Bron: Elijah J. Magnier 
op ejmagnier.com 9 november 2019 ~~~ 

Door Elijah J. Magnier: @ejmalrai

Voor het eerst sinds de Libanese onafhankelijkheid in 1945 zijn demonstranten in Libanon de straat op gegaan om te protesteren tegen de corruptie van alle politieke leiders die momenteel aan de macht zijn. Ze waren echter niet alleen: veel van de ruim anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen en zevenhonderdduizend Palestijnse vluchtelingen in het land namen ook deel. Ze eisten allemaal hervormingen en uitten woede over de corruptie van Libanese politici, slechte openbare diensten en het wanbeheer van economische middelen.

Het aftreden van premier Saad Hariri zal de uitvoering van de dertien hervormingspunten die de premier ad interim heeft voorgesteld, misschien voor onbepaalde tijd uitstellen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een nieuwe opstand als in het land een machtsvacuüm ontstaat. Maar hoe kan een stabiel Libanon toch belangrijk zijn voor diezelfde landen die bereid zijn achter Hezbollah aan te gaan en het van binnenuit te verzwakken?

Veel demonstranten in het zuiden van Libanon beschuldigden de Shia-bondgenoot van Hezbollah, hoofd van de Amal-beweging en de langlopende huisspreker Nabih Berri, samen met zijn familieleden, van het verzamelen van honderden miljoenen dollars aan illegale deals en het opleggen van een gedwongen partnerschap in substantiële lokale projecten in het zuiden van Libanon. Een klein aantal demonstranten gaf Hezbollah de schuld dat het een oogje dicht doet voor zijn bondgenoot Amal.

Hezbollah vermoedt volgens goed geïnformeerde bronnen: “er bestaat geen twijfel over, dat corruptie en grieven de hele Libanese samenleving treffen, inclusief de jeugd. Maar na het stellen van eisen waaraan onmogelijk te voldoen was, werden beledigingen gericht tegen de meeste politieke leiders, en chaos was het doel van demonstranten in deze dagen.“

“Wanneer mensen de straat opgaan voor een zeer rechtvaardige oorzaak en reeks van eisen, zijn er in deze context “toezichthouders” die zich richten op de levensduur en efficiëntie van de demonstraties om op een nodig moment in te grijpen. Hezbollah kijkt in dat verband zorgvuldig naar de motieven van degenen die financieren en profiteren van de algemene chaos in het land”, zei de bron.

Zelfs de gouverneur van de Centrale Bank, Riad Salame, beschuldigde Hezbollah in een interview met de New York Times indirect van het voornemen hem te verwijderen omdat hij “zich houdt aan Amerikaanse sancties”. Een gouverneur van een binnenlandse centrale bank spreekt dus openlijk zijn loyaliteit uit jegens een vreemd land (de VS) dat harde sancties oplegt aan zijn landgenoten die giften doen aan Hezbollah, een groepering die leden heeft in het parlement en ministers in de regering. Dat kan alleen in Libanon!

Er is weinig twijfel over de corruptie in het Libanese systeem: dit is een land waar elke leider een rijke ondernemer is geworden, zeker aan het einde van zijn politieke carrière. Er zijn medewerkers van de openbare dienst die de toestemming hebben gekregen om dagelijks honderdduizenden dollars op hun eigen bankrekeningen te storten. Dure geschenken en geld onder de tafel (of zelfs erboven!) maken deel uit van de lokale cultuur en de uitwisseling van diensten in het land, en werken volgens verschillende schalen.

De leider van Hezbollah, Sayyed Nasrallah, besloot een jaar geleden om binnenlandse corruptie te bestrijden. Zijn strijd is niet succesvol geweest omdat hij de steun van wetgevende en uitvoerende besluitvormers nodig heeft. Deze spelers (zelfs zijn naaste bondgenoten) zijn, niet zonder reden, onwillig om hem daarin tegemoet te komen, omdat ze allemaal lijken in hun kasten hebben liggen.

Hezbollah heeft een grote militaire macht, maar die is zeker niet geschikt om de nodige veranderingen op te leggen binnen het corrupte politieke systeem. Hezbollah wordt geconfronteerd met de relatief ineffectieve maar voortdurende sancties van de VS tegen haar leiders. Maar sancties tegen rijke leden van de Shia-samenleving (en haar bondgenoten) hebben effect. Deze financiële aanvallen vormen een morele verplichting voor de leider van Hezbollah, Sayyed Nasrallah, die heeft gewaarschuwd dat hij niet lang inactief zal blijven.

Als groep heeft Hezbollah niet rechtstreeks last van de Amerikaanse sancties. Het ontvangt zijn financiële steun op maandelijkse basis van Iran, contant of via Iraanse olie en andere goederen die op de markt worden verkocht. Het heeft een eigen bank, al-Qard al-Hasan, de enige binnenlandse bank zonder internationale link die nog steeds het bedrag in vreemde valuta kan leveren dat door hun klanten wordt gevraagd, terwijl alle andere banken, met internationale link, weigerden om mensen hun eigen spaargeld te geven, het opnamebedrag beperkten tot $ 1500 per week – en geen zaken hebben buiten Libanon. De tienduizenden strijders ontvangen hun salarissen. Hoewel de salarissen soms worden vertraagd, worden ze volledig betaald wanneer het geld beschikbaar is. En ze profiteren van uitstekende gratis medische gezondheidszorg en een belastingvrij privé-pensioensysteem. Dit maakt de groep zo aantrekkelijk voor jongeren en in het bijzonder voor Shia-afgestudeerden van universiteiten, die massaal bijeenkomen om hun diensten aan te bieden als onderdeel van de groep. Sayyed Nasrallah stelt het beleid van de groep op en wordt door Israëliërs – meer dan door Libanezen – en politici buiten de sjiitische gemeenschap nageleefd. Sympathisanten van Hezbollah zijn in feite radicaler dan militanten van Hezbollah, in het afwijzen van kritiek op de groep of haar leider. Deze sympatisanten vertegenwoordigen de ruggengraat van Hezbollah en de groep dankt zijn continuïteit aan hen.

Hezbollah voelt zich niet geroepen haar bondgenoten ter verantwoording te roepen: het wil hen bij voorkeur steunen en bijstaan. Dit is nodig om inter-sjiietische conflicten te voorkomen en om een alliantie met christelijke partners te houden, omdat het gevaar van een land dat met chaos wordt geconfronteerd zich nu uitbreidt en alle bondgenoten van Hezbollah dreigt te besmetten.

Dit artikel is gepubliceerd door Elijah J. Magnier op ejmagnier.com, in de originele en vele overige talen. De publicatie wordt niet geblokkeerd door een Paywall, zodat veel lezers van de inhoud kunnen genieten.

Elijah: “Ik wil mijn volgers en lezers bedanken voor het vertrouwen en de steun. …….
Uw bijdrage, hoe klein ook, helpt de continuïteit te waarborgen. Dank u.”