Bron: Elijah J. Magnier -  @ejmalrai ~~~ 
op ejmagnier.com 4 januari 2020 ~~~ 

De VS waren niet van plan de vice-commandant van de Iraakse Hashd al-Shaabi brigade Abu Mahdi al-Muhandes te vermoorden, toen het de Iraanse brigadegeneraal Qassem Soleimani donderdag om 23.00 uur lokale tijd op de luchthaven van Bagdad vermoorde. Meestal, als Soleimani in Bagdad aankwam, werd hij verwelkomd door veiligheidscommandant Abu Zeinab al-Lami, een plaatsvervangend officier van al Muhandes. Dit keer verbleef Al-Lami buiten Irak en verving Al-Muhandes hem. Het Amerikaanse plan was om een ​​Iraanse generaal op Iraakse bodem te vermoorden, niet om een ​​hooggeplaatste Iraakse officier te doden. Door al-Muhandes te doden, schonden de VS hun verdragsverplichting om de soevereiniteit van Irak te respecteren en hun activiteiten te beperken tot training en het aanbieden van inlichtingen om de “Islamitische Staat”, ISIS, te bestrijden. Het heeft ook zijn belofte geschonden om zich te onthouden van vliegen over Irak zonder toestemming van de Iraakse autoriteiten.

De dubbele moord heeft zowel de VS als de Irakezen in verlegenheid gebracht. Amerikaanse verlegenheid blijkt uit het feit dat in officiële verklaringen van Pompeo, Esper en anderen, geen melding werd gemaakt van het doden van Abu Mahdi al-Muhandes. Aan Iraakse zijde was interim-premier Adel Abdel Mahdi gedwongen een speciale vergadering van het Iraakse parlement bijeen te roepen om de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak te bespreken. Het zal moeilijk zijn om een ​​consensus te bereiken voor de eis aan Amerikaanse troepen om te vertrekken.

Maar als het Iraakse parlement zo’n resolutie goedkeurt, zal het de VS hard raken. Wrok tegen de VS is niet universeel onder Iraakse politici; Iraakse leiders zijn verdeeld over de Amerikaanse aanwezigheid. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de VS zich op hun gemak voelden bij het vermoorden van Soleimani op Iraakse bodem.

De VS hebben de omgangssregels gewijzigd. Ze namen het besluit om Soleimani te vermoorden toen hij in Syrië was, net terug van een korte reis naar Libanon, voordat hij aan boord ging van een commerciële vlucht van de luchthaven van Damascus naar Bagdad. De Amerikaanse moordmachine wachtte hem op bij zijn landing in Bagdad en volgde zijn bewegingen toen hij aan de voet van het vliegtuig werd afgehaald. De VS raakten de twee auto’s, met Soleimani en het beschermingsteam van al-Muhandes, toen ze zich nog binnen de perimeter van de luchthaven bevonden en vertraagden bij het eerste check-point .

De Iraanse leiders hopen dat het Iraakse parlement de Amerikaanse troepen zal vragen om Irak te verlaten. Deze beslissing kan worden genomen als Moqtada al-Sadr met zijn 53 parlementsleden zich aansluit bij die van de coalitie van Al-Bina, samen genoeg voor een ​​positieve stem van 165 parlementsleden. De Koerdische parlementsleden, de meeste Soennieten, en de Shia Ammar al-Hakim en Haidar al-Abadi zullen niet voor de terugtrekking van de VS stemmen.

Ondanks de uitkomst van de stemming zullen Amerikaanse troepen niet langer veilig zijn in Irak, ook niet binnen de militaire bases waar ze worden ingezet. Een potentieel gevaar of een huurmoordenaar kan op elke hoek op de loer liggen; dit zal de bewegingsvrijheid van Amerikaanse soldaten beperken.

Iran zou blij zijn als de Iraakse groepen zouden besluiten om de Amerikaanse troepen aan te vallen en op hen te jagen waar ze ook zijn. Dit zou de herinnering aan de eerste botsingen tussen Jaish al-Mahdi en de Amerikaanse troepen in Najaf in 2004-2005 opnieuw tot leven brengen.

De leider van de Iraanse revolutie Sayyed Ali Khamenei vertelde de Iraanse Nationale Veiligheidsraad tijdens zijn eerste bijeenkomst na de moord op Soleimani dat “het belangrijk is om een ​​krachtig, ernstig en duidelijk antwoord te geven”. Dit betekent dat Sayyed Khamenei deze keer wil dat de wereld weet dat het Iran is, en niet zijn bondgenoten die vergelding tegen Amerikaanse troepen uitvoert, een praktijk van directe confrontatie die Iran in het verleden heeft geschuwd.

Goed geïnformeerde bronnen zeiden: “De keuzes van Iran zijn verschillend en mogelijke doelen ontbreken niet in de regio en in het buitenland”.

Iran kan een Amerikaans schip met meer dan 100 personeel aan boord laten zinken of een hooggeplaatst Amerikaanse officier op het niveau van Soleimani doden. In beide gevallen zal de situatie escaleren en moet Iran er klaar voor zijn , aldus de bron.

Alle indicaties wijzen op het Iraakse domein. De VS hebben hard gewerkt om Iran uit Irak te schoppen. Iran is nu bezig om Amerikaanse troepen uit Irak te schoppen op basis van Amerikaans gedrag. Magie keert zich tegen de Magiër. Het bereiken van dit doel zal echter niet zonder complicaties zijn.

Zelfs als het Iraakse parlement besluit de Amerikaanse troepen te verdrijven, kunnen ze zich nog altijd terugtrekken naar Iraaks Koerdistan, hun troepen op afstand van Bagdad positioneren, en hun steun verlenen aan de Koerdische onafhankelijkheid.

Wat zeker is, is dat de bondgenoten van Iran in Irak onbeperkte ondersteuning zullen krijgen om de Amerikaanse troepen te bestrijden waar ze ook zijn. Het eerste doel van Iran is om Amerikaanse soldaten terug te sturen in plastic zakken, vooral in aanloop van de Amerikaanse verkiezingen.

Het initiatief is in handen van Iran. Washington heeft brieven gestuurd via de Zwitserse ambassade in Teheran, waarin staat dat “het niet geïnteresseerd is in oorlog of escalatie”. Iran antwoordde dat “alle onderhandelingen met deze regering voorbij zijn; de moord op Soleimani zal gestraft worden”.

Maar Iran staat bekend als pragmatisch en zal waarschijnlijk een manier vinden om deze crisis op te lossen zonder oorlog te hoeven voeren. Trump duwt Iran uit zijn comfortzone en verplicht Iran om te reageren met een moordaanslag die lijkt op een die de VS net heeft gepleegd. Vorig jaar heeft Iran afgezien van het neerhalen van een Amerikaans spionagevliegtuig met 38 officieren aan boord. Het is onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst zulk een geduld zal tonen.

Iran is van mening dat de VS het land de oorlog heeft verklaard en een ‘nucleaire reactie’ eist. Iran verwacht binnen enkele dagen een nieuwe terugtrekking aan te kondigen van de ‘nucleaire deal’, die in 2018 door president Trump is versnipperd en geschonden.

Iran zal waarschijnlijk niet snel represailles nemen. Waarschijnlijk zal het de VS laten wachten op een mogelijke aanval op vele fronten, waardoor de financiën en veiligheidsmaatregelen worden uitgeput om zijn troepen, zijn commandanten en VIP’s te beschermen. Iraanse vergelding zal worden overwogen en accuraat zijn, maar zal proberen te voorkomen dat Iran en het Midden-Oosten in een totale oorlog worden gesleept. Het antwoord van Iran zal waarschijnlijk geen snel antwoord van de VS veroorzaken.

Dit artikel is gepubliceerd door Elijah J. Magnier op ejmagnier.com. De publicatie wordt niet geblokkeerd door een Paywall. en is vertaald, zodat veel lezers van de inhoud kunnen genieten.

Elijah: “Ik wil mijn volgers en lezers bedanken voor het vertrouwen en de steun. […….] Uw bijdrage, hoe klein ook, helpt de continuïteit te waarborgen. Dank u.”