Bron Eduardo VascoStrategic 
Strategic Culture Foundation  6 maart 2024 ~~~ 

Zionisme kan worden beschouwd als fascisme aangepast aan de omstandigheden van het Midden-Oosten en het streven naar overheersing van het Anglo-Amerikaanse imperialisme over die regio, schrijft Eduardo Vasco.

De centrale stelling van dit artikel is dat de staat Israël een pure imperialistische uitvinding is om de overheersing van West-Azië door de grootmachten te vergemakkelijken, een overheersing die alleen kan worden uitgeoefend door middel van fascistische methoden. We proberen deze stelling te bewijzen door de geschiedenis van de zionistische beweging vanaf het einde van de 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw te analyseren, waarbij we als bronnen het werk gebruiken van enkele van de grootste geleerden over dit onderwerp ter wereld, waarvan velen Joden waren.

De gemeenschappelijke oorsprong van het Duitse nazisme, het Italiaanse fascisme en het Israëlische zionisme

De 19e eeuw was de belangrijkste in de geschiedenis van de mensheid. Daar vonden de grootste politieke, economische en sociale transformaties van de moderniteit plaats, die de weg openden voor een onbeperkte ontwikkeling van de menselijke vermogens na de industriële revolutie.

Het was toen de verschillende volkeren van de wereld, vooral die van Europa, dat het centrum van deze transformaties was, voor het eerst op internationaal niveau probeerden zich te bevrijden van de ketenen die hen bonden aan achterlijkheid en onderdrukking. In verschillende naties die verstikt werden door koloniale rijken ontstonden nationalistische bewegingen.

Om hun acties te rechtvaardigen, namen de ideologen van het nationalisme vaak hun toevlucht tot het verzinnen van mythen om het doel van het bouwen van een natie te presenteren als een natuurlijk historisch resultaat van de ontwikkeling van de strijd van een volk. De mythen hadden als fundamenteel kenmerk een religieuze, raciale en territoriale basis.

De ideologen van het zionisme, dat wil zeggen, van de kolonisatie van Palestina door Joden, gebruikmakend van de behoefte aan bescherming van Joden na eeuwen van onderdrukking in Europa, volgden het voorbeeld van bijvoorbeeld de Duitsers en Italianen, die probeerden hun naties te verenigen en een eigen nationale staat op te bouwen waarin de territoriale rechten van mensen van hetzelfde ras en dezelfde religieuze overtuiging werden gepropageerd. In deze drie gevallen riepen hun leiders een mythisch verleden op, van heldhaftige en superieure volkeren waarvan zij de legitieme afstammelingen en erfgenamen waren.

De Israëlische historicus Shlomo Sand schrijft in zijn boek “De uitvinding van het Joodse volk” dat

Naar het voorbeeld van andere “patriottische” stromingen in het 19e-eeuwse Europa, die terugblikten op een fabelachtige gouden eeuw met behulp waarvan ze voor zichzelf een heroïsch verleden smeedden (het klassieke Griekenland, de Romeinse Republiek, de Teutoonse stammen of de Galliërs) Om te bewijzen dat ze niet ex nihilo waren geboren, maar al lang bestonden, wendden de eerste aanhangers van het idee van een Joodse natie zich tot het schitterende licht dat uitstraalde van het mythologische koninkrijk van David en waarvan de kracht eeuwenlang bewaard bleef in het binnenste van muren van religieus geloof.

In “Rome en Jeruzalem”, geschreven in 1862, stelde de socialistische intellectueel Moses Hess dat “het Joodse ras een zuiver ras is dat al zijn eigenschappen heeft behouden, ondanks verschillende klimatologische invloeden. Het Joodse type is door de eeuwen heen hetzelfde gebleven.” En hij voegde eraan toe: “Het helpt Joden en Joodse vrouwen niet om hun afkomst te ontkennen door zich te laten dopen en zich te vermengen met de massa’s van de Indo-Germaanse en Mongoolse volkeren. Joodse types zijn onuitwisbaar.”

Binnen deze beweging van Joodse intellectuelen was al een racistische, reactionaire tendens waarneembaar. Dezelfde tendens die de fascistische extreem-rechtse verschijnselen in Europa aan het begin van de 20e eeuw voortbracht.

De religieuze basis trok de meest primitieve instincten van de gemeenschap aan en leek een beetje achterhaald na de consolidatie van de Verlichtingsidealen en het tijdperk van de rede en de wetenschap. Daarom moesten nationalistische ideologen religieuze mythen aanpassen aan een pseudowetenschappelijk discours.

Nazi-historici, archeologen en onderzoekers worstelden om bewijzen te vinden voor hun vermeende mythologische verleden. Zijn “wetenschap” was niets meer dan een herziening van de geschiedenis om deze te manipuleren voor de doeleinden van het Derde Rijk. De “wetenschap” diende de officiële ideologie en haar vervalsing van de geschiedenis.

Rond dezelfde tijd bewandelden de Zionisten een vergelijkbaar pad. Wanneer archeologische ontdekkingen religieuze geschriften tegenspraken, gaven zionistische onderzoekers er volgens Sand de voorkeur aan om “de ‘waarheid’ van de theologische tekst aan te nemen boven de waarheid van het archeologische object”.

De Oekraïner Ben-Zion Dinur, professor Joodse Geschiedenis aan de Universiteit van Jeruzalem in de jaren 1930, is de auteur van het boek “The History of Israel: Israel in its Country”, voor het eerst gepubliceerd in 1918 en later uitgebreid in 1938. Volgens Sand’s woorden besloot die auteur de Bijbel te “herschrijven”, “door hem aan te passen aan de ‘wetenschappelijke’ geest van zijn tijd”.

Dit betekent niet dat hij op een gegeven moment twijfelde aan de historiciteit van de Heilige Schrift. Vanaf het verslag van het leven van Abraham de Hebreeër tot zijn terugkeer naar Sion, bleef hij trouw aan elk detail en elke gebeurtenis die gemeld werd.

“De belangrijkste bijdrage van de ‘bijbelse geschiedschrijving’ aan de ontwikkeling van het nationale bewustzijn bestond ongetwijfeld uit het vaststellen van de relatie met het ‘land Israël'”, stelt Sand.

De Bijbel diende vooral als een ‘etnisch’ merkteken dat de gemeenschappelijke oorsprong aangaf van vrouwen en mannen wier seculiere culturele gegevens en componenten totaal verschillend waren, maar die werden verafschuwd vanwege een religieus geloof dat ze praktisch niet meer aanhingen.

Het idee was in de maak dat de moderne Joden de afstammelingen waren van de bewoners van het oude Israël tweeduizend jaar geleden, die waren verdreven en die dat land weer zouden moeten innemen. Zij zouden de verklaring niet accepteren dat alle volkeren en beschavingen ooit tot een bepaald land behoorden en daaruit verdreven werden door andere volkeren, en dat zij bijgevolg ook land van andere volkeren in beslag namen. Ook het idee dat de moderne Joden, net als de nakomelingen van alle volkeren die uitgebreid contact hebben gehad met anderen, erfgenamen zijn van een reeks rassen, geen zuiver ras zijn en dat ze weinig gemeen hadden met de bewoners van het oude Israël . Ze gaven de voorkeur aan dezelfde racistische vooroordelen als de ideologen van het nazisme en fascisme, namelijk dat hun ras zuiver was en superieur aan anderen.

Zionisme, een beweging gestart door de Britse bourgeoisie

Toen Palestina in het midden van de 19e eeuw deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, installeerde Groot-Brittannië – de grote koloniale en kapitalistische macht van die tijd – zijn consulaat in Jeruzalem. In 1840 stelde Lord Palmerston voor dat de Kroon een Europese Joodse kolonie in Palestina zou stichten om, in zijn eigen woorden, “de meer algemene belangen van het Britse Rijk te behartigen”. Tot die tijd woonden er ongeveer 500 duizend mensen in die gebieden. Tweederde daarvan waren moslim-Arabieren, 60.000 waren christenen en slechts 20.000 waren joden, volgens Ilan Pappé (“History of Modern Palestine”).

Enkele decennia later kochten de Britten het Egyptische deel van het nieuw aangelegde Suezkanaal, waardoor ze zeker waren van de aanwezigheid van troepen ter bescherming van hun schepen en een strategische aanwezigheid aan de poorten van Palestina en zijn groeiende rivaal, het Ottomaanse Rijk.

Terwijl Groot-Brittannië Palestina binnendrong, organiseerden belangrijke sectoren van de Europese bourgeoisie deze kolonisatiebeweging ideologisch en politiek. Theodore Herzl, een Jood uit een bankiersfamilie in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, wordt beschouwd als de belangrijkste grondlegger van het zionisme. In 1896 schreef hij “De Joodse Staat”, waarin hij de belangrijkste stellingen van het zionistische kolonialisme uitwerkte, met als fundamentele stelling de noodzaak om een eigen staat op te bouwen in Palestina.

In dit boek gaf hij al aan dat de zionisten machtige bankiers waren en legde hij hun racistische standpunten bloot. “Stel dat Zijne Majesteit de Sultan Palestina aan ons zou overdragen, dan zouden wij in ruil daarvoor kunnen zorgen voor het regulariseren van de financiën in Turkije. We zouden daar een beschaving vormen tegenover barbaarsheid,” schreef hij. Aan de andere kant richtte hij zich ook tot de Europese mogendheden en verklaarde dat de Joodse staat “voor Europa een versterkte vesting tegen Azië” zou zijn.

Het jaar daarop leidde Herzl het eerste Zionistische Congres, dat in Zwitserland werd gehouden. Het congres gaf een enorme impuls aan de beweging en stelde als doel om binnen 50 jaar de Joodse staat te stichten. In de woorden van onderzoeker Marcelo Buzetto,

Vanaf dat moment renden de zionisten de wereld rond om financiële middelen en politieke steun te werven voor hun voorstel. Herzl en zijn volgelingen leggen contacten met de regeringen van Engeland, Duitsland, het Turks-Osmaanse Rijk, en joodse en niet-joodse bankiers, industriëlen en kooplieden, met als doel het idee van de noodzaak van een joodse staat te versterken. De Europese Joodse gemeenschap is verdeeld en niet iedereen steunt het zionistische idee, maar deze beweging krijgt de hulp van de Joodse bourgeoisie en belangrijke sectoren van de niet-joodse Europese bourgeoisie. (“A questão palestina”)

Groot-Brittannië bereidde zich voor op een op handen zijnde oorlog tegen Duitsland en zijn Turkse bondgenoten. Hiervoor was het, naast commerciële voordelen, essentieel om posities te veroveren in Suez en Palestina. Volgens Ralph Schoenman, in “De verborgen geschiedenis van het zionisme”,

Jarenlang gebruikten de Britten het zionistische leiderschap om steun te krijgen van banken en grote Joodse kapitalisten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voor hun oorlog tegen het Duitse Rijk.

Sérgio Yahni legt het Britse imperialistische project via de zionisten in Palestina uit:

Voor Groot-Brittannië was Palestina een uitvalsbasis voor de Royal Navy en de zionistische kolonisatie, met middelen die het had om de industriële ontwikkeling te financieren, maakte deel uit van een strategie die zeetransport garandeerde, de toegang tot het Suezkanaal controleerde en het transport van Iraakse olie door gebieden die onder controle stonden van het Britse Rijk vergemakkelijkte. Om deze doelen te bereiken verwachtte Zijne Majesteit militaire veiligheid en sociale stabiliteit in het land door middel van een systeem van immigratiecertificaten dat een minimale economische capaciteit van de immigranten vereiste. Groot-Brittannië garandeerde de kolonisatie van sectoren van de middenklasse en verzachtte zo de klassentegenstellingen […] (“A questão palestina”, uit de inleiding)

Met het doel om joodse kolonisten te vestigen op land dat in Palestina was verworven, begon het Joods Nationaal Fonds in 1905 Arabische eigendommen op te kopen.

Europese zionisten, die de bloei van Arabische onafhankelijkheidsgevoelens tegen de Turkse overheersing in Palestina in het begin van de 20e eeuw opmerkten, organiseerden zich om het Ottomaanse Rijk te steunen bij het onderdrukken van de Palestijnse onafhankelijkheidsbeweging. Hoewel ze de onderdrukking van de Arabieren door het Turkse rijk steunden, handelden ze tegen de Turken ten gunste van de Britten. Niettemin begonnen de Zionisten volgens Schoenman volledige steun te geven aan de Engelsen in het licht van de dreigende implosie van het Ottomaanse Rijk door de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog.

In 1914 verklaarde de voorzitter van de Zionistische Wereldorganisatie, Chain Weizmann:

Het is heel acceptabel om te zeggen dat als Palestina in de Britse invloedssfeer valt en Groot-Brittannië de vestiging van Joden daar aanmoedigt als een Britse afhankelijkheid, we daar over 20 of 30 jaar een miljoen Joden zouden kunnen hebben, of misschien wel meer. Zij zouden het land ontwikkelen, de beschaving herstellen en een veel effectievere bewaking vormen voor het Suezkanaal.

De zionisten en Britten waren niet de enigen die geïnteresseerd waren in het einde van het Ottomaanse Rijk. De Arabieren in het algemeen en de Palestijnen in het bijzonder organiseerden zich en vochten actief voor onafhankelijkheid en kregen zelfs een belofte van Groot-Brittannië dat ze hun eigen land zouden krijgen als ze zouden helpen de Turken te verslaan. De Britten kwamen deze belofte echter niet na. Integendeel, in de laatste maanden van de oorlog verklaarden ze openlijk dat ze van plan waren om een Joodse staat te stichten.

Dat was het karakter van de beruchte Balfour Verklaring, door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour, gericht aan de leider van de Zionisten in Groot-Brittannië, de bankier Lionel Walter Rothschild, lid van de machtige Rothschild familie, gepubliceerd op 2 november 1917. Het stelde:

Zijne Majesteits regering staat positief tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk en zal alles doen wat in haar macht ligt om het bereiken van dat doel te vergemakkelijken.

Met het einde van de oorlog en de nederlaag van de Turken werd het Ottomaanse Rijk kunstmatig opgedeeld door de overwinnaars en veranderde Groot-Brittannië Palestina in een protectoraat, zonder het de beloofde onafhankelijkheid te geven. Maar het was nog geen tijd om het om te vormen tot een staat voor de Joden, omdat hun aanwezigheid in het gebied nog te verwaarlozen was.

Vanaf de jaren 1920-1930 begon de Joodse Compagnie, gefinancierd door bankiers en grote Joodse zakenlieden, grote hoeveelheden land te kopen om Joodse kolonisten in Palestina te vestigen. Aan het begin van de jaren 1930 waren twintigduizend Palestijnse boerenfamilies van hun land verdreven door Europese zionisten. Rond 1935 werd het bedrijf Africa Israel Investments opgericht door belangrijke Zuid-Afrikaanse (blanke) investeerders en zakenlieden, dat land begon te verwerven in Palestina.

De Mandaat-regering gaf het Joodse kapitaal een bevoorrechte status en kende het 90% van de concessies in Palestina toe. Hierdoor kregen de zionisten controle over de economische infrastructuur van de regio (wegenprojecten, mineralen uit de Dode Zee, elektriciteit, havens, enz.) Tegen 1935 controleerden de zionisten 872 van de 1.212 industriële bedrijven in Palestina. (Ralph Schoenman, “De verborgen geschiedenis van het zionisme”).

Bloedbroeders verenigen zich om “de grootste tragedie in de geschiedenis van de mensheid” te bevorderen

Nationale mythologie is altijd gebruikt door de heersende klassen om de legitieme gevoelens en behoeften van mensen voor onafhankelijkheid en vrijheid tegen onderdrukking van buitenaf te controleren en te manipuleren.

De ontluikende imperialistische bourgeoisie rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw manoeuvreerde perfect met deze gevoelens onder de Europese volkeren, om zo de arbeidersbeweging te onderdrukken die aan kracht won en een groeiende bedreiging vormde voor haar dictatuur.

Het was vanuit de noodzaak om de enorme proletarische bewegingen te onderdrukken die Europa overnamen en die de nationale strijd in gekoloniseerde naties aanmoedigden, en ook om hun domein van overheersing van de wereldmarkten uit te breiden, dat de grote bankiers en industriëlen de geboorte van het Nazi fascisme bevorderden – en zijn bloedbroeder, het Zionisme.

De eerste embryo’s van de Europese fascistische beweging hadden de medewerking van zionistische leiders. Dit was het geval bij de tsaristische repressie in Rusland tegen de Bolsjewieken – die een sterke steun hadden binnen het Joodse proletariaat, zozeer zelfs dat vier van de zeven leden van de revolutionaire leiding van 1917 Joden waren -, gesteund door Herzl en Weizmann.

Simon Petliura was een Oekraïense fascist die persoonlijk leiding gaf aan de pogroms waarbij in 1897 28.000 Joden werden gedood in afzonderlijke slachtpartijen. [Vladimir] Jabotinsky [één van de stichters van het Zionisme] onderhandelde over een alliantie met Petliura en stelde een Joodse politiemacht voor die Petliura’s troepen zou vergezellen in de contrarevolutionaire strijd tegen het Rode Leger en de Bolsjewistische Revolutie – een proces dat gepaard ging met de moord op boeren, arbeiders en intellectuelen die de Revolutie verdedigden. (Schoenman, “De verborgen geschiedenis van het zionisme”)

Toen de fascistische beweging zich volledig had ontwikkeld, verhoogden de zionisten hun steun ervoor.

Mussolini vormde groepjes van de Betar Revisionistische Zionistische jeugdbeweging, die zwarte shirts droegen op dezelfde manier als zijn eigen fascistische groepjes. Toen Menachem Begin hoofd van Betar werd, gaf hij de voorkeur aan het dragen van de bruine hemden van Hitlers bende, een uniform dat Begin en de leden van Betar droegen tijdens alle bijeenkomsten en demonstraties – waarbij ze elkaar, bij het openen en sluiten van de bijeenkomsten, begroetten met de fascistische groet. (Idem)

Maar de donkerste episode in de geschiedenis van het zionisme in de eerste helft van de 20e eeuw moest nog komen. In het bijzonder vanaf het einde van de jaren 1920 in Duitsland: actieve steun voor het nazisme en zelfs de Holocaust zelf.

Toen de Nazi’s aan de macht kwamen, schrijft Schoenman, gebaseerd op documenten uit die tijd, “stuurde de Zionistische Federatie van Duitsland op 21 juni 1933 een memorandum van steun aan de Nazi Partij,” waarin ze de “heropleving van het nationale leven” en het “principe van ras” die de nieuwe Duitse staat leidde, prees. Het Congres van de Zionistische Wereldorganisatie bevestigde dit standpunt in 1933, toen het met 240 tegen 43 stemmen “een resolutie die opriep tot actie tegen Hitler” verwierp. En de belangrijkste zionistische entiteit ging verder: ze doorbrak de Joodse boycot van het naziregime met de ondertekening van een handelsovereenkomst tussen de Anglo-Palestijnse Bank van de World Zionist Organization en Duitsland, waardoor ze “de belangrijkste distributeur van naziproducten in het hele Midden-Oosten en Noord-Europa” werd.

“De Zionisten namen Baron Von Mildenstein, van de SS Veiligheidsdienst, mee naar Palestina voor een zes maanden durend bezoek ter ondersteuning van het Zionisme”, wat Joseph Goebbels veel lof voor het Zionisme opleverde en zelfs de opdracht om “een medaille te slaan met het hakenkruis aan de ene kant en de Zionistische Davidster aan de andere kant.”

De onderzoeker wijst erop dat in 1937, toen de Jodenvervolging door het Hitler-regime al was begonnen, de Haganah (gewapende zionistische organisatie) een agent naar Berlijn stuurde “om spionage aan te bieden aan de SS Veiligheidsdienst, in ruil voor het beschikbaar stellen van Joodse fortuinen die gebruikt konden worden voor zionistische kolonisatie.” De zionistische agent Feivel Polkes vertelde Adolf Eichmann dat “Joodse nationalistische kringen zeer verheugd waren over de Duitse radicale politiek, omdat de kracht van de Joodse bevolking in Palestina daardoor zodanig zou toenemen dat de Joden binnen afzienbare tijd numerieke superioriteit over de Arabieren zouden bereiken.”

Schoenman verdedigt de stelling dat de joods-zionistische elite het nazisme en de Holocaust steunde omdat de etnische zuivering van Joden in Europa op natuurlijke wijze zou leiden tot emigratie naar Palestina, het historische doel van de zionisten. Volgens de auteur saboteerden ze op georganiseerde wijze de emigratie van vervolgde Joden in Europa in de jaren 1930, omdat ze niet naar Palestina gingen, maar naar Amerika of andere West-Europese landen. David Ben Gurion, die later Israëls eerste regeringsleider zou worden, zei in 1938: “Als ik had geweten dat het mogelijk was om alle kinderen van Duitsland te redden door ze naar Groot-Brittannië te brengen en slechts de helft van hen door ze naar Eretz Israël [Groot-Israël] te transporteren, zou ik voor het tweede alternatief kiezen.”

Ze wilden alleen de jonge, gezonde Joden redden om Eretz Israël in Palestina op te bouwen. Degenen die als oud en onbekwaam werden beschouwd, werden gemakkelijk afgevoerd naar de doodskamers, zoals gebeurde vanaf 1944, toen een geheim pact, ondertekend door de zionistische elite met de nazi’s, leidde tot het in opgeven van 800.000 Joden in Hongarije om 600 “vooraanstaande Joden” te redden, aldus Schoenman. “Als ze naar ons toekomen met twee plannen – om de massa’s Joden uit Europa te redden of om het land te redden – dan stem ik, zonder aarzelen, voor de redding van het land”, verklaarde Yitzhak Gruenbaum, een Zionistische leider.

Schoenman rapporteert dat Avraham Stern, een andere zionistische leider, op 11 januari 1941 een pact voorstelde tussen de zionistische Nationale Militaire Organisatie (NMO) en Duitsland, dat bijvoorbeeld het volgende bepaalde:

  1. Er kunnen gemeenschappelijke belangen zijn tussen de vestiging van een Nieuwe Orde in Europa, volgens de Duitse opvatting, en de authentieke nationale aspiraties van het Joodse volk, gepersonifieerd door de NMO.
  2. “Zou samenwerking tussen het nieuwe Duitsland en een vernieuwde natie van het Nationaal Hebreeuwse volk mogelijk zijn?”, en
  3. “De vestiging van een historische Joodse staat, op nationale en totalitaire basis, verenigd door een alliantie met het Duitse Rijk, zou in het belang zijn van een blijvende en versterkte toekomstige positie van de Duitse macht in het Nabije Oosten”.

Stern besloot zijn document met het aanbieden van steun van de NMO aan Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Schoenman zouden zionisten liever miljoenen Joden gedood zien worden door Hitler dan massale emigratie toe te staan naar ergens anders dan Palestina.

We weten allemaal wat het lot was van de Europese Joden door toedoen van de nazi’s. Volgens de berekeningen van Raul Hilberg, de “belangrijkste autoriteit op het gebied van de nazi-holocaust” in de woorden van Norman G. Finkelstein, zijn er tijdens de holocaust niet minder dan 5,1 miljoen Joden vermoord. Veel vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap en de belangrijkste wereldinstellingen noemen deze gebeurtenis “de grootste tragedie in de geschiedenis van de mensheid”, zoals Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zei in 2022.

Misschien kwam het door deze actieve steun van de zionistische elite dat de Holocaust in de eerste twee decennia na de Tweede Wereldoorlog werd vergeten. In zijn boek “The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering” werpt Finkelstein enkele hypotheses op voor de doofpotaffaire door de Joodse elite in de VS van misdaden tegen Joden. West-Duitsland (waar veel nazi’s werden opgenomen in het nieuwe regime) was bijvoorbeeld een bondgenoot van de Amerikanen in de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie. Ook het afkeuren van het nazisme – en het verwelkomen van vele nazi’s door de VS en haar bondgenoten – was een belangrijke agenda van Amerikaans links, dat volgens de eeuwenoude Joodse traditie een grote Joodse aanhang had. En de belangrijkste zionistische organisaties in de VS in die tijd, het American Jewish Committee en de Anti-Defamation League, werkten mee aan de heksenjacht op communisten tijdens het McCarthyisme. “Het herdenken van de nazi-Holocaust werd bestempeld als een communistische zaak” en om niet verward te worden met links, saboteerde de Joodse elite elke vorm van anti-nazi-campagne, aldus Finkelstein.

Volgens de auteur werd de Holocaust pas herdacht na de oorlog van 1967 tussen Israël en de Arabische landen, zowel door de Joodse elite als door de regering van de Verenigde Staten. En de sterke propagandacampagne die we vandaag kennen werd gestart. Hij houdt geen rekening met de mogelijkheid dat dit werd gedaan omdat de VS zich realiseerde dat er intense oppositie zou zijn tegen de vestiging van de staat Israël in het Midden-Oosten en dat dit hun overheersing in de regio in gevaar zou kunnen brengen en dus begonnen ze elke kritiek op het zionisme als antisemitisme en verontschuldiging voor de Holocaust te bestempelen. Het is onnodig om op te merken dat deze herdenking niet de steun van de zionistische elite aan het nazisme en de Holocaust zelf omvatte.

Koloniale en racistische ideologie en praktijk

Gelijktijdig met de geleidelijke joodse kolonisatie van Palestina, gedreven door Europese bankiers en het Britse Rijk, ontwikkelden en uitten de zionistische leiders hun koloniale en racistische ideologie.

In zijn boek “De IJzeren Muur” uit 1923 stelde Jabotinsky dat er een ” volslagen onmogelijkheid was om tot een vrijwillige overeenkomst te komen met de Arabieren van Palestina om Palestina te veranderen van een Arabisch land in een land met een Joodse meerderheid”. Hij herinnerde eraan dat kolonisatie nooit “gebeurde met instemming van de inheemse bevolking” en gaf toe dat “de inboorlingen vochten omdat elke vorm van kolonisatie, waar dan ook, op welk moment dan ook, onaanvaardbaar is voor welke inheemse bevolking dan ook”.

Hij bekende volledig het koloniale karakter van de zionistische onderneming toen hij het vergeleek met de komst van de Spanjaarden in Amerika of de afslachting van de Amerikaanse Indianen. Hij zei dat de Arabieren

naar Palestina kijken met dezelfde instinctieve liefde en dezelfde authentieke vurigheid waarmee een Azteek naar zijn Mexico keek of een Sioux zijn prairie aanschouwde (…). Daarom is een vrijwillige overeenkomst ondenkbaar. Elke kolonisatie, zelfs de meest beperkte, moet worden ontwikkeld in weerwil van de wil van de inheemse bevolking.

Jabotinsky eindigde zijn betoog met de erkenning dat het zionistische kolonialisme gesteund moest worden door het Britse koloniale Mandaat:

Door middel van de Balfour Verklaring of door middel van het Mandaat, is geweld van buitenaf onontbeerlijk om in het land de voorwaarden van overheersing en verdediging te vestigen waardoor de lokale bevolking, ongeacht hun verlangens, de mogelijkheid wordt ontnomen om onze kolonisatie te voorkomen, in natuurkundige of bestuurlijke termen. Kracht moet zijn rol spelen, met energie en zonder toegeeflijkheid.

Zionisten brachten Jabotinsky’s ideeën voor het eerst op grote schaal in praktijk in de tweede helft van de jaren dertig. In 1936 kwam het Palestijnse volk massaal in opstand tegen het Britse juk waarop de Britse keizerlijke troepen gewelddadig reageerden. Maar ze waren niet in staat om de gewapende opstand in te dammen en namen hun toevlucht tot de steun van zionistische groepen die al naar Palestina waren geëmigreerd. “Zionistische strijdkrachten werden geïntegreerd in de Britse inlichtingendiensten en werden de politie die de draconische Britse heerschappij afdwong,” zegt Ralph Schoenman.

Groot-Brittannië bewapende de zionisten, die duizenden leden hadden binnen de Haganah en Irgun, en beschikte vanaf dat moment over een aantal gewapende fascistische milities om de Palestijnen te verpletteren, getraind door de Britse officier Charles Orde Wingate, aldus Schoenman. Aan het einde van de Arabische opstand, in 1939, waren er meer dan 14 duizend fascistisch-zionistische militieleden georganiseerd en aangevoerd door Britse officieren.

Deze onderdrukking van de Palestijnse opstand van 1936-1939 was een vitale gebeurtenis in de voorbereiding van de Zionistische strijdkrachten die, door middel van etnische zuivering, de invasie van 1948 mogelijk zouden maken, goedgekeurd door de Verenigde Naties op 29 november 1947. Deze VN-resolutie kwam er met nog maar één maand te gaan voor het einde van de periode van 50 jaar die door de Zionisten in 1897 was vastgesteld voor de oprichting van de staat Israël. Aan het eind van de 19e eeuw gaf het zionisme al aan dat het een imperialistisch project was van Europese bankiers – met name de Engelse – maar halverwege de 20e eeuw werd duidelijk dat het bovendien een project van het wereldimperialisme was geworden, nu geleid door de bourgeoisie van de VS, die samen met de Sovjet-Unie de grote overwinnaar was in de Tweede Wereldoorlog.

Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde met een overeenkomst om de wereld te verdelen in verschillende zones van overheersing door de grootmachten, kwam de Sovjetregering met de VS en Groot-Brittannië overeen dat die regio van het Midden-Oosten van hen zou zijn. Misschien om van zijn eigen Joden af te komen, nam Stalin deel aan de oprichting van de staat Israël, als onderdeel van het nieuwe tijdperk van samenwerking in plaats van confrontatie met zijn westerse partners – althans, zo dacht de stalinistische bureaucratie.

De wrede en historische vervolging van de Joden in Europa, die resulteerde in de Holocaust, was de grote rechtvaardiging voor de imperialistische machten om de oprichting van een staat voor de Joden in Palestina op te leggen. Ook al werd de Joodse gemeenschap niet geraadpleegd, laat staan de inwoners van Palestina, van wie de meerderheid Arabieren waren. De eisen van de Zionistische Wereldorganisatie, een organisatie opgericht en geleid door Europese bankiers, waren meer waard dan de mening van het Joodse en Arabische volk.

De toenemende kolonisatie van Palestina door burgerlijke Europese zionistische Joden tijdens het Britse Mandaat diende als argument om te bewijzen dat Joden naar Palestina wilden emigreren en dat al deden. In het begin van de jaren dertig arriveerden elk jaar vierduizend Joden in Palestina. Rond 1935 bedroeg dit gemiddelde zestigduizend (Marcelo Buzetto, “A questão palestina”). Toch was volgens Schoenman tot 1947 slechts 6% van het land in Palestina in Joodse handen.

In 1939 waren er volgens Gattaz, geciteerd door Buzetto, 445 duizend Joden op een totale bevolking van 1,5 miljoen inwoners. In het jaar van de verdeling van Palestina door de VN vertegenwoordigden de Joden een derde van de bevolking van het land (630 duizend), terwijl de andere twee derden Arabieren waren (1,3 miljoen). Volgens Henry Cattan kwam slechts 10% van de Joden oorspronkelijk uit Palestina, terwijl de overgrote meerderheid Europese kolonisten waren.

Ralph Schoenman stelt dat de fascistisch-zionistische organisaties Irgun en Haganah, nog voor de oprichting van Israël, “driekwart van het land in beslag namen en vrijwel alle inwoners verdreven”, waarbij ze 780.000 Palestijnen verdreven en duizenden anderen afslachtten in identieke terroristische acties als de nazi’s uitvoerden in de Sovjet-Unie. David Ben Gurion, Ariel Sharon en Yitzhak Shamir, allen toekomstige premiers van de staat Israël, speelden een belangrijke rol in deze slachtpartijen.

Toen de staat Israël werd opgericht, op 14 mei 1948, was 90% van het land in Palestina al gestolen door joodse kolonisten. “In het gebied dat na de deling door Israël werd bezet, woonden ongeveer 950.000 Palestijnse Arabieren. Ze bewoonden ongeveer 500 dorpen en alle grote steden”, zegt Schoenman. “Na minder dan zes maanden waren er nog maar 138 duizend mensen over”, voegt hij eraan toe. “Ongeveer 400 steden werden in 1948 en 1949 met de grond gelijk gemaakt. In 1950 deden ze hetzelfde met verschillende andere.”

De Nakba (de grote ‘catastrofe’) begon voor de Palestijnen, die tot op de dag van vandaag voortduurt, zeven decennia na het begin ervan. De instelling die verantwoordelijk is voor deze genocide is dus de VN zelf. De zionistische kolonisten voelden zich volledig op hun gemak, ook al vormden ze nog steeds een minderheid binnen Palestina, om de Arabieren massaal te terroriseren en te verdrijven vanaf het moment dat de Verenigde Naties, op een absoluut willekeurige en onwettige manier, meer dan de helft van het Palestijnse grondgebied aan hen toekende.

Conclusie

Sinds ze zich bewust werden van de strategische geografische ligging en de enorme natuurlijke rijkdommen van deze regio in West-Azië, hebben Europese rijken het begeerd. Zoals al duizenden jaren bekend is, is de beste strategie voor een kolonisator: verdeel en heers. Dit is wat het Europese en later Amerikaanse imperialisme deed met het Midden-Oosten. Eerst verdeelden ze het en daarna installeerden ze hun vertegenwoordigers. Het zou niet mogelijk zijn om alleen door middel van Arabische marionettenregimes te regeren, omdat deze – zoals we vandaag de dag duidelijk kunnen zien – blootstaan aan de druk van hun bevolking. Het zou noodzakelijk zijn om een koloniaal regime te vestigen. Maar het traditionele kolonialisme bevond zich in een crisis na de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Daarom was het zionistische project, waar al een halve eeuw aan werd gewerkt, ideaal om die regio van de planeet te domineren, die Europa verbindt met Azië en Afrika, waar de belangrijkste zeeroutes doorheen lopen die de wereldhandel beheersen en waar een overvloed is aan vitale hulpbronnen zoals gas en olie. Het zionisme, dat wil zeggen de doctrine van de oprichting, instandhouding en uitbreiding van de staat Israël, is het grote voorwendsel van de imperialistische bourgeoisie om de belangrijkste geografische regio ter wereld te domineren.

Theodore Herzl claimde in 1904 al “heel Libanon en Jordanië, tweederde van Syrië, de helft van Irak, een strook van Turkije, de helft van Koeweit, eenderde van Saoedi-Arabië, de Sinaï en Egypte, inclusief Port Said, Alexandrië en Caïro”, benadrukt Schoenman.

In 1938 verklaarde Ben Gurion dat “de Staat slechts een stadium zal zijn in de realisatie van het Zionisme en dat het zijn taak is om het terrein voor te bereiden voor onze expansie.” En hij werkte het verder uit: “de grenzen van het zionistische streven omvatten het zuiden van Libanon, het zuiden van Syrië, het huidige Jordanië, de hele Westelijke Jordaanoever en de Sinaï.” Dit betekende dat het doel van het imperialisme met Israël niet beperkt was tot de oprichting van een staat voor de Joden – in feite was dit slechts loze praat. Het doel was om het te gebruiken als een speerpunt in de poging om het hele Midden-Oosten te domineren en te onderwerpen

In feite heeft de zionistische entiteit sinds de kunstmatige oprichting van Israël, met toenemende steun van de verenigde imperiale machten, de Sinaï in Egypte, het zuiden van Libanon en de Westelijke Jordaanoever bezet, evenals de Golanhoogte in Syrië, die nog steeds onder Israëlische macht staan.

Schoenman beschrijft dat, in “Moshe Sharett’s Persoonlijke Dagboek”, voormalig premier Moshe Sharett (1954-1955) de doelstellingen van het hoge zionistische politiek-militaire leiderschap onthulde: “het uiteenrijten van de Arabische wereld, het verslaan van de Arabische nationale beweging en het creëren van marionettenregimes onder de regionale macht van Israël.” Op 26 oktober 1953 schreef hij: “1) Het leger vindt de huidige grens met Jordanië absoluut onaanvaardbaar. 2) Het leger plant de oorlog om de rest van Eretz Israël te bezetten.” Sharett documenteerde ook vergaderingen waarin de annexatie van Syrisch en Libanees grondgebied werd besproken en het “groene licht” van de CIA om Egypte aan te vallen.

Dit bewijst dat Israëls verovering van Arabisch grondgebied geen oorlogsherstel was vanwege de agressie van de Arabische naties tegen de Zionistische entiteit, maar eerder een gepland doel van overheersing, dat deel uitmaakt van een nog groter doel dat de hele regio omvat.

Schoenman benadrukt nog twee documenten die in deze richting wijzen, beide uit 1982. Een analyse van Oded Yinon, gepubliceerd in de krant van de afdeling Informatie van de Zionistische Wereldorganisatie, benadrukt de strategische noodzaak om de landen van het Midden-Oosten zoveel mogelijk te fragmenteren door etnische en religieuze verschillen uit te buiten. Hij stelde voor om dit plan uit te breiden naar Noord-Afrika, met Egypte, Libië en Soedan. In hetzelfde jaar verklaarde een hoge ambtenaar van het Israëlische Ministerie van Defensie, Y’ben Poret: “noch vandaag noch in het verleden is er sprake van zionisme, er is geen kolonisatie noch een Joodse staat zonder de verwijdering van alle Arabieren, zonder confiscatie.”

De militaire dictatuur met een burgerlijke en pseudo-democratische façade die een Apartheidstoestand heeft opgelegd in het door Israël bezette Palestina, waarin Arabieren tweederangsburgers zijn, lijden onder segregatie en discriminatie, willekeurig worden gearresteerd, gemarteld en geëxecuteerd, geen burgerlijke en politieke rechten hebben en – zoals blijkt uit de genocide die begon op 7 oktober 2023 – hun huizen gebombardeerd krijgen, er is geen fundamenteel verschil met het vroegere Apartheidsregime in Zuid-Afrika of het vroegere Nazi-regime in Duitsland. De staat Israël heeft echter een verzwarende factor: terwijl het nazisme werd gecreëerd door het Duitse imperialisme en de apartheid werd gecreëerd door blanke Zuid-Afrikanen zelf, werd Israël gecreëerd en wordt het tot op de dag van vandaag in stand gehouden door het hele wereldwijde imperialistische systeem. Dit maakt zijn leven langer dan dat van het Derde Rijk of Apartheid.

Ondanks het feit dat het een agentschap is waar de imperialistische machten van de wereld mee hebben ingestemd en dat ze delen, is er duidelijk sprake van een overwicht van het Amerikaanse imperialisme op de staat Israël. In de praktijk is het de 51ste staat van de Verenigde Staten van Amerika, rekening houdend met alle economische en militaire investeringen die Washington sinds 1948 en vooral sinds 1967 in Israël heeft gedaan. De zionistische entiteit is absoluut afhankelijk van Noord-Amerikaanse financiering en zou zonder deze financiering gemakkelijk kunnen ophouden te bestaan als ze gezamenlijk zou worden aangevallen door Arabische en islamitische staten. De Israëlische regering erkent zelf officieel dat het “een land van immigranten” is, met een bevolking die sinds haar oprichting bijna vertienvoudigd is. Ongeveer driekwart van de Israëli’s is Joods, de helft van Europese, Amerikaanse of Sovjet-afkomst. Het is bijvoorbeeld heel gewoon om blonde blanke mensen in het Engels te zien praten in de straten van Tel Aviv. Welnu, de autochtone bevolking van die regio is noch blank, noch blond, noch spreekt ze Engels.

Israël is zonder enige twijfel een koloniale entiteit die kunstmatig is gecreëerd en wordt bestuurd door het imperialisme – met name het Amerikaanse – dat fascistische methoden gebruikt om de mensen in die regio van de planeet te onderwerpen. Een ander bewijs hiervan is de totale straffeloosheid die Israël geniet in de internationale politieke en diplomatieke arena, inclusief in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (die verantwoordelijk is voor zijn oprichting), omdat het immuun is voor elke vorm van serieuze sanctie, zelfs na meer dan zeventig jaar van bewijsmateriaal dat talrijke mensenrechtenschendingen aantoont, zoals genocide, etnische zuivering, politieke gevangenisstraffen en massale buitengerechtelijke executies. Alles wat we tussen eind 2023 en begin 2024 in versterkte vorm in Gaza zagen gebeuren.

De droom van het Westerse imperialisme zou zijn dat het hele Midden-Oosten een Eretz Israël wordt – min of meer zoals de zionistische elite van plan was – dat dus volledig onder haar controle zou komen met de zionistische entiteit als tussenpersoon.

Fascisme is een natuurlijk gevolg van de “hogere fase van het kapitalisme”, het imperialisme, zoals Vladimir Lenin het definieerde. Het is een nieuwe politieke vorm van imperialistische overheersing, die de parlementaire democratie begon te vervangen toen die niet in staat was het regime en de overheersing van de bourgeoisie in verschillende landen te stabiliseren. Het is de onderwerping door brute kracht, en niet door liberaal-democratische mechanismen, van de arbeiders en het volk van hun eigen land en daarbuiten, met de imperialistische expansie van het land in kwestie. Deze overheersing wordt gerechtvaardigd op basis van de nationale mythologie, die chauvinistische en racistische gevoelens voortbrengt en reproduceert. Zionisme kan op zijn beurt worden beschouwd als fascisme dat is aangepast aan de omstandigheden in het Midden-Oosten en het streven naar dominantie van het Anglo-Amerikaanse imperialisme over die regio. Immers, zoals blijkt uit de beschrijvingen in dit artikel en uit de realiteit van de apartheid die het Palestijnse volk de afgelopen 76 jaar heeft ervaren, lijken de kenmerken van het zionisme erg op die van het traditionele fascisme, aangepast aan de omstandigheden van de tijd en de geografische locatie. De staat Israël werd gefabriceerd door het imperialisme en integreerde de zionistische mythologie in zijn onderwijssysteem en andere vormen van reproductie van de officiële ideologie, evenals fascistische milities in zijn strijdkrachten en politiemacht. Het zionisme – de staat Israël – is fascistisch imperialisme toegepast op Palestina.

Topfoto: Public domain

Eduardo Vasco is a Braziliaans journalist, gespecialiseerd in internationale politiek.