Bron: David Keck 
amerika21 17 maart 2023 ~~~ 

Rechtse politici in de VS roepen op tot inzet van Amerikaanse militairen tegen kartels en bestraffing van corrupte ambtenaren. Amlo: voorbarig geval van inmenging

Mexico City/Washington. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (Amlo) heeft een lastercampagne tegen zijn land door conservatieve politici en media in de VS aan de kaak gesteld. Hij reageert ook op de recente reiswaarschuwingen van de Amerikaanse autoriteiten voor verschillende Mexicaanse staten.

De betrekkingen tussen de twee buurlanden zijn al enige tijd kil. Een van de redenen daarvoor is de maïshandel. López Obrador had een verbod uitgevaardigd op genetisch gemodificeerde maïs voor menselijke consumptie. Dit wordt ten noorden van de grens niet toegejuicht, want Mexico importeert jaarlijks voor drie miljard dollar aan genetisch gemodificeerde maïs uit de VS. Amerikaanse bedrijven vrezen voor hun lucratieve zaken en noemen het verbod een schending van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, waartegen zij maatregelen willen nemen.

Centraal in het geschil staan echter de drugskartels, de drugshandel en de veiligheidssituatie in Mexico. De Republikeinse politici die het debat in de VS domineren, richten zich momenteel op twee gebeurtenissen. De eerste is de recente ontvoering van vier Amerikaanse burgers in Mexico, waarbij twee van hen werden gedood. De andere is de aankondiging dat in de afgelopen twaalf maanden meer dan 100.000 Amerikaanse burgers zijn gestorven aan een overdosis van de synthetische opioïde fentanyl. De kartels zouden een doorslaggevende rol spelen bij de smokkel van fentanyl naar de VS. In februari nog nam de politie in Arizona 30 miljoen doses in beslag die in verband zouden staan met het Sinaloa-kartel.

Vooraanstaande Republikeinen beschuldigen Mexico ervan niets aan de smokkel te doen en voeren de retoriek nu op. Lindsey Graham, senator uit South Carolina, kondigde een wetsvoorstel aan om de kartels te classificeren als terroristische organisaties. Presidentskandidaat Vivek Ramaswamy beloofde dat hij “militair geweld zou gebruiken om de kartels in de stijl van Osama bin Laden te decimeren” als hij werd verkozen. Dan Crenshaw, die in het Huis van Afgevaardigden zit voor Texas, ging nog een stap verder. Hij zei dat het eindelijk tijd was om “niet alleen oorlog te voeren tegen de kartels, maar ook de corrupte Mexicaanse ambtenaren te straffen die deze mensen steunen”.

López Obrador noemde deze eisen een aanmatigend geval van inmenging in de zaken van een soevereine staat. Uit politieke berekening en hypocrisie gaven de Amerikaanse parlementariërs Mexico de schuld van het fentanyl-probleem in hun land, geheel ongegrond. De president raadde de VS aan de sociale oorzaken van het hoge fentanylgebruik in hun land beter aan te pakken.

De Mexicaanse Arbeiderspartij, die gelieerd is aan Amlo’s Morenapartij, verklaarde zich solidair met de president. Haar leider, Alberto Anaya, wees erop dat 80% van de wapens in Mexico afkomstig is uit de VS en beschuldigde de Republikeinen van electorale motieven.

De reactie in Mexico is begrijpelijk vanwege zijn geschiedenis: Het land verloor meer dan de helft van zijn grondgebied aan de VS in de oorlog van 1846-48 en kreeg in 1914 en 1916 te maken met militaire invallen vanuit het noorden.

Bovendien zijn Mexicanen en Mexicaans-Amerikanen herhaaldelijk het doelwit geweest van racistische aanvallen en uitsluiting door hoofdzakelijk blanke Amerikanen. Nog in de jaren zestig hingen er borden met de tekst “No Dogs, Negroes, Mexicans” buiten de restaurants van de Texas Lonestar Restaurant Association.

Ook aanwezig zijn Donald Trumps fantasieën over een muur om Mexicanen te weren, die hij heeft omschreven als “drugssmokkelaars, verkrachters en criminelen”.

López Obrador heeft gedreigd Mexicaans-Amerikanen te vragen niet op de Republikeinse Partij te stemmen als deze Mexico blijft belasteren.

Tegelijkertijd wil Amlo echter aangeven dat hij zal blijven samenwerken met de regering van president Joe Biden. Hij heeft ook een ontmoeting gehad met een delegatie van congresleden van beide grote Amerikaanse partijen en met de Amerikaanse ambassadeur in Mexico.

De Amerikaanse regering heeft ook belangstelling getoond voor meer samenwerking met Mexico op het gebied van wetshandhaving. Toch blijft Biden, net als de meeste Democraten, zeer terughoudend in het debat.

Terwijl Democratische congresleden zich in het beste geval symbolisch verzetten tegen het door de Republikeinen gedomineerde discours, kon de perschef van Biden niet eens een duidelijk antwoord geven op de vraag of Biden overwoog het leger in te zetten tegen de kartels.

Topfoto: De president van Mexico heeft beschuldigingen van de VS dat zijn regering niets doet tegen de smokkel van fentanyl scherp van de hand gewezen. Bron: @GobiernoMX