Bron: kawsachunnews 29 juli 202i ~~~

President Luis Arce van Bolivia heeft aangekondigd dat er met Peru een “binationaal kabinet” zal worden geïnstalleerd om zaken te behandelen die voor beide landen van belang zijn en waaraan sociale bewegingen zullen deelnemen.

President Arce woonde de inauguratie van Pedro Castillo bij en had daarna een ontmoeting met het nieuwe staatshoofd. Na afloop van deze ontmoeting verklaarde Arce: “In een ontmoeting met onze broeder President Pedro Castillo, hebben wij besloten om het binationale kabinet tussen Bolivia en #Peru, samen met de sociale bewegingen van beide landen, zo snel mogelijk weer in te stellen. Deze keer zullen wij de gastheren zijn.”

“Er zijn veel kwesties die we moeten aanpakken, zoals energie, handel en de inter-oceanische trein. Het nieuwe Binationale Kabinet zal het begin zijn van een cyclus van ontmoetingen tussen de twee volkeren die elkaar ten goede komen. Lang leve de Patria Grande!” voegde President Arce eraan toe.

Het Binationale Kabinet begon onder Evo Morales met de lancering van het project voor de inter-oceanische trein. Het project is vooral belangrijk voor Bolivia omdat het bestaat uit één enkele treinlijn vanaf de Peruaanse kust die door de drie grote steden van Bolivia zal lopen (La Paz, Cochabamba en Santa Cruz), waardoor Bolivia een directe toegang tot de zee krijgt, die het land momenteel niet heeft. Oorspronkelijk was het echter de bedoeling door te steken naar de Atlantische kust van Brazilië. Bolsonaro trok zich terug en het plan werd uiteindelijk geschrapt door de coupplegers, die de financiering van bijna alle infrastructuurprojecten van de staat stopzetten.

Het binationale kabinet zal ook worden versterkt door een grotere ideologische affiniteit tussen de regeringen van Luis Arce en Pedro Castillo.

Evo Morales was ook in Peru voor de ceremonie en had ontmoetingen met Castillo en met het Peru Libre congreslid Guillermo Bermejo, om de kwestie van coca te bespreken en de noodzaak om de militaire aanwezigheid van de V.S., die de voorouderlijke teelt tracht uit te roeien, te verjagen. Evo had ook een ontmoeting met de leider van Peru Libre, Vladimir Cerron, om de “programmatische integratie” tussen de Beweging voor Socialisme (MAS) en Peru Libre te bespreken.