Bron: SputnikNews  1 april 2020 ~~~ 

De Latijns-Amerikaanse natie werd vorige maand op alert gezet nadat het Amerikaanse Ministerie van Justitie criminele aanklachten had ingediend tegen topambtenaren, waaronder president Nicolas Maduro, en miljoenen dollars als beloning uitloofde voor hun arrestatie of vervolging wegens vermeende drugssmokkeloperaties.

Venezuela eist dat de Nederlandse regering een onderzoek instelt naar de activiteiten van de RCGS-resolutie, een schip dat momenteel aangemeerd ligt in de Nederlands-Caribische eiland-staat Curaçao wegens “ernstige agressie tegen het Venezolaanse kustwachtschip Naiguata”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza.

RCGS Resolute, dat voorheen onder de naam Hanseatic voer.

Het incident zou hebben plaatsgevonden in de nacht van 30 maart, met de RCGS Resolute, een 122 meter passagiersschip dat onder de vlag van Portugal vaart en de Venezolaanse wateren binnenvoer, ongeveer 7 mijl van het eiland Tortuga, ongeveer 180 km ten noordoosten van Caracas. De Venezolaanse kustwacht stuurde een schip om het te onderscheppen, maar werd geramd en tot zinken gebracht, met zijn bemanning, die naar verluidt door het leger werd gered.

Volgens Caracas heeft Venezuela, samen met Nederland, Curacao gevraagd te helpen bij het onderzoek naar het incident, maar kreeg het geen reactie. In een persverklaring merkte het ministerie op dat “de Venezolaanse autoriteiten niet uitsluiten dat dit schip huurlingen vervoert om militaire bases in Venezuela aan te vallen”.

Update: De eigenaar van het passagiersschip is Columbia Cruise Services,

Vladimir Padrino, de minister van defensie van Venezuela, noemde het incident “een daad van piraterij en agressie,” en plaatste foto’s van de RCGS-Resolute die volgens hem werden genomen na het incident waarbij schade aan de voorzijde van de romp werd aangetoond.


TWEET: Vladimir Padrino L. @vladimirpadrino · 15h “Ondanks de klacht van de MPPD, over de verraderlijke en criminele daad tegen een Venezolaans kustwachtschip, en de actie van ons ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben we geen reactie ontvangen van de autoriteiten op het eiland Curaçao.”

Het schip dat de Venezolaanse kustwacht ramde, wordt bijgetankt en ligt klaar om uit te varen.

“Dit aanvallende schip (RCGS-resolutie) was in strijd met nationale en internationale regelgeving en conventies in onze wateren en legde vanochtend aan in de haven van Willemstad [Curacao], met het verzoek om brandstof. Waar wachten de lokale autoriteiten op?” vroeg hij.

Volgens de minister van Defensie hebben we, ondanks de klacht van de Venezolaanse autoriteiten, “geen antwoord ontvangen van de autoriteiten van het eiland Curaçao”.

US Ramps Up Pressure op Maduro

De Verenigde Staten hebben hun inspanningen om de regering van Venezuela eind vorige maand te verdringen geïntensiveerd, waarbij ze stevige beloningen aankondigden voor informatie die leidde tot de arrestatie of gevangenneming van hogere Venezolaanse ambtenaren, waaronder president Nicolas Maduro, op beschuldigingen van drugssmokkel. Caracas heeft de beschuldigingen verworpen, met de waarschuwing van president Maduro dat “als de imperialisten en de Colombiaanse oligarchie op een dag ook maar één haar durven aan te raken, ze de Bolivariaanse woede van een hele natie onder ogen zullen zien die hen zal afmaken”.

De VS hielpen in januari 2019 een politieke crisis te ontketenen in Venezuela, nadat het de wetgever van de oppositie, Juan Guaido, had erkend als de ‘interim-president’ van het land. Amerikaanse bondgenoten in Europa en Latijns-Amerika sloten zich aan bij Washington om steun te verlenen aan Guaido, terwijl landen als Rusland, China en Cuba beweren dat Maduro de enige legitieme, democratisch gekozen president van het land is. De Venezolaanse autoriteiten hebben Guaido ervan beschuldigd de marionet van Washington te zijn en beweren dat de VS een staatsgreep willen plegen om de enorme olie- en mineralenrijkdom van het Latijns-Amerikaanse land te stelen.