Bron: RT 16 Januari 2014 


Een nieuw MIT-rapport daagt de bewering van de VS uit dat Assad-troepen afgelopen augustus chemische wapens hebben gebruikt bij een aanval, waaruit blijkt dat het bereik van de geïmproviseerde raket veel te kort was om te worden gelanceerd vanuit door de overheid gecontroleerde gebieden.

In het rapport getiteld “Mogelijke implicaties van defecte technische informatie van de VS“, hebben Richard Lloyd, een voormalige VN-wapeninspecteur, en Theodore Postol, professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), het ontwerp van de afleveringsraket onderzocht en mogelijke trajecten berekend op basis van de lading van de lading.

De auteurs concludeerden dat sarin-gas ‘onmogelijk op Oost-Ghouta kon worden afgeschoten vanuit het’ hart ‘, of vanaf de oostelijke rand, van het door de Syrische regering gecontroleerde gebied dat is weergegeven in de inlichtingenkaart die op 30 augustus 2013 door het Witte Huis is gepubliceerd. ”

Op basis van wiskundige berekeningen schatten Lloyd en Postol dat de raket met dergelijke aerodynamica niet meer dan 2 kilometer kon afleggen. Om hun conclusie te illustreren, voegden de auteurs de originele Witte Huis-kaart toe die gebieden onder Assad-controle en die van de oppositie afbeeldde. Op basis van de radius en troeplocaties op 21 augustus concluderen de auteurs dat alle mogelijke lanceerpunten binnen de straal van 2 km in door rebellen gehouden gebieden waren.

“Deze verkeerde informatie had kunnen leiden tot een ongerechtvaardigde Amerikaanse militaire actie op basis van valse informatie. Een goede beoordeling van het feit dat de munitie van zo’n korte afstand was, zou tot een geheel andere beoordeling van de situatie hebben geleid dan de verzamelde gegevens, ‘aldus het rapport.

De auteurs benadrukken dat de onafhankelijke beoordeling door de VN van het bereik van de chemische munitie “exact in overeenstemming” is met hun bevindingen.

Het rapport gaat verder met de belangrijkste beoordelingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken van de chemische aanval die hij op 30 augustus aan het Amerikaanse volk en de commissie buitenlandse betrekkingen op 3 september presenteerde in een poging een militaire aanval op Syrië op te zetten.

“Mijn mening toen ik aan dit proces begon, was dat het niets anders kon zijn dan de Syrische regering achter de aanval. Maar nu ben ik nergens zeker van. Het administratief verhaal kwam niet eens in de buurt van de realiteit. Onze intelligentie kan onmogelijk correct zijn, ‘zei Postol tegen de publicatie McClatchy.

“De Syrische rebellen hebben absoluut de mogelijkheid om deze wapens te maken,” zei hij. “Ik denk dat ze misschien meer mogelijkheden hebben dan de Syrische regering.”

Het bleef ook een mysterie waarom het specifieke type raket dat bij de aanval werd gebruikt, niet door de Syrische regering werd verklaard als onderdeel van het arsenaal voor chemische wapens, toen het overeenkwam zijn chemische wapens en hun aflevermethoden te vernietigen. OPCW-inspecteurs die belast waren met de uitvoering van de overeenkomst, ontdekten zo’n raket ook niet in het bezit van overheidstroepen.

Syrië stemde in met de vernietiging van zijn chemische wapens via een deal tussen Rusland en de VS na een sarin-gasaanval op 21 augustus. Westerse landen gaven de troepen van president Bashar de schuld van de dodelijke aanval op Assad, terwijl Damascus de rebellen beschuldigde van het incident. De onderzoeksmissie van de VN had geen mandaat om te achterhalen wie de aanval had uitgevoerd.

Volgens het door de VN gesteunde plan moeten alle verklaarde 1.290 ton giftige stoffen van het land vóór 30 juni worden vernietigd. Aanvankelijk zou de eerste partij van de gevaarlijkste materialen op 31 december uit Syrië worden verplaatst.

De deadline werd echter gemist vanwege de aanhoudende oorlog in Syrië en technische problemen. Pas op 7 januari verlieten ‘prioritaire chemische materialen’ de Syrische haven van Latakia op een Deens schip voor internationale wateren.