Bron: Venezuelanalysis 18 november 2021 ~~~

Venezuela is helemaal klaar voor de regionale en lokale verkiezingen van zondag, met verkiezingsmateriaal dat wordt uitgedeeld aan stemlokalen en internationale gasten ter plaatse.

Guayaquil, Ecuador, 18 november 2021 (venezuelanalysis.com) – Venezolaanse kandidaten sloten hun verkiezingscampagnes af met een reeks demonstraties in de aanloop naar de “mega-verkiezingen” van 21 november.

In een tijdsbestek van drie weken hielden meer dan 70.000 kandidaten van 111 politieke partijen rally’s, marsen, culturele en sportieve activiteiten. Ook de sociale media speelden een belangrijke rol in de campagne, waarbij de kandidaten foto’s en video’s van activiteiten en bezoeken aan gemeenschappen lieten zien aan de 21,2 miljoen kiesgerechtigden.

Kandidaten uit het hele politieke spectrum kregen ruime zendtijd in de publieke en private media om hun verkiezingsvoorstellen te promoten, die vooral gericht waren op het herstel van de overheidsdiensten van het land, die zwaar onder druk stonden na een jarenlange economische crisis en onder verpletterende VS-sancties.

Tijdens de stembusgang van zondag, de zevenentwintigste sinds 1998, zullen 3.082 ambtenaren worden verkozen, waaronder 23 gouverneurs van deelstaten, 335 burgemeesters, 253 regionale wetgevers en 2.471 gemeenteraadsleden.

De regerende Socialistische Partij (PSUV)+ heeft in alle 23 deelstaten haar verkiezingsapparaat op gang gebracht. Voor het laatste campagne-evenement verzamelde de zittende gouverneur van de deelstaat Miranda, Héctor Rodríguez, honderden aanhangers in de dichtbevolkte Petare-buurt in het oosten van Caracas.

“Samen hebben we stormen getrotseerd, en nu er goede tijden aanbreken, gaan we een overwinning consolideren voor het leven, de vrede, de toekomst en het welzijn van onze gezinnen,” schreef de voormalige jeugdleider op Twitter.

PSUV+ kandidaat voor burgemeester van Caracas’ Libertador gemeente Carmen Meléndez hield eveneens een laatste mars in de centrale lanen van de stad, waarbij ze haar beloften herhaalde om openbare ruimtes te redden en het toerisme te reactiveren. “We gaan de vrede in Caracas garanderen en harmonie creëren tussen de sociale en economische sectoren”, zei de voormalige minister tegen de menigte.

Het door de regering geleide blok wordt in enkele belangrijke gebieden geconfronteerd met uitdagingen van rechtse krachten, met de door de VS gesteunde Democratische Ronde Tafel van de Eenheid (MUD) die terugkeert naar de stembus na vier jaar van

Dinsdag sloot Manuel Rosales, voormalig gouverneur van de deelstaat Zulia en nu kandidaat, zijn campagne af met een grootschalige manifestatie, waar hij een op handen zijnde overwinning proclameerde.

“Op maandag [na de resultaten], zullen we de eerste stappen van ons plan aankondigen. Noodmaatregelen en goed nieuws. We gaan de vernietiging stoppen en een nieuwe fase inluiden voor Zulia,” vertelde Rosales zijn sympathisanten in Maracaibo.

Politicus Tomás Guanipa van Justice First, die op het MUD-kaartje verkiesbaar is voor het burgemeesterschap van Caracas, sloot woensdag zijn campagne af met bezoeken aan de wijk El Guataro en andere delen van de hoofdstad. Zijn verkiezingsboodschap was gericht op “verandering” en “hoop”.

Een ander blok dat meedoet is de Democratische Alliantie, een coalitie van kleinere oppositiepartijen. Op woensdag hield de voormalige presidentskandidaat Henri Falcón een laatste bijeenkomst waar hij zijn aanhangers opriep om “de stem te verdedigen” nu hij opgaat voor het gouverneurschap van Lara.

Het gematigde oppositieblok heeft ook zijn hoop gevestigd op gouverneurskandidaat Javier Bertucci van Carabobo. De mede-presidentskandidaat van 2018 sloot de campagne af met een wandeltocht van 5 kilometer, gevolgd door een concentratie in Valencia. “Verandering ligt in jullie handen”, vertelde hij de supporters.

Tot slot ging het linkse Popular Revolutionary Alternative (APR), met een reeks kandidaten die op het ticket van de Communistische Partij (PCV) lopen, donderdag ook de straat op. Franklin Rodríguez en Jesús Alarcón, die respectievelijk kandidaat zijn voor het burgemeesterschap van Puerto Cabello (Carabobo) en Miranda (Mérida), hielden grote demonstraties.

APR organiseerde ook protesten om aan de kaak te stellen dat zes andere van haar kandidaten van deelname aan de verkiezingen werden uitgesloten, naar verluidt zonder enige verklaring. “Deze gevallen komen bij de vorige acht, waardoor PCV de politieke organisatie is met de meeste geblokkeerde kandidaten,” aldus de verklaring.

President Nicolás Maduro van zijn kant verklaarde dat de verkiezingscampagne de volksmacht heeft versterkt en veroordeelde de opmerkingen van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Kevin O’Reilly over de komende verkiezingen. “De inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden is betreurenswaardig en beschamend. De VS zouden willen dat ze een kiesstelsel als het onze hadden,” zei hij dinsdag.

De Nationale Kiesraad (CNE) is ook de laatste hand aan het leggen aan de details voor de “mega-verkiezingen” van zondag, waarbij 90 procent van het verkiezingsmateriaal al aan de stemcentra is uitgedeeld. Op 13 november werd echter een sabotagepoging gemeld.

“We hebben een terroristische groep uitgeschakeld die een van de CNE-faciliteiten in Mariche (deelstaat Miranda) probeerde te saboteren”, zei minister Remigio Ceballos van Binnenlandse Zaken en Justitie in een televisietoespraak. Vier personen die hierbij betrokken zouden zijn, werden gearresteerd.

Meer dan 300 internationale gasten zullen de stemming van zondag begeleiden, waaronder missies van de Verenigde Naties, het Carter Center en de Europese Unie (EU).

Bewerkt door Ricardo Vaz vanuit Mérida.