Bron:  Marta Andujo 
america21 7 juni 2021 ~~~

Washington. Politici uit het kamp van de voormalige Colombiaanse president Álvaro Uribe hebben in de VS campagne gevoerd om kritiek op het staatsgeweld in hun vaderland te pareren. Tot de door Uribe opgerichte partij Centro Democrático behoort ook de huidige president Iván Duque.

De campagne viel mensenrechtenorganisaties, politici van de oppositie en sociale organisaties aan, waaronder het in de VS gevestigde Washington Office on Latin America (WOLA) en de Comisión Intereclesial de Justicia y Paz (interkerkelijke commissie voor rechtvaardigheid en vrede van Colombia).

Contago Radio in Colombia bekritiseert dat deze “kruistocht” in de VS bedoeld is om degenen die de schendingen van de mensenrechten in Colombia veroordelen, in diskrediet te brengen. Voor de rechtse politici zijn het veeleer de veiligheidsdiensten die het slachtoffer zijn van de nationale staking en de sociale protesten.

Degenen die bij de campagne betrokken zijn, zouden een rapport hebben ingediend waarin wordt beweerd dat het bewijsmateriaal bevat dat de video’s die op sociale netwerken verspreid worden, zijn bewerkt en bij een “desinformatiestrategie” horen, onder leiding van mensenrechtenorganisaties uit de Verenigde Staten, andere landen en Colombia.
WOLA en de Interkerkelijke Commissie zouden geen neutrale informatie verstrekken, maar “eerder links-extremistisch”, zo omschreef Contago Radio de campagne van de Uribisten.

Tijdens hun rondreis door de Verenigde Staten hebben de Uribisten ontmoetingen gehad met de permanente vertegenwoordiger van Colombia bij de OAS, Alejandro Ordonez, de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro, en de ambassadeur van Colombia bij de Verenigde Staten, Francisco Santos.

WOLA herhaalt intussen haar oordeel over de alarmerende situatie in Colombia. In een recente verklaring worden het “politiegeweld en het onevenredig gebruik van geweld door de veiligheidstroepen” veroordeeld. Er wordt gewezen op “verontrustende video’s” waarop te zien is hoe burgers in het bijzijn van de politie met vuurwapens schieten. In Cali, de op twee na grootste stad van Colombia met een hoog percentage Afro-Colombiaanse inwoners, zijn tot 46 moorden geregistreerd, aldus het rapport. Een inheemse Nasa-karavaan die naar de stad was gekomen om demonstranten vreedzaam te steunen, was “het slachtoffer geworden van een brutale, racistische aanval”.

De organisatie meldt dat na een lichte stagnatie van het geweld medio mei, het aantal moorden weer in een alarmerend tempo is toegenomen. Op 28 mei gaf president Duque opdracht 7.000 manschappen naar Valle del Cauca en zeven andere provincies te sturen om wegversperringen van demonstranten op te heffen.

Topfoto: PR-campagne van het Uribisme in de VS: de veiligheidstroepen zijn het slachtoffer in Colombia Bron: Medios Libres Cali