bron:    presstv.com 31 mei 2018

Een voormalig hoofd van de Mossad zegt dat de oorlogzuchtige Israëlische premier Benjamin Netanyahu het leger in 2011 heeft bevolen zich voor te bereiden op een mogelijke aanval tegen Iran, maar hij trok de order later in vanwege tegenstand van het spionageagentschap en het leger.

In de uittreksels van een interview met Israël’s Channel 12-nieuws dat op woensdag werd vrijgegeven, zei Tamir Pardo, die toen leiding gaf aan het Mossad-spionagebureau, dat Netanyahu hem had bevolen, en vervolgens chef-staf luitenant-generaal Benny Gantz, om het leger voor te bereiden op een aanval over Iran binnen 15 dagen.

Netanyahu’s abrupte order bevorderde Pardo om te onderzoeken of de premier de autoriteit had om een ​​dergelijke richtlijn uit te vaardigen, zei hij.

    “Ik heb talloze vragen gesteld over elke mogelijke handelwijze. Ik controleerde met voormalige leiders van Mossad, ik sprak met juridische adviseurs, ik raadpleegde iedereen met wie ik kon overleggen om te begrijpen wie bevoegd was om instructies te geven over een onderwerp dat verband houdt met het starten van een oorlog, “legde Pardo uit.

“Wanneer iemand je vertelt:” Maak een aftelling, “besef je dat hij geen spelletjes met je speelt,” verklaarde Pardo.

Bezorgd over de ernstige gevolgen die een dergelijke militaire actie met zich mee zou kunnen brengen, overwoog Pardo zelfs om destijds zijn ontslag te nemen.

“Zo’n plan is niet iets dat je gewoon bestelt om te oefenen. Als dit wordt bevolen, gebeurt dit om een ​​of twee redenen: ofwel omdat je echt van plan bent om zoiets te laten plaatsvinden of omdat je een signaal naar iemand wilt sturen, “zei het hoofd van de voormalige Mossad.

Netanyahu, voegde hij eraan toe, liet die order uiteindelijk vallen vanwege weerstand van Pardo en Gantz.

Het interview komt ongeveer een maand nadat het Israëlische parlement (Knesset) een controversiële door Netanyahu gesteunde wet heeft aangenomen, waardoor de premier de autoriteit heeft om de oorlog te verklaren nadat hij zijn minister voor militaire aangelegenheden en zonder toestemming van het kabinet heeft geraadpleegd.

Netanyahu en Lieberman kunnen samen elke willekeurige oorlog starten

Knesset machtigt Netanyahu om solo te gaan in het verklaren van oorlog

Het Israëlische parlement keurt een controversiële wet goed die de premier toestaat de oorlog te verklaren door alleen zijn minister van militaire aangelegenheden te raadplegen.

De wet heeft in Israël tot opschudding geleid, met tegenstanders die zeggen dat de wet feitelijk de regeringsmacht vrijwaart.

Nadat de wet was goedgekeurd, verklaarde de voorzitter van de Israëlische oppositie Zionistische Unie de wetgeving en riep hij coalitiepartners op om een ​​amendement te steunen dat de wet zou opheffen.

    “Begrijp je hoe absurd dat is? Voor elke kleine wijziging van de normale wetten hebben we de meerderheid van de Knesset nodig. Maar hiervoor? Om oorlog te voeren? Alleen Lieberman (de minister voor militaire zaken) en Netanyahu, “zei hij.

Israëls dorst naar oorlog

Het regime in Israël, dat een lange geschiedenis heeft van het voeren van oorlogen en het bezetten van soevereine staten, heeft geprobeerd Iran af te schilderen, dat al honderden jaren geen enkele natie heeft aangevallen, als een bedreiging voor de wereldvrede.

In de afgelopen jaren heeft het regime intensief gelobbyd met zijn Amerikaanse en Europese bondgenoten om hen ervan te weerhouden diplomatie met Iran aan te gaan over zijn nucleaire programma en in plaats daarvan een militaire actie tegen de Islamitische Republiek.

De goedkeuring van de wet valt samen met de toenemende Israëlische militaire dreigingen en oorlogszuchtige retoriek tegen niet alleen Iran, maar ook Libanon, Syrië en de geblokkeerde Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft regelmatig militaire aanvallen op verschillende doelen in Syrië gelanceerd in een poging de militaire vooruitgang te belemmeren en de terroristen te promoten die tegen de regering van Damascus opereren. Het regime heeft voor veel van die overvallen gebruik gemaakt van het Libanese luchtruim.

Israël is vooral boos over de aanwezigheid van Iraanse militaire adviseurs, die Syrische regeringstroepen hebben geholpen in hun strijd tegen door terroristen gesteunde terroristen van Tel Aviv.

PressTV: Lebanon betaalt het bondgenootschap met Iran in de volgende Israëlische oorlog: Lieberman

De Israëlische minister van Militaire Zaken herhaalt
dreigementen tegen Libanon en zegt dat Beiroet
de prijs zal betalen voor zijn banden met Iran.

In de afgelopen maanden heeft Israël Libanon herhaaldelijk met een nieuwe oorlog bedreigd, waarbij Lieberman in februari zei dat Beiroet “de volledige prijs zou betalen” voor zijn banden met Teheran in een dergelijk militair offensief.

De Gazastrook, die het afgelopen decennium het slachtoffer is geworden van drie bloedige Israëlische oorlogen, is ook getuige geweest van een nieuw bloedbad door de militairen van het regime tijdens de Great March of Return-demonstraties in de afgelopen weken.

Meer dan 110 Palestijnse demonstranten verloren hun leven en duizenden anderen raakten gewond toen de Israëlische strijdkrachten sluipschutters, levende munitie, tankvuur en luchtaanvallen gebruikten om de protesten tegen de bezetting te onderdrukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.