mensen te doden, wat betekent dat gedurende twee dagen de Israëlische vijand niet minder dan 5.000 mensen in een paar minuten wilde doden,” zei Sayyed Nasrallah.

“Wat er is gebeurd is een genocide en een groot bloedbad, dat moet worden toegevoegd aan de afschuwelijke bloedbaden die door de vijand zijn gepleegd sinds het ontstaan van dit kankergezwel in onze regio. Het kan een oorlogsverklaring of iets anders genoemd worden.”

Follow-up onderzoek

De Hezbollah-chef zei echter dat de doelen van de aanvallen van de Israëlische vijand werden verstoord “dankzij de goedheid van Allah en de oprechte houding van het eerbare volk.”

Ook zei Sayyed Nasrallah dat de verzetsgroep technische en veiligheidscomités heeft gevormd om de laatste aanvallen te onderzoeken.

“Hypotheses worden bestudeerd en we zijn bijna tot een conclusie gekomen,” zei Sayyed Nasrallah.

“Dit dossier wordt onderzocht en nauwgezet opgevolgd, of het nu gaat om de fabrikant, transporteur, distributeur en douane” die betrokken waren bij de gemanipuleerde piepers, voegde zijn eminentie eraan toe.

Sayyed Nasrallah erkende dat de aanslagen van dinsdag en woensdag een grote klap zijn, maar benadrukte dat de organisatiestructuur van Hezbollah geen schade heeft opgelopen.

“Het lijdt geen twijfel dat we zijn blootgesteld aan een grote en ongekende klap op veiligheids- en humanitair gebied. Dit is het geval in de oorlog, en we weten dat onze vijand superioriteit heeft op technologisch vlak omdat hij gesteund wordt door het Westen.”

“Dinsdag en woensdag waren bloedige dagen, maar we zullen in staat zijn om deze beproeving te boven te komen en deze klap zal ons niet ten val brengen,” bevestigde zijn eminentie.

Pro-Gaza Front

Aan de andere kant benadrukte Sayyed Nasrallah dat het Libanese front om Gaza te steunen effectief is geweest en grote druk heeft uitgeoefend op de Israëlische vijand.

“Als de vijand de gebeurtenissen in het noorden beschrijft als de eerste historische nederlaag voor ‘Israël’, dan is dat opnieuw een bewijs van de effectiviteit van ons front. De vijand probeerde het Libanese front te scheiden van het Gaza-front en dreigde met oorlog in een poging de Libanese staat, het Libanese volk en het verzet in Libanon onder druk te zetten om dit front te stoppen.”

De Hezbollah S.G. zei dat de slachtingen op dinsdag en woensdag plaatsvonden in het kader van de druk op de Libanese verzetsgroep in een poging om dit front te stoppen.

Sayyed Nasrallah onthulde in deze context dat na het bloedbad van dinsdag, “we berichten ontvingen via officiële en onofficiële kanalen die zeiden dat hun doel van deze aanval was dat we zouden stoppen met het steunen van Gaza.”

Het front stoppen… een droom

De Hezbollah-leider richtte zich tot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de minister van Defensie Yoav Gallant.

“We zeggen tegen Gallant en Netanyahu dat het Libanonfront niet zal stoppen voordat de agressie tegen Gaza stopt. Het verzet in Libanon zal niet stoppen met het steunen en bijstaan van Gaza, de Westelijke Jordaanoever en de onderdrukte mensen in die heilige landen.”

“Jullie zullen de kolonisten niet kunnen ’terugsturen’ naar het noorden en doen wat jullie willen. Dit is een grote uitdaging tussen ons en jullie, en de enige manier is om de oorlog tegen Gaza te stoppen,” voegde Sayyed Nasrallah eraan toe, zich richtend tot de Israëlische premier en de DM.

Zijne eminentie zei dat de Israëlische vijand ernaar streefde om het verzetsmilieu uit te putten door middel van deze grootschalige aanvallen, eraan toevoegend dat het zionistische regime “eraan werkte om dit milieu de stem te laten verheffen tegen het verzetsleiderschap.”

“Dit doel werd echter ook op dinsdag en woensdag verijdeld. De vijand wilde met de slachtpartijen ook het commando- en controlesysteem van Hezbollah treffen en een staat van zwakte en verwarring onder de leiding verspreiden, maar dat is geen moment gebeurd.”

“Vandaag verzeker ik dat de organisatiestructuur van het verzet niet aan het wankelen is gebracht en dankzij de offers van ons volk is deze structuur sterk en samenhangend genoeg. Wat er gebeurd is, heeft geen invloed gehad op onze vastberadenheid, ons commando- en controlesysteem, onze paraatheid of onze aanwezigheid aan de fronten, maar het zal onze kracht en aanwezigheid juist vergroten.”

“Kolonisten zullen niet terugkeren naar het noorden”

Sayyed Nasrallah haalde ook een suggestie aan van de chef van het Israëlische Noordelijke Commando die opriep tot het instellen van een zogenaamde veiligheidszone binnen het Libanese grondgebied.

“Ik zeg hem dat we dat hopen. De Zionistische soldaten nemen hun toevlucht tot schuilprocedures in het noordelijke front en we zijn op zoek naar hen en hun tanks om als doelwit te nemen, maar als ze besluiten te verhuizen, zeggen we dat ze welkom zijn.”

In deze context benadrukte Sayyed Nasrallah dat elke Israëlische inval op Libanees grondgebied een historische kans is voor de verzetsgroep.

“De veiligheidszone zal veranderen in een hel voor jullie leger als jullie naar ons land willen komen, jullie zullen worden opgewacht door honderden mensen die dinsdag en woensdag gewond raakten omdat ze vastberadener werden.”

Zware afrekening

Sayyed Nasrallah benadrukte ondertussen dat de Israëlische vijand een zware afrekening wacht als vergelding voor de pager- en apparaataanvallen.

“Sta mij toe om vandaag met een andere toon te spreken, want deze aanval werd heimelijk gedaan. De afrekening zal komen, en die zal streng zijn. Het zal komen van bronnen die ze zich nooit konden voorstellen. Ik zal niet spreken over een datum of tijd. Je zult het weten als het gebeurt; je zult er niet eerder over horen.”

“Het echte nieuws ligt in wat je zult zien, niet wat je zult horen, en we houden het binnen een zeer kleine kring,” voegde de Hezbollah-leider eraan toe.

Hij besloot met te zeggen dat Gallant en Netanyahu “hun entiteit naar de afgrond leiden”.