Bron: TelesurTV 14 januari 2020 ~~~ 

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft de Nationale Kiesraad (CNE) dinsdag gevraagd om de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties uit te nodigen als waarnemers in het voor dit jaar geplande proces van parlementsverkiezingen.

Tijdens de presentatie van zijn balans in 2019 heeft de Venezolaanse president ook krachtig verklaard dat “het definitief is, dat noch de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) noch Luis Almagro ooit dit land opnieuw zullen binnenkomen.”

“De Europese Unie, de VN-secretaris-generaal, de Afrikaanse Unie en alle organisaties moeten op grote schaal worden uitgenodigd om te komen kijken hoe de bevolking van Venezuela, een vrij volk, hun nieuwe nationale vergadering kiest”, voegde hij eraan toe.

Dit jaar, 2020, zullen we een strijd voeren tegen corruptie, bureaucratisme en tegen ambtenaren ver weg van de mensen die ons in nutteloze papieren verdrinken. We gaan naar diepe transformaties om onze praktijken en methoden te vernieuwen. Of ze veranderen of ze vertrekken!

Op de lijst van mogelijke gasten noemde de president de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (Celac), die alle Amerikaanse landen verzamelt behalve de Verenigde Staten en Canada.

Maduro zei dat hij het ermee eens was dat de CNE, “meer open garanties moet voorbereiden, zelfs meer, open garanties dan die al zijn verstrekt” voor de komende verkiezingen.

“Een van die garanties, benadrukte hij, is een beleid van” open deuren voor internationale observatie, “eraan toevoegend dat” er dit jaar, 2020, verkiezingen zullen zijn voor een ​​nieuwe Nationale Vergadering, en dat de mensen dit conflict met hun geweten zullen beslissen, met hun politieke wil.”

Ondanks de economische oorlog hebben we in 2019 het socialezekerheid-systeem uitgebreid, Petro met succes getest en ons verdelingnetwerk structureel en duurzaam verbeterd. Het is nu aan ons om de economie nieuw leven in te blazen en gelijkheid en bescherming van de mensen te garanderen.

Maduro vroeg ook aan het National Dialoog Platform, om “de legitieme regering en de oppositie vertegenwoordigd door Juan Guaido allemaal samen te brengen in één tafel.”

Volgens hem is Guaido ‘een buikspreker’ die reageert op de bevelen van de Amerikaanse president Donald Trump en zich niet bekommert om de democratie of de Venezolanen. Terwijl Jorge Arreaza, minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, aan de kaak stelde dat de Amerikaanse regering een plan voorbereid om in te grijpen bij de komende verkiezingen.

Topfoto: president Nicolas Maduro zei dat hij het erover eens was dat de CNE “meer open garanties moet voorbereiden, zelfs meer, open garanties dan die welke al zijn verstrekt.” | Foto: @NicolasMaduro