Bron: Marta Andujo 
Ultina Noticias 4 juli 2020 (SP), 
Amerika21 4 juli 2020 (DE) ~~~ 

Caracas/Brussel. In een gezamenlijk communiqué hebben de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Jorge Arreaza, en de vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU) voor buitenlandse zaken, Josep Borrell, aangekondigd dat EU-ambassadeur Isabel Pedrosa in Venezuela op haar post kan blijven. De Venezolaanse regering heeft haar besluit van 29 juni om de diplomaat tot ongewenst persoon te verklaren herzien.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro had Pedrosa een termijn van 72 uur gegeven om het Zuid-Amerikaanse land te verlaten nadat de EU-sancties tegen meerdere Venezolaanse functionarissen had opgelegd. Daarbij veroordeelde Maduro de sancties en stelde hij de opvatting van de EU over democratie ter discussie, aangezien zij de Venezolaanse instellingen niet zou respecteren.

In de gezamenlijke verklaring van Arreaza en Borrell wordt nu benadrukt dat zij “het erover eens zijn dat het kader van de diplomatieke betrekkingen in stand moet worden gehouden, vooral nu de samenwerking tussen de twee partijen de weg van de politieke dialoog kan vergemakkelijken”. De diplomatieke contacten tussen Venezuela en de EU moeten worden voortgezet “op het hoogste niveau, in een kader van oprechte samenwerking en eerbiediging van het internationaal recht”.

De beknopte maar duidelijk geformuleerde verklaring wijst op de onhoudbaarheid van het standpunt van de EU die , samen met de Amerikaanse regering, de zelfverklaarde Venezolaanse oppositie=politicus Juan Guaidó herhaaldelijk heeft “erkend” als “interim-president van Venezuela”.

President Maduro heeft de overeenkomst met Brussel uitgelegd tijdens een promotieceremonie voor leden van de strijdkrachten. Hij had de uitwijzing van de EU-ambassadeur opgeschort nadat zijn minister van Buitenlandse Zaken hem had verteld over het telefoongesprek met Borrell.

Dit is “een diepgaande en historische correctie van de rol die de Europese Unie heeft gespeeld in haar betrekkingen met Venezuela”, zei hij. Hij was dan ook verheugd over het gezamenlijke communiqué en vroeg de steun van het Venezolaanse publiek voor deze “noodzakelijke diplomatieke overeenkomst” en voor “deze stappen van de vredesdiplomatie”.

eeas / un


Topfoto: Het gezamenlijk communiqué van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela en de Europese Dienst voor extern optreden | mppre