Bron: José Manuel Blanco Diaz 
redradiove 1 juli 2021 (SP)
orinocotribune 1 juli 2021 (EN) ~~~

De regering van Duitsland wil dat de woordvoerders van Venezolaans extreem-rechts een “onderhandelingsproces” aangaan met de autoriteiten van de Bolivariaanse regering, zonder de redenen achter haar suggestie te verduidelijken.

Via een bericht op zijn Twitter-account heeft de staatssecretaris van het Duitse federale ministerie van Buitenlandse Zaken, Miguel Berger, informatie gegeven over gesprekken die hij hierover heeft gevoerd met Gerardo Blyde, lid van de Venezolaanse extreem-rechtse oppositie.

In zijn bericht verklaarde de Duitse diplomaat dat hij en Blyde hadden gesproken “over de urgentie van het starten van alomvattende onderhandelingen. Dit proces moet worden geleid door de Venezolanen en moet de democratische institutionaliteit en de mensenrechten herstellen”.

Gerardo Blyde staat aan het hoofd van een delegatie van de oppositie die banden heeft met de voormalige plaatsvervanger Juan Guaidó. Deze groep is naar verschillende landen gereisd om steun te vragen voor Guaidó’s recente oproep om een dialoog met de Venezolaanse president Nicolás Maduro aan te gaan.

Trends en belangen

Duitsland behoort tot de Europese Unie, die Guaidó de afgelopen twee jaar als “president” van de “interim-regering” van Venezuela heeft behandeld, maar hem dit jaar bij verschillende gelegenheden niet als “president” heeft aangeduid, met name sinds Chavismo de verkiezingen voor de Nationale Assemblee van december 2020 won en op 5 januari de leiding van het parlement overnam, waarmee een einde kwam aan de vijf jaar durende controle door de oppositie.

Een maand na de inhuldiging van de nieuwe Nationale Vergadering ontving Berger de voortvluchtige van de Venezolaanse justitie, Leopoldo López. Tijdens die ontmoeting bekrachtigde Berger de steun van zijn regering aan Venezolaans extreem-rechts.

Met betrekking tot de voorwaarden voor de eventuele onderhandelingen of dialoog tussen het Chavismo en facties van de Venezolaanse oppositie, blijft extreem-rechts vasthouden aan een verhaal waarin het “eerlijke” presidentsverkiezingen eist. De richtsnoeren voor de procedure van de presidentsverkiezingen zijn echter duidelijk uiteengezet in de grondwet van de Bolivariaanse Republiek Venezuela.

Ondertussen heeft president Nicolás Maduro Moros benadrukt dat de oppositie de legitieme regering moet erkennen en de teruggave moet garanderen van alle middelen en activa die van de natie zijn gestolen als gevolg van de eenzijdige dwangmaatregelen die door de Amerikaanse regering aan Venezuela zijn opgelegd.

Topfoto: Een vertegenwoordiging van de Guaidó-fractie ontmoet Miguel Berger, staatssecretaris van het Duitse federale ministerie van Buitenlandse Zaken, in Duitsland. Foto: Twitter/@MiguelBergerAA