Bron: COPINH, 5 juli 2021 (SP) 
Resumen 5 juli 2021 (EN) ~~~ .

Een nationale rechtbank heeft de directeur van een waterkrachtcentrale, Roberto David Castillo Mejía, schuldig bevonden als medepleger van de moord op milieuactiviste Berta Cáceres in 2016 in het westen van Honduras.

De rechtbank verklaarde met eenparigheid van stemmen de schuld van Castillo, die de gevangenisstraf moet voortzetten in afwachting van de strafzitting die is gepland voor 3 augustus 2021 om 13.30 uur ‘s middags.

Na vier maanden sinds het begin van het mondelinge proces, werd het vonnis deze maandagochtend, 5 juli, bekendgemaakt, tot verwachting van de nationale en internationale pers die de zitting die door de digitale platforms van de rechterlijke macht werd uitgezonden, op de voet volgde.

Berta Cáceres werd op 2 maart 2016 vermoord terwijl ze sliep in haar huis in de Residencial El Líbano in de stad La Esperanza, departement Intibucá, in het westen van Honduras.

De familieleden van de milieuactiviste, die ook coördinator was van de Civiele Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras (Copinh), beweren te allen tijde dat Berta is vermoord vanwege haar verzet tegen milieuschendingen in het gebied.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Yuri Mora, zei dat het Openbaar Ministerie de bewijslast heeft om de schuld van de verdachte aan te tonen. Hij voegde eraan toe dat het Openbaar Ministerie het eens is met de uitspraak van vandaag.

In december 2019 veroordeelde een Hondurese rechtbank 4 van 8 verdachten tot 34 jaar gevangenisstraf voor de moord op Cáceres en 16 voor de poging tot moord op de Mexicaan Gustavo Castro. Nog eens 3 werden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf als medepleger van de misdaad.

De schuldig bevonden personen waren: Mariano Díaz (legerofficier), Douglas Geovanny Bustillo (ex-militair) en Sergio Ramón Rodríguez, manager van het bedrijf Agua Zarca Project; daarnaast Elvin Heriberto Rápalo Orellana, Henry Javier Hernández, Edilson Duarte Meza en Óscar Arnaldo Torres Velásquez.

Het Openbaar Ministerie heeft Emerson Duarte Meza, aanvankelijk beschuldigd van verzwijging, vrijgesproken van de aanklacht.

Verklaring van Copinh:

Communiqué: Een volksoverwinning voor gerechtigheid voor Berta; een stap naar het doorbreken van het pact van straffeloosheid

5 juli 2021

De Civiele Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras, COPINH, het juridisch team van de Brede Beweging voor Waardigheid en Rechtvaardigheid, samen met de dochters, zoon en moeder van Berta Cáceres over de veroordeling van de verdachte David Castillo voor de moord op onze collega Berta Cáceres, uitgesproken door de Eerste Kamer van het Hof van Eerste Aanleg met Nationale Bevoegdheid, informeren wij de nationale en internationale gemeenschap over het volgende:

  1. De veroordeling door deze rechtbank betekent dat de machtsstructuren er in dit geval niet in zijn geslaagd het rechtsstelsel te corrumperen en dat de criminele structuur van de familie Atala Zablah, waarvan de veroordeelde David Castillo Mejía een instrument is, haar doelstellingen niet heeft bereikt.
  2. Wij bevestigen opnieuw dat de zaak van Berta Cáceres voor gerechtigheid in Honduras niet eindigt met deze resolutie, maar vastbesloten is de intellectuele daders van deze misdaad, Daniel Atala Midence, José Eduardo Atala, Pedro Atala en Jacobo Atala en andere betrokken personen en instellingen, voor het gerecht te brengen.
  3. Wij erkennen deze stap naar gerechtigheid als een overwinning voor de mensen in de wereld die dit proces hebben begeleid, voor de solidariteit en de mensenrechtengemeenschap.
  4. Wij eisen de onmiddellijke intrekking van de concessie op de heilige Gualcarque rivier van de Lenca gemeenschap en de vervolging van alle personen die betrokken zijn bij de illegale en corrupte concessie.
  5. Wij eisen de ontmanteling van de criminele netwerken die momenteel nog bestaan en die tijdens het proces hebben gehandeld om straffeloosheid te bevorderen voor ernstige misdaden die tijdens het proces aan het licht zijn gekomen en waarvoor wij het bewijs leveren.
  6. Wij veroordelen de systematische en voortdurende mishandeling van de slachtoffers door overheidsfunctionarissen; het is onaanvaardbaar dat een slachtoffer tijdens zijn proces het woord wordt ontnomen of de toegang tot een rechtsgebied wordt ontzegd of belemmerd.
  7. Wij zijn diep dankbaar voor alle begeleiding van de nationale en internationale gemeenschappen, organisaties, instellingen en mensen die solidair zijn en het mogelijk hebben gemaakt de wegen naar gerechtigheid in deze zaak te openen.
  8. Wij roepen de internationale en nationale gemeenschap op om de inspanningen tegen de straffeloosheid in Honduras voort te zetten en de waardige inspanningen van sociale en volksorganisaties te steunen.
  9. Met de woorden van onze Berta Cáceres herhalen we dat gerechtigheid wordt opgebouwd door het volk vanuit ons dagelijks werk, met de verdediging van onze gebieden, de realisatie van onze levensprojecten en de voortdurende strijd tegen ongelijkheden en onrechtvaardigheden.

Topfoto: Berta Cáceres, foto credit: Goldman Environmental Prize.

Uitgesproken in het feministische kamp Viva Berta in de stad Tegucigalpa op 5 juli 2021.