Bron: Allan Mcleod, 
op MintpressNews 14 Februari 2020 ~~~ 

Rechter Beryl Howell heeft de rechtzaak van de vier beschermers van Venezuelaanse Ambassade, die zijn beschuldigd van ‘het hinderen van de beschermtaak van het ministerie van Buitenlandse Zaken’ nietig verklaard, na een vastgelopen jury

Het woord ‘Kafkaesque’ wordt in de moderne tijd vrijelijk rondgeslingerd, vaak zonder rechtvaardiging. ‘The Trial’, een roman uit 1925, geschreven door de Boheemse schrijver Franz Kafka, vertelt het verhaal van Josef K., een man die werd gearresteerd en vervolgd in een nachtmerrieachtig nep-proces, waar hij niet in staat was zichzelf goed te verdedigen. Bijna 100 jaar later zien we een nep-proces, in onze moderne Amerikaanse dystopie, die gemakkelijk voor de naam ‘Kafkaesque’ in aanmerking komt . Vanaf 11 februari werden vier anti-oorlogsactivisten, Adrienne Pine, Kevin Zeese, Margaret Flowers en David Paul, geconfronteerd met een jaar gevangenisstraf en een boete van $ 100.000 elk, voor het verstoren van de beschermtaak van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vandaag waren aanklagers niet in staat om een ​​jury ervan te overtuigen dat een misdrijf was gepleegd, ondanks een vijandige rechter en een groot aantal beperkingen tegen de verdediging, zodat de gebeurtenissen eindigden in een nietigverklaring.

De vier zijn lid van het Venezolaanse ambassadebeschermingscollectief Washington D.C., een groep die vorig jaar, op aandringen van de regering van Nicolas Maduro, de Venezolaanse ambassade voor meer dan een maand bemande en bezette. In 2019 steunde de regering Trump een reeks staatsgrepen tegen de democratisch gekozen Maduro, waarbij de vrijwel onbekende politicus Juan Guaidó op bizarre wijze werd aangekondigd als de legitieme president van het land. Elke staatsgreep was minder succesvol dan de voorgaande, en Maduro behoudt de volledige controle over het land, terwijl Guaidó een overweldigend impopulaire figuur is geworden, uitgejoeld en mishandeld waar hij ook gaat.

Howie Hawkins, 2020 Green Party presidentskandidaat, reageerde op het nieuws van de nietigverklaring met: “Ik ben dankbaar voor de vastberadenheid van de juryleden die vandaag standhielden en een impasse veroorzaakten … Het laat zien dat de hardnekkigheid in het buitenlands beleid van de Trump-regering niet populair is bij het Amerikaanse publiek. ‘ Bloemen en Zeese zijn lid van de Maryland Green Party. “We staan ​​met Groenen en andere progressieven overal, die trots mogen zijn op de acties van Bloemen, Zeese en de anderen, ten gunste van vrede en de zelfbeschikking van autonome naties,” verklaarde Hawkins. “Dit laat zien dat Groenen bereid zijn te doen wat nodig is om op te komen voor gerechtigheid.”

Wat het proces met name Kafkaesque maakte, is dat de vier zich niet mochten verdedigen met de feitelijke argumenten, dat Maduro inderdaad de legitieme leider van het land is, en rechter Beryl Howell beweerde letterlijk, dat het woord van president Trump over Venezuela wet is. De Verenigde Staten droegen in april 2019 Venezolaanse diplomaten op om het land te verlaten, wat aanleiding was voor het verzoek van de Maduro-regering aan activisten om het gebouw te bezetten. Howell oordeelde ook dat het illegaal was voor de beklaagden om de jury te vertellen dat Trump het internationale recht schond door de ambassade te overvallen of om de legitimiteit van Guaidó in twijfel te trekken. Onder deze omstandigheden besloten de vier beklaagden geen enkele verdediging te bieden. Ondanks de nadelen konden officieren van justitie niet voor een schuldig vonnis dwingen en het proces eindigde in een vastgelopen jury.

MintPress Nieuws sprak met de vier activisten. Dr. Pine, een antropoloog aan de American University in Washington D.C., legde uit waarom ze besloot te voorkomen dat de VS de Venezolaanse soevereiniteit zouden schenden:

We zijn op verschillende momenten de ambassade binnengekomen, maar deelden hetzelfde doel, om het te beschermen tegen een door de VS geleide staatsgreep en met onze aanwezigheid te helpen garanderen dat een vreedzame resolutie kan worden bereikt door middel van onderhandelingen over een overeenkomst inzake beschermende mogendheden – onderhandelingen die onderweg waren tijdens ons verblijf in de ambassade tussen de democratisch gekozen regering van Venezuela en de regering Trump. Daarom waren we allemaal heel duidelijk dat onze rol daar tijdelijk was. ”

Op het hoogtepunt van de spanningen in april verdedigden meer dan 70 mensen de ambassade tegen de Amerikaanse medewerkers van Juan Guaidó. Beschermers werden onderworpen aan knalgranaten en een menigten van boze, pro-coup Venezolanen. Uiteindelijk sloot de overheid ook hun electriciteit en water af.

Kevin Zeese, een advocaat en co-directeur van Popular Resistance, een alternatieve nieuwssite, legde uit waarom hij weigerde te vertrekken en in handboeien moest worden verwijderd:

Het bericht van overtreding dat resulteerde in onze arrestatie werd uitgegeven, omdat Carlos Vecchio, een nep-ambassadeur die samenwerkt met Juan Guaidó, beval dat we zouden worden uitgezet. Toen we die kennisgeving ontvingen, was het niet ondertekend; er was geen staat of overheidsinstantie vermeld; er was niets officieel aan. Maar de naam van Carlos Vecchio stond erop, en dat we verboden terrein betraden. We wisten dat hij geen enkele functie in de regering had en niet echt een ambassadeur was. En we wisten dat we geen lokaalvrede braken, omdat de toestemming om in de ambassade te zijn, ons door de minister van Buitenlandse Zaken en de regering Maduro was gegeven. Dus we zagen dat niet als een geldige verordening en we bleven daar. “

Pine vertelde ons dat zij en haar medebeklaagden de geldigheid van het proces en de rechtbank steeds volledig verwierpen. “We hebben helemaal niets gedaan waarmee ze zich zouden moeten bemoeien. Hun zaak zat vol met leugens, ‘zei ze. Zowel Zeese als Pine hebben in het verleden editoriaal bijgedragen aan MintPress Nieuws. Alex Rubenstein, een journalist die vorig jaar de zaak gedetailleerd behandelde voor MintPress, bracht een tijd door in de ambassade en vertelde ons dat naar zijn mening de VS het Verdrag van Wenen, een van de grondslagen van de internationale diplomatie, hadden geschonden en zei:

De Verenigde Staten toonden totale minachting voor de rechtsstaat, allemaal in een poging hun valse staatsgreep erdoor te drukken tegen weer een ander land dat belangrijke sectoren van zijn economie heeft genationaliseerd ten voordele van zijn mensen in plaats van grote multinationals. “

Max Blumenthal van The GrayZone, die over het proces vanuit de rechtszaal rapporteerde, uitte zijn ontzetting over rechter Howell, die ‘het onderscheid niet kon of niet wilde maken, tussen de door de VS erkende nitwit’, Juan Guaidó, ‘die geen enkele regeringsfunctie bekleed, en de door de VN-erkende Venezolaanse regering die het land zowel in de praktijk als bij de wet regeert.” Hij meldde ook dat tijdens de keuze voor de jury, één potentieel jurylid ten onrechte beweerde dat Venezuela twee afzonderlijke verkiezingen had gehouden – een onder toezicht van Rusland en een door de VS. Hij zei dat hij dat hoorde door de Washington Post te lezen. Daarom maakte Blumenthal zich zorgen, dat het niet alleen de rechter zou zijn die ondermaats was.

Toen de jury de rechter oorspronkelijk vertelde dat ze niet in staat waren om tot een ​​vonnis te komen, gaf ze hen de opdracht om te blijven beraadslagen in plaats van onmiddellijk tot een nietigverklaring te oordelen. Howell heeft volgens Sputnik News om een ​​nieuw proces gevraagd, maar het is niet duidelijk of en wanneer dit zal gebeuren.

Blumenthal is zelf geen neutrale acteur, maar bracht zelf ook een tijd door in de ambassade en werd in oktober gearresteerd tijdens een inval in SWAT-stijl door gewapende politie die was gewaarschuwd dat hij potentieel gewapend en gevaarlijk was. Hij ziet het incident als een poging om kritieke media het zwijgen op te leggen en te intimideren.

De berichtgeving is Orwell waardig

Zoals het proces zelf Kafkaesque was, is de berichtgeving in de media (of het volledige gebrek daaraan) uitzonderlijk Orwelliaans. In het boek ‘Nineteen-Eighty-Four’ beschrijft George Orwell een wereld van groepsdenken, waarbij de hele politieke klasse zijn collectieve mening over een dubbeltje kan veranderen en ongewenste feiten in het geheugen kan wegnemen. Het Ministerie van Waarheid van Trump heeft Guaidó tot president bevolen, en dat is definitief.

Vanaf vrijdagmiddag is er volledige stilte in alle gevestigde media met betrekking tot het proces, met niets in CNN, de New York Times, Fox News of MSNBC, die gezamenlijk honderden verslaggevers in dienst hebben in het DC-gebied. Een zoekopdracht in de database van Google Nieuws vindt een aantal verspreide artikelen in kleine, alternatieve mediasites, zoals AntiWar.com, Sputnik en Venezuelanalysis – niet toevallig alle sites die door dezelfde uitgevers die gezamenlijk hebben besloten om het proces te negeren, zijn aangemerkt als verspreiders van nepnieuws . Het sinistere van censuur in democratieën, schreef Orwell, is dat het grotendeels vrijwillig is, dus mensen realiseren zich niet dat ze erbij horen.

Een socialistische stroming stoppen

Waarom waren de vier belast met het betreden van de ambassade op verzoek van de Maduro-administratie? Voor Rubenstein was het doel duidelijk:

Het was om een ​​duidelijk signaal af te geven aan elke Amerikaanse burger die de nobele oorzaak van de handhaving van het internationale recht kan aannemen of die geneigd kan zijn om een ​​standpunt in te nemen tegen de lange en lelijke geschiedenis van de Verenigde Staten van het aanmoedigen van staatsgreep in dienst van olie of andere belangen van natuurlijke hulpbronnen. “

Nicolas Maduro won herverkiezing in mei 2018 in een proces dat door honderden internationale waarnemers als vrij en eerlijk werd verklaard, maar als schijnvertoning werd beschouwd door de Amerikaanse regering en westerse media. Sommige sectoren van de Venezolaanse oppositie weigerden het resultaat te accepteren en in januari 2019 verklaarde Guaidó, een tot nu toe weinig bekende politicus, zich president, ondanks dat hij nooit voor die positie verkiesbaar heeft gestaan. Gedurende 2019 riep hij het leger op om tegen de Maduro-regering te rebelleren en het omver te werpen. Ondanks de financiële en politieke steun van de Amerikaanse regering, mislukte elke poging tot staatsgreep en liet hem in een zwakkere positie achter dan voorheen. Zijn laatste poging tot staatsgreep in november verliep zo slecht dat weinigen in het land het zelfs merkten. Desondanks is de regering Trump hem blijven steunen als de legitieme president van het land, zelfs terwijl zijn goedkeuringsratings onder de 10 procent komen. Terwijl de Verenigde Staten en tientallen bondgenoten hem erkennen, blijven de Verenigde Naties en driekwart van de landen van de wereld de legitimiteit van Maduro erkennen. Guaidó’s mentor Leopoldo Lopez vertelde journalisten dat als ze met succes de macht veroveren, ze de Verenigde Staten zullen oproepen om het land formeel te regeren.

Het belangrijkste motief achter de oppositie van de Amerikaanse regering tegen Venezuela is dat het sinds de dagen van Hugo Chavez (in functie 1999-2013) consequent voor socialistische kandidaten heeft gestemd. Chavez heeft een revolutie teweeggebracht in het land, de armoede met de helft en extreme armoede met driekwart teruggedrongen, een genationaliseerd gezondheidszorgsysteem gecreëerd, het land van analfabetisme bevrijd en de economische ongelijkheid en de levensstandaard drastisch verbeterd. Sinds 2015 verkeren de Verenigde Staten in een officiële nationale noodsituatie, vanwege de veronderstelde directe dreiging die Venezuela vertegenwoordigt, en zijn ze begonnen met het opleggen van decreten van steeds zwaardere sancties die hebben bijgedragen aan het slopen van de ooit bloeiende economie. De sancties, die door een Amerikaanse gespecialiseerde VN rapporteur die het land heeft bezocht, tot een ‘misdaad tegen de mensheid‘ zijn verklaard, hebben naar schatting alleen al tussen 2018 en 2019 minstens 40.000 mensen gedood. De V.N. heeft alle lidstaten opgeroepen ze te breken.

Aanrader: Het video-interview, met Alfred de Zayas, deel I en deel II op the Real News Network, waarin hij met name ingaat op de beschuldigingen van Michelle Bachelet van OHCHR

Het straffende karakter van de sancties komt overeen met de behandeling van het Ambassade Bescherming Collectief. Pine vertelde MintPress:

We zijn vervolgd omdat de Trump-regering een voorbeeld wil stellen om anderen bang te maken die overwegen zich op het rechte pad te begeven, door te protesteren tegen door de VS geleide staatsgrepen, programma’s voor rebellie, unilaterale dwangmaatregelen en andere imperialistische oorlogen en beleid, en solidair te zijn met volkeren en naties over de hele wereld, die hun eigen weg willen bewandelen, zonder tussenkomst van de VS .

Topfoto | Van links naar rechts poseren David Paul, Margaret Flowers, Adrienne Pine en Kevin Zeese voor een gerechtsgebouw voordat de beraadslagingen op 14 februari 2020 begonnen. Foto | Ambassade Bescherming Collectief

Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress Nieuws. Na zijn promotie in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune and The Canary.